Fläsksida är vansinnigt gott. Här med en sötsyrlig skysås gjord på äpple, lök, kalvfond, äppelcidervinäger, timjan och så klart skyn från fläsket. Men kanske mest spännande är potatismoset med bränd grädde.. Bränd grädde tänker du? Det var något en vän (Tack Niclas!) upplyste mig om häromdagen, så jag tänkte testa det och varför då inte med potatis?
Ruggigt gott blev det. Ända kruxet är väl att jag gav fläsksidan typ 5 timmar för att bli sådär riktigt riktigt fin 🙂 Men det var det värt. Bon apetit! (OBS: Läs hela receptet innan du börjar, såsen görs klart samtidigt som potatismoset).
Sätt på ugnen på 125 grader
skåra svålen på fläsket med en kniv, salta ordentligt och gnid in saltet. Låt stå en liten stund och dra åt sig saltet.
Skiva äpple och lök.
Skala ingefära och vitlöksklyftorna.
Hacka lite timjan.
Blanda vatten, äppeljuice, äppelcidervinäger och kalvfond i en karaff.
Blanda och lägg ner äpple, lök, vitlök, ingefära och timjan i en lergryta alternativt i en ugnsform. Lägg fläsket på blandningen med svålen nedåt.
Slå på vätskan.
Om du har lergryta - kör med lock.
Om du använder ugnsform, täck med aluminiumfolie.
Låt gå i ugn i ca 4 timmar.
Dra upp temperaturen till 230 grader och vänd på fläsket så att svålen får gå uppåt i ca 15 minuter.
Häll grädden i en ugnsform med lite smör och lite salt.
Ta ut grisen ur ugnen och låt fläsket vila på en skärbräda med lite folie ovanpå.
Låt grädden gå på 230 grader i ugn i ca 30 minuter (den ska få en svart hinna ovanpå sig)
Skala och koka potatisen tills den är mjuk.
När grädden är klar, mixa den och blanda med den mjuka potatisen, lite ljummen mjölk. Salta, peppra och smaka av moset med lite muskot.
När du tagit ut fläsket och väntar på grädden så kan du slutföra såsen.
Sila ner vätskan från ugnsformen/lergrytan i en kastrull.
Slå på lite grädde och låt reducera tills grädden/potatismoset är klart.
Servera bakad fläsksida med skysås, potatismos med bränd grädde, lite timjan och något picklat. Vaaansinnigt gott 🙂
Ingredienser
Gör så här:
Sätt på ugnen på 125 grader
skåra svålen på fläsket med en kniv, salta ordentligt och gnid in saltet. Låt stå en liten stund och dra åt sig saltet.
Skiva äpple och lök.
Skala ingefära och vitlöksklyftorna.
Hacka lite timjan.
Blanda vatten, äppeljuice, äppelcidervinäger och kalvfond i en karaff.
Blanda och lägg ner äpple, lök, vitlök, ingefära och timjan i en lergryta alternativt i en ugnsform. Lägg fläsket på blandningen med svålen nedåt.
Slå på vätskan.
Om du har lergryta - kör med lock.
Om du använder ugnsform, täck med aluminiumfolie.
Låt gå i ugn i ca 4 timmar.
Dra upp temperaturen till 230 grader och vänd på fläsket så att svålen får gå uppåt i ca 15 minuter.
Häll grädden i en ugnsform med lite smör och lite salt.
Ta ut grisen ur ugnen och låt fläsket vila på en skärbräda med lite folie ovanpå.
Låt grädden gå på 230 grader i ugn i ca 30 minuter (den ska få en svart hinna ovanpå sig)
Skala och koka potatisen tills den är mjuk.
När grädden är klar, mixa den och blanda med den mjuka potatisen, lite ljummen mjölk. Salta, peppra och smaka av moset med lite muskot.
När du tagit ut fläsket och väntar på grädden så kan du slutföra såsen.
Sila ner vätskan från ugnsformen/lergrytan i en kastrull.
Slå på lite grädde och låt reducera tills grädden/potatismoset är klart.
Servera bakad fläsksida med skysås, potatismos med bränd grädde, lite timjan och något picklat. Vaaansinnigt gott 🙂