Detta recept har jag aldrig provat tidigare och jag skriver receptet under tiden jag lagar maten. Med andra ord, jag har ingen aning om det blir bra. Men jag älskar griskött, och bland det bästa jag vet är en god fläsksida. Dessutom är det riktigt billigt. Denna med en pure på jordärtskocka, surkål, och en äppelskysås.
Sätt ugnen på 150 grader.
Skölj av grisen under lite rinnande vatten torka av med lite hushållspapper, skär ett litet "rutnät" i svålen. Gnid in fläsksidan med salt, peppar, en riven vitlöksklyfta och lite färsk timjan.
Skiva ett äpple tunt och täck botten av en ugnsfast form.
Lägg ner några kvistar färsk timjan.
Lägg ner grisen på äppelskivorna (svål nedåt), häll lite japansk soya och rapsolja över grisen och toppa därefter med lite vatten och kalvfond i formen. Täck med aluminiumfolie.
Ställ i ugn i 2.5 timmar.
Vänd därefter biten med svålen uppåt, och höj temperaturen till 225 grader. Kör i 30 minuter till.
Skala Jordärtskockorna, koka i ca 15 minuter i lättsaltat vatten.
Mixa med stavmixer, tillsammans med gräddmjölken, en klick smör och lite persilja. Smaka av med salt och peppar.
Hacka lite sharlottenlök, svetta löken i lite smör, häll på en skvätt rödvin och ett par slevar spad från ugnsformen låt koka ihop, häll över lite vispgrädde och en sked svartvinbärsgelé. Red med maizena om det behövs.
Servera den bakade fläsksidan med, jordärtskockspurén, skysåsen, lättsaltade brysselkål, surkål och lite färsk timjan/persilja.
Sist men inte minst - nu har jag smakat - det var gudomligt gott.
Ingredienser
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Skölj av grisen under lite rinnande vatten torka av med lite hushållspapper, skär ett litet "rutnät" i svålen. Gnid in fläsksidan med salt, peppar, en riven vitlöksklyfta och lite färsk timjan.
Skiva ett äpple tunt och täck botten av en ugnsfast form.
Lägg ner några kvistar färsk timjan.
Lägg ner grisen på äppelskivorna (svål nedåt), häll lite japansk soya och rapsolja över grisen och toppa därefter med lite vatten och kalvfond i formen. Täck med aluminiumfolie.
Ställ i ugn i 2.5 timmar.
Vänd därefter biten med svålen uppåt, och höj temperaturen till 225 grader. Kör i 30 minuter till.
Skala Jordärtskockorna, koka i ca 15 minuter i lättsaltat vatten.
Mixa med stavmixer, tillsammans med gräddmjölken, en klick smör och lite persilja. Smaka av med salt och peppar.
Hacka lite sharlottenlök, svetta löken i lite smör, häll på en skvätt rödvin och ett par slevar spad från ugnsformen låt koka ihop, häll över lite vispgrädde och en sked svartvinbärsgelé. Red med maizena om det behövs.
Servera den bakade fläsksidan med, jordärtskockspurén, skysåsen, lättsaltade brysselkål, surkål och lite färsk timjan/persilja.
Sist men inte minst - nu har jag smakat - det var gudomligt gott.
Det där ser riktigt smarrigt ut, man kan nog säga att det blir svinaktigt gott.
Tack Hasse! det var svingott 🙂
Det här var så sjukt gott !!
Bytte ut rödvinet mot sherry, blev en fullträff. Använde Cream fraiche också. Mest för att jag missade att köpa grädde. Blev lite Cajsa Warg av det 🙂
Hej Anders,
Vad roligt att höra 🙂 detta är en favorit hemma här hemma. Ska testa med creme fraiche nästa gång, låter riktigt smaskigt.