Klassiskt plankstek är väldigt underskattat. Denna gjorde jag en solig dag efter en lite hårdare kväll med goda vänner. Givetvis på grillen, men det går lika bra att göra den i köket.
Planksteksplankor kan du köpa på ICA, kostar inte mer än någon hundralapp eller två. Grädden på moset är en hemmaslungad bearnaisesås. Om du känner dig otrygg, köp en färdig - men ha den bara i reserv. Försök att göra din egen \"bea\" det är enkelt om du ger det lite kärlek. (inte världens bästa bild, men det var det vi hade).
Om du ska grilla - tänd grillen!
Och lägg planksteksplankorna i blöt.
Preppa köttet genom att torka av det, salta. Låt ligga i rumstemperatur tills det är dags för tillagning. (Max 30 min).
(Peppra köttet gör vi när det är grillat).
Koka potatisen
Blanda med äggulor och lite ljumen vispgrädde, visspa upp ordentligt med balongvisp.
Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskot.
Linda sparrisen med bacon.
Tillaga köttet (på grillen enligt instruktion 3 här: https://lundgrensmat.se/3-bra-satt-att-lyckas-med-kottbiten/)
Grilla sparris först på direkt värme, lägg sedan åt sidan och låt gå under lock på indirekt värme tills dess att sparrisen är klar.
Grilla även tomat på samma sätt.
Ta bort köttbiten från grillen, peppra och låt vila, under tiden gör klart pomme duchesse genom att
Spritsa "moset" på plankan och lägg sedan på hög indirekt värme i grillen, tills dess att topparna får fin färg.
Servera din plankstek innehållande en god grillad entrecoté, baconlindad sparris, grillad tomat och pomme duchesse med en härlig nyslunga bearnaisesås ( https://lundgrensmat.se/hemlagad-bearnaise/ )
Ingredienser
Gör så här:
Om du ska grilla - tänd grillen!
Och lägg planksteksplankorna i blöt.
Preppa köttet genom att torka av det, salta. Låt ligga i rumstemperatur tills det är dags för tillagning. (Max 30 min).
(Peppra köttet gör vi när det är grillat).
Koka potatisen
Blanda med äggulor och lite ljumen vispgrädde, visspa upp ordentligt med balongvisp.
Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskot.
Linda sparrisen med bacon.
Tillaga köttet (på grillen enligt instruktion 3 här: https://lundgrensmat.se/3-bra-satt-att-lyckas-med-kottbiten/)
Grilla sparris först på direkt värme, lägg sedan åt sidan och låt gå under lock på indirekt värme tills dess att sparrisen är klar.
Grilla även tomat på samma sätt.
Ta bort köttbiten från grillen, peppra och låt vila, under tiden gör klart pomme duchesse genom att
Spritsa "moset" på plankan och lägg sedan på hög indirekt värme i grillen, tills dess att topparna får fin färg.
Servera din plankstek innehållande en god grillad entrecoté, baconlindad sparris, grillad tomat och pomme duchesse med en härlig nyslunga bearnaisesås ( https://lundgrensmat.se/hemlagad-bearnaise/ )