Matresan del 1. Biff rydberg

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Del 1 i vår matresa - Sverige.

I tider av social distansering och reseförbud längtar man ju efter äventyr, kanske mer än någonsin. Därför tänkte vi göra en matresa (hemifrån), där vi börjar med en rätt från Sverige för att sedan arbeta oss vidare från land till land i matens tecken.
Sen får vi se hur länge jag orkar och hur ofta det kommer ut ett nytt recept. Det är ett experiment som kanske totalfloppar, men i bästa fall blir det en kulinarisk världsomsegling från lilla köket på Värmdö. Följ med vettja! 🙂 Först ut, en svensk klassiker - Biff rydberg.

Dela
biff rydberg
Portioner4 Portioner
Tillagningstid45 min
Biff rydberg
 800 g oxfilé
 5 st stora gula lökar
 1 kg fast potatis
 lite vatten
 smör/olja till stekning
 salt/peppar
Senapscréme
 2 dl vispgrädde (40%)
 1 msk dijonsenap
 1 msk lite grövre senap (jag gillar sötstark eller skånsk)
 2 tsk colemans senapspulver
 1 nypa strösocker
Till servering
 salt
 peppar
 persilja
 äggula
1

Ta ut köttet ur kylen och sätt på ugnen på 75 grader (om du behöver varmhålla något i slutet av receptet).

Löken
2

Värm upp en stekpanna på medelvärme på spisen i ca 5 minuter.

3

Medan pannan värmer upp, skala och hacka löken i mindre bitar - ej för finhackat.

4

Lägg ner en generös klick smör i pannan och svetta löken på medelvärme tills den börjar få lite färg (OBS: detta tar normalt ca 10-15 minuter och här kan du påbörja senapscremen och potatisen om du vill).

5

Därefter slå på en skvätt vatten och låt reducera ner tills löken karamelliserat fint. Vissa föredrar en skvätt soja också, jag gör det inte 🙂 Krävs det så håller du löken varm i en ugnssäker skål på ca 75 grader medan du gör klart det sista.

Senapscréme
6

Medan löken står på spisen blanda ihop senapscremen genom att vispa grädden ganska hårt (inte för hårt)

7

Blanda sedan grädden med övriga ingredienser (senap, senapspulver, lite strösocker) smaka av efter tycke och smak. Jag vill ha min senapscréme "stingig". (smaka av med lite salt och peppar).

8

Ställ i kylskåp tills du ska servera.

Potatis
9

Skala potatisen och hacka i små kuber.

10

Koka i ca 5 minuter i lättsaltat vatten och häll av i durkslag.

11

Stek i lite neutral olja tills potatisen fått fin färg och är helt färdig.
Smaka av med salt och lite peppar. (Om löken är klar och står på värme i ugn, så kan du med fördel steka potatisen i samma stekpanna som löken).

Köttet
12

Värm upp en stekpanna på medelvärme och låt stå i ca 5 minuter så att värmen sprids jämnt i pannan.

13

Trimma köttet (ta bort silverhinnor och eventuella senbitar)

14

Skär i lagom stora munsbitar.

15

Dra upp spisen till högsta värme.

16

Ner med en skvätt neutral olja och lägg ner köttet.

17

Stek köttet på hög värme i någon minut och rör runt (se till att alla sidor av köttbitarna får stekyta, för att behålla kvar det saftiga i köttet) salta och peppra rikligt.

Servering
18

När köttet är klart - servera direkt.

19

Lägg upp den stekta löken, potatis, nystekt oxfilé och din stingiga men lena senapscreme, garnera med lite hackad persilja och en äggula.

Ingredienser

Biff rydberg
 800 g oxfilé
 5 st stora gula lökar
 1 kg fast potatis
 lite vatten
 smör/olja till stekning
 salt/peppar
Senapscréme
 2 dl vispgrädde (40%)
 1 msk dijonsenap
 1 msk lite grövre senap (jag gillar sötstark eller skånsk)
 2 tsk colemans senapspulver
 1 nypa strösocker
Till servering
 salt
 peppar
 persilja
 äggula

Gör så här:

1

Ta ut köttet ur kylen och sätt på ugnen på 75 grader (om du behöver varmhålla något i slutet av receptet).

Löken
2

Värm upp en stekpanna på medelvärme på spisen i ca 5 minuter.

3

Medan pannan värmer upp, skala och hacka löken i mindre bitar - ej för finhackat.

4

Lägg ner en generös klick smör i pannan och svetta löken på medelvärme tills den börjar få lite färg (OBS: detta tar normalt ca 10-15 minuter och här kan du påbörja senapscremen och potatisen om du vill).

5

Därefter slå på en skvätt vatten och låt reducera ner tills löken karamelliserat fint. Vissa föredrar en skvätt soja också, jag gör det inte 🙂 Krävs det så håller du löken varm i en ugnssäker skål på ca 75 grader medan du gör klart det sista.

Senapscréme
6

Medan löken står på spisen blanda ihop senapscremen genom att vispa grädden ganska hårt (inte för hårt)

7

Blanda sedan grädden med övriga ingredienser (senap, senapspulver, lite strösocker) smaka av efter tycke och smak. Jag vill ha min senapscréme "stingig". (smaka av med lite salt och peppar).

8

Ställ i kylskåp tills du ska servera.

Potatis
9

Skala potatisen och hacka i små kuber.

10

Koka i ca 5 minuter i lättsaltat vatten och häll av i durkslag.

11

Stek i lite neutral olja tills potatisen fått fin färg och är helt färdig.
Smaka av med salt och lite peppar. (Om löken är klar och står på värme i ugn, så kan du med fördel steka potatisen i samma stekpanna som löken).

Köttet
12

Värm upp en stekpanna på medelvärme och låt stå i ca 5 minuter så att värmen sprids jämnt i pannan.

13

Trimma köttet (ta bort silverhinnor och eventuella senbitar)

14

Skär i lagom stora munsbitar.

15

Dra upp spisen till högsta värme.

16

Ner med en skvätt neutral olja och lägg ner köttet.

17

Stek köttet på hög värme i någon minut och rör runt (se till att alla sidor av köttbitarna får stekyta, för att behålla kvar det saftiga i köttet) salta och peppra rikligt.

Servering
18

När köttet är klart - servera direkt.

19

Lägg upp den stekta löken, potatis, nystekt oxfilé och din stingiga men lena senapscreme, garnera med lite hackad persilja och en äggula.

Matresan del 1. Biff rydberg

2 Comments

    1. Hej Fabian – det är mycket riktigt, kanske till och med både och 🙂
      Hoppas allt är toppen med dig? Allt gott // Oscar m. familj.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *