Bakad fläsksida med surkål.

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradMedel

Detta recept har jag aldrig provat tidigare och jag skriver receptet under tiden jag lagar maten. Med andra ord, jag har ingen aning om det blir bra. Men jag älskar griskött, och bland det bästa jag vet är en god fläsksida. Dessutom är det riktigt billigt. Denna med en pure på jordärtskocka, surkål, och en äppelskysås.

Dela
flasksida
Portioner4 Portioner
Förberedelser30 minTillagningstid3 timmarTotal tid3 timmar 30 min
Fläsksida
 1 kg Fläsksida i bit med svål (ej rimmad)
 1 st Äpple
 3 msk Japansk soja
 3 dl Rapsolja
 1 st Vitlök
 1 nypa Färsk Timjan
 Lite utspädd kalvfond
 3 dl Vatten
 Salt och peppar
Jordärtskockspure
 800 g Jordärtskocka
 2 dl Gräddmjölk (ljummen)
 1 Klick smör
 En kvist persilja
 Salt och peppar
Skysås
 Spad från ugnsformen
 Lite utspädd kalvfond
 2 st Sharlottenlök
 En skvätt rödvin
 Vispgrädde
 1 msk Klick svartvinbärsgelé
 Eventuellt lite maizena för redning
Servera med
 Brysselkål
 En kvist timjan
 Lite hackad persilja
 Surkål
1

Sätt ugnen på 150 grader.

2

Skölj av grisen under lite rinnande vatten torka av med lite hushållspapper, skär ett litet "rutnät" i svålen. Gnid in fläsksidan med salt, peppar, en riven vitlöksklyfta och lite färsk timjan.

3

Skiva ett äpple tunt och täck botten av en ugnsfast form.
Lägg ner några kvistar färsk timjan.

4

Lägg ner grisen på äppelskivorna (svål nedåt), häll lite japansk soya och rapsolja över grisen och toppa därefter med lite vatten och kalvfond i formen. Täck med aluminiumfolie.

5

Ställ i ugn i 2.5 timmar.
Vänd därefter biten med svålen uppåt, och höj temperaturen till 225 grader. Kör i 30 minuter till.

6

Skala Jordärtskockorna, koka i ca 15 minuter i lättsaltat vatten.

7

Mixa med stavmixer, tillsammans med gräddmjölken, en klick smör och lite persilja. Smaka av med salt och peppar.

8

Hacka lite sharlottenlök, svetta löken i lite smör, häll på en skvätt rödvin och ett par slevar spad från ugnsformen låt koka ihop, häll över lite vispgrädde och en sked svartvinbärsgelé. Red med maizena om det behövs.

9

Servera den bakade fläsksidan med, jordärtskockspurén, skysåsen, lättsaltade brysselkål, surkål och lite färsk timjan/persilja.

10

Sist men inte minst - nu har jag smakat - det var gudomligt gott.

Ingredienser

Fläsksida
 1 kg Fläsksida i bit med svål (ej rimmad)
 1 st Äpple
 3 msk Japansk soja
 3 dl Rapsolja
 1 st Vitlök
 1 nypa Färsk Timjan
 Lite utspädd kalvfond
 3 dl Vatten
 Salt och peppar
Jordärtskockspure
 800 g Jordärtskocka
 2 dl Gräddmjölk (ljummen)
 1 Klick smör
 En kvist persilja
 Salt och peppar
Skysås
 Spad från ugnsformen
 Lite utspädd kalvfond
 2 st Sharlottenlök
 En skvätt rödvin
 Vispgrädde
 1 msk Klick svartvinbärsgelé
 Eventuellt lite maizena för redning
Servera med
 Brysselkål
 En kvist timjan
 Lite hackad persilja
 Surkål

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 150 grader.

2

Skölj av grisen under lite rinnande vatten torka av med lite hushållspapper, skär ett litet "rutnät" i svålen. Gnid in fläsksidan med salt, peppar, en riven vitlöksklyfta och lite färsk timjan.

3

Skiva ett äpple tunt och täck botten av en ugnsfast form.
Lägg ner några kvistar färsk timjan.

4

Lägg ner grisen på äppelskivorna (svål nedåt), häll lite japansk soya och rapsolja över grisen och toppa därefter med lite vatten och kalvfond i formen. Täck med aluminiumfolie.

5

Ställ i ugn i 2.5 timmar.
Vänd därefter biten med svålen uppåt, och höj temperaturen till 225 grader. Kör i 30 minuter till.

6

Skala Jordärtskockorna, koka i ca 15 minuter i lättsaltat vatten.

7

Mixa med stavmixer, tillsammans med gräddmjölken, en klick smör och lite persilja. Smaka av med salt och peppar.

8

Hacka lite sharlottenlök, svetta löken i lite smör, häll på en skvätt rödvin och ett par slevar spad från ugnsformen låt koka ihop, häll över lite vispgrädde och en sked svartvinbärsgelé. Red med maizena om det behövs.

9

Servera den bakade fläsksidan med, jordärtskockspurén, skysåsen, lättsaltade brysselkål, surkål och lite färsk timjan/persilja.

10

Sist men inte minst - nu har jag smakat - det var gudomligt gott.

Bakad fläsksida med surkål.

4 Comments

  1. Det här var så sjukt gott !!
    Bytte ut rödvinet mot sherry, blev en fullträff. Använde Cream fraiche också. Mest för att jag missade att köpa grädde. Blev lite Cajsa Warg av det 🙂

    1. Hej Anders,

      Vad roligt att höra 🙂 detta är en favorit hemma här hemma. Ska testa med creme fraiche nästa gång, låter riktigt smaskigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.