Lammracks sous vide.

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradMedel

Lamm är Laras favorit. Får hon välja mat blir det fisk, lamm eller tacos.
Jag hör då och då folk säga "Jag gillar inte Lamm, det smakar kofta". Inget kan vara mer fel.
Ett dåligt tillrett lamm smakar möjligtvis kofta. Ett bra tillrett lamm smakar fantastiskt. I detta recept fokuserar jag på lammet. Du serverar med vad du vill, jag brukar servera med variation på grönsaker eller rotfrukter. Som sås passar en gremolata, chimichurri eller en skysås med lite kalvfond perfekt. Jag tillagar gärna lamm i min sous vide - det fungerar lika bra i ugn. Men tänk då på att använda termometer, och låt det ta tid, kör inte ugnen på över 120 grader. Och som vanligt, låt köttet vila innan du börjar skära i det.

Dela
Lammracks
Portioner4 Portioner
Förberedelser45 minTillagningstid1 timmeTotal tid1 timme 45 min
 Lammracks
 Färsk timjan
 Färsk rosmarin
 Vitlök
 Smör och lite neutral olja att steka i.
 Salt och peppar
 En liten skvätt olivolja
1

Ställ in din sous vide på 54 grader.

2

Trimma dina lammracks, ta bort överflödigt fett på ovansidan, dra sedan bort silverhinnan på undersidan av lammet.
Du kan med fördel pilla upp en liten bit med sked eller dyl, för att sedan ta lite hushållspapper och dra av hela hinnan i ett svep.
Jag brukar även trimma benbitarna som sticker upp något, så dom blir trevliga att hålla i.

3

Häll på några droppar olivolja och gnid in lammet med olivolja, pressad vitlök och några kvistar rosmarin. Salta och peppra.

4

Vakuumförpacka därefter lammracksen, (undvik mer vitlök i påsen, vitlök har en tendens att få en lite unken smak i sous vide)

5

Kör lammet ca 60 minuter på 54 grader i sous vide.

6

Värm upp en stekpanna på ganska hög värme (7 på en 9 gradig skala).
Ringla ner lite neutral olja och stek lammet på ena sidan.

7

Vänd lammet och lägg ner en generös klick smör, ett par krossade vitlöksklyftor, några kvistar rosmarin och timjan.

8

Ös lammet ordentligt med smöret under stekningen.
Lammet ska upp i ca 58-60 grader, då är den som bäst.

9

Låt vila i ca 5-10 minuter innan du trancherar och serverar med valfria tillbehör.

Förslag: Ugnsbakade rotfrukter med skysås.
Förslag 2: Grillade grönsaker och gremolata/chimichurri.
Förslag 3: Potatisgratäng och grönpepparsås.
Förslag 4: Grillad spetspaprika och grillad citron.

Ingredienser

 Lammracks
 Färsk timjan
 Färsk rosmarin
 Vitlök
 Smör och lite neutral olja att steka i.
 Salt och peppar
 En liten skvätt olivolja

Gör så här:

1

Ställ in din sous vide på 54 grader.

2

Trimma dina lammracks, ta bort överflödigt fett på ovansidan, dra sedan bort silverhinnan på undersidan av lammet.
Du kan med fördel pilla upp en liten bit med sked eller dyl, för att sedan ta lite hushållspapper och dra av hela hinnan i ett svep.
Jag brukar även trimma benbitarna som sticker upp något, så dom blir trevliga att hålla i.

3

Häll på några droppar olivolja och gnid in lammet med olivolja, pressad vitlök och några kvistar rosmarin. Salta och peppra.

4

Vakuumförpacka därefter lammracksen, (undvik mer vitlök i påsen, vitlök har en tendens att få en lite unken smak i sous vide)

5

Kör lammet ca 60 minuter på 54 grader i sous vide.

6

Värm upp en stekpanna på ganska hög värme (7 på en 9 gradig skala).
Ringla ner lite neutral olja och stek lammet på ena sidan.

7

Vänd lammet och lägg ner en generös klick smör, ett par krossade vitlöksklyftor, några kvistar rosmarin och timjan.

8

Ös lammet ordentligt med smöret under stekningen.
Lammet ska upp i ca 58-60 grader, då är den som bäst.

9

Låt vila i ca 5-10 minuter innan du trancherar och serverar med valfria tillbehör.

Förslag: Ugnsbakade rotfrukter med skysås.
Förslag 2: Grillade grönsaker och gremolata/chimichurri.
Förslag 3: Potatisgratäng och grönpepparsås.
Förslag 4: Grillad spetspaprika och grillad citron.

Lammracks sous vide.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *