Recept

Spansk tortillaAv Oscar & ElinSpansk tortilla är inte bara väldigt gott, det är även enkelt och billigt att laga. Det viktiga är att inte köra på för hög värme, det bränner ytan och gör äggen torra. Det fina med tortilla är att du har i precis det du vill ha - lite som en omelett. Creme fraiche i äggsmeten bidrar med en härlig krämighet och syra. Denna variant gör jag ofta när jag är nere i Spanien.
Enkel fishtaco (glutenfri)Av Oscar & ElinFishtacos är både underskattat och väldigt gott, det finns något njutbart, lätt och fräscht med fisk istället för fläsk eller nötkött. Denna variant är extremt enkel att tillreda. Då dottern min är gluten så är detta recept glutenfritt. Men du kan lika gärna göra med vetetortillas och annan panering om du så önskar. Mexikanarna skulle aldrig servera med creme fraiche, men jag tycker verkligen att det är gott. Du gör som du vill 🙂
Pannbiff på Wagyufärs – Elin styleAv Oscar & ElinFår Elin välja mat här hemma så blir det en färsrätt. Ofta pannbiff, köttbullar, bolognese, hamburgare eller något i den stilen. Hon gillar också gräddsås, gelé istället för rårörda lingon och kokt potatis. Här har ni ett trevligt recept på pannbiff som är nära klassikern men ändå med en twist. Denna gång med wagyufärs för en utsökt saftig biff. Elin och Lara är glutenallergiker så denna är glutenfri. Om du är dålig på att planera din matlagning. * Börja koka potatisen samtidigt som du börjar steka biffarna. * Stek löken innan du börjar steka biffarna, löken kan hålla sig varma i samma ugnsform som biffarna medan vi gör såsen.
Bakad fläsksida med surkål.Av Oscar & ElinDetta recept har jag aldrig provat tidigare och jag skriver receptet under tiden jag lagar maten. Med andra ord, jag har ingen aning om det blir bra. Men jag älskar griskött, och bland det bästa jag vet är en god fläsksida. Dessutom är det riktigt billigt. Denna med en pure på jordärtskocka, surkål, och en äppelskysås.
Enkel laxtartarAv Oscar & ElinFiskvariant på råbiff skulle man kunna säga. Det har blivit lite mycket lax på sistone. Detta är en enkel laxtartar som är god som tusan. Funkar som vardagsrätt eller förrätt en helg. Du snor ihop den på nolltid!
PlankstekAv Oscar & ElinKlassiskt plankstek är väldigt underskattat. Denna gjorde jag en solig dag efter en lite hårdare kväll med goda vänner. Givetvis på grillen, men det går lika bra att göra den i köket. Planksteksplankor kan du köpa på ICA, kostar inte mer än någon hundralapp eller två. Grädden på moset är en hemmaslungad bearnaisesås. Om du känner dig otrygg, köp en färdig - men ha den bara i reserv. Försök att göra din egen \"bea\" det är enkelt om du ger det lite kärlek. (inte världens bästa bild, men det var det vi hade).
Asiatiska OstronAv Oscar & ElinJag hade mamma och Åke över på middag en kulen höstkväll 2018. En femrätters asiatisk upplevelse stod på menyn. Som första rätt så skapade jag en egen variant av ostron. Det blev en succé. Elin (min fru) som inte ens gillar ostron pillade i sig inte bara en utan flera. Det tar inte mer än 15 minuter att slänga ihop. Men är oerhört gott.
HalloumisticksAv Oscar & ElinSåhär i sommartider är halloumi en favorit i stugorna. Jag älskar att tillaga min halloumi hel i bit, gärna på kolgrillen. Så den får en fin yta, snygga ränder och är saftig i mitten. Men ett annat bra tips är att servera det som tillbehör eller snack, här har jag en variant på glutenfria halloumisticks som du drar ihop på nolltid. Servera gärna med en kall yoghurtsås eller en het salsa.
BBQ Kycklingklubbor (3steg, brine, rub, sticky)Av Oscar & ElinJag kör grillsäsong året runt, men är alltid mer sugen på grill när solen tittar fram. Något jag gör ganska ofta som snack, tillbehör eller ibland main är kycklingklubbor på grillen. Här har vi ett av mina enkla recept på kycklingklubbor.
Bakad spetskål med lårkycklingfiléAv Per & BeritDetta är morfars recept - helt och hållet. Men jag (Oscar) gjorde denna i söndags för att få till en bild till receptet då morfar glömde fota. Gudomligt gott, nyttigt och enkelt att slänga ihop. Receptet på såsen låter väldigt konstigt, men det är ooootroligt gott. Gör den här rätten.
Ramen – GrundreceptAv Oscar & ElinJag har som resten av västvärlden blivit helt såld på ramen. En god asiatisk nudelsoppa. En japansk ramenkock skulle säkert nacka mig om dom såg mitt recept, men jag tycker att jag efter en del om och men har lyckats få till en bra grundbuljong. Exakta mått däremot överlämnar jag till er, detta då jag vid ett antal tillfällen märkt att jag behöver mer eller mindre av det ena eller andra. Låt era smaklökar guida 🙂 Det tar lite tid, så gör gärna buljongen när du inte har brådis. Om det blir kvar - frys in. (OBS fruktansvärd bild och för hårdkokt ägg, men det var den bild jag hade)
Pulled pork chili cheese (glutenfria)Av Oscar & ElinJag gjorde pulled pork häromdagen och fick för mig att göra ett tillbehör. Mina pulled pork chili cheese visade sig vara en riktig höjdare. Jag gjorde dom glutenfria, men det går så klart bra att använda vanligt mjöl. Limitera er inte heller till fyllningen, ni skulle kunna fylla bollarna med vad som helst. Jag har inte helkoll på måtten, det viktiga är att ni kan rulla små bullar av smeten.
Pankopanerad strömming med potatismos.Av Oscar & ElinÄnda sedan jag var liten har jag älskat strömming. Jag kommer ihåg hur det doftade i köket när morfar stod och smörstekte de små flundrorna. Jag kommer ihåg hur värdshuset på Sandhamn serverade rätten med bravur. Detta recept innehåller därför en stor dos nostalgi för mig. Utöver min sentimentala hållning till strömming, så är det inte bara otroligt gott, det är även billigt och väldigt enkelt att tillreda. Här med ett gott mos, rårörda lingon, inlagd gurka, persilja och lite brynt smör. Lara är gluten så jag har här panerat med panko och glutenfritt mjöl, men som vanligt gör du din favoritpanering.
Panerad skrei med remouladsås och potatis.Av Oscar & ElinJag tycker att skrei är så himla gott som det är. Egentligen är jag en militant motståndare till att panera en så pass fin fisk. Men när Elin häromdagen beställde panerad fisk med remouladsås och jag i fiskdisken ser att skrei loins är billigare än rödspetta (det är säsong nu), så var jag bara tvungen att slå till. Här väldigt enkelt serverad med potatis, remouladsås och en fänkålssallad. Salladen är inget måste, i ärlighetens namn bidrar den inte med så mycket till denna rätt, men det ser himla fint ut. Eftersom att Lara är gluten, så är min panering glutenfri. Du kör så klart din favoritpanering.
3 x RåbiffAv Oscar & ElinOm jag är på restaurang och dom har råbiff - då tar jag råbiff. Nästan alltid. Innan ni läser vidare - om ni ska göra råbiff, hitta då ett bra kött. Annars struntar ni i att göra denna rätt. Be slaktaren eller den manuella disken att mala köttet åt er, håll det sedan kallt och ät det inom ett par timmar. Jag föredrar innanlår. Denna måltid gjorde jag häromdagen för jag ville dela med mig av några bra recept på råbiff här på Lundgrens Mat. Jag tycker kanske inte att man ska göra alla tre samtidigt, det blir ganska mäktigt, men nu gjorde jag det för att kunna ge exempel på tre goda varianter. Jag har fått kasta om lite när jag lagade alla tre samtidigt, detta för att undvika att det blir kaka på kaka, bl.a tog jag bort rödbeta från den klassiska, för jag har rödbeta i min signaturvariant. Jag bytte wasabimajo mot srirachamajo i den asiatiska då jag har pepparrot i den klassiska. Men jag kommer skriva recepten nedan såsom jag vill ha dom om man äter dom en och en separat. Om du ska laga alla tre samtidigt som jag, försök att inte ha samma ingredienser i flera av rätterna. Det blir lätt lite "kaka på kaka". Kommentera gärna vilken av varianterna ni föredrar.
Lax & pilgrimsmussla.Av Oscar & ElinEgentligen vet jag inte vad man ska kalla denna rätt, men det var något jag slängde ihop häromdagen när jag var sugen på sashimi. Samtidigt gillar inte Elin att bara käka rå fisk, så jag gjorde en variant med både rå lax och tillagad pilgrimsmussla. Det är väl egentligen en kombo av skandinaviska och japanska smaker. Enkelt som tusan att göra. En bra, fräsch och nyttig vardagsrätt helt enkelt.
Biff MexicanaAv Oscar & ElinHos oss är detta en klassiker, en hybrid mellan en klassisk köttbit med potatis och det mexikanska köket. Som alla mina recept så serverar man det med de tillbehör man själv föredrar - i mitt fall är det, riven ost, potatisklyftor, karamelliserad lök, en guacamole, creme fraiche och en riktigt het tomatsalsa. I detta fall är tomatsalsan kronjuvelen. Och jag vet.. Dålig bild, men det var allt jag hade 🙂
Poké bowl Light.Av Oscar & ElinPoké Bowl är en japansk rätt som består av ris med diverse tillbehör. Enkelt förklarat. Detta är ett väldigt förenklat poké-recept. Tänkt att du ska kunna slänga ihop vilken vardag som helst. Jag fick inte tag på någon riktigt bra lax denna gång, så jag tärnade och lagade laxen på låg temp i ugnen. Men föredrar rå lax eller tonfisk alla dagar i veckan. Du väljer de tillbehör du själv föredrar.
1 2