Skånsk kalops

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

När det är kallt och ruskigt ute så är det gott med en mustig gryta. Kalops är en svensk klassiker som du lätt snor ihop. Här har ni mitt recept på en god kalops. Då vår dotter inte tål gluten gör vi vår glutenfri. Jag älskar att använda steklök i grytor istället för att hacka gul lök.

Dela
kalops
Portioner4 Portioner
Tillagningstid3 timmar
 1 kg högrev
 4 st stora morötter
 15 st steklökar
 3 msk kalvfond
 3 st lagerblad
 1 l vatten
 smör
 olja
 ett par kryddpepparkorn
 ett par vitpepparkorn
 salt
 (om det behövs, lite maizena redning för att reda grytan i slutet)
Servera med
 kokt potatis
 persilja
1

Hetta upp en gryta ordentligt

2

Skär köttet i tärningar, krydda med salt och peppar, stek köttet på hög värme i lite olja, gärna i omgångar så att alla bitar får en rejält fin yta. Ställ åt sidan i skål.

3

Skala morötterna och löken.

4

Sänk temperaturen i grytan, slå på lite olja och en generös klick smör.
Svetta morötter och lök i grytan.

5

Slå på buljong, vatten, pepparkorn och lagerblad.

6

Låt sjuda i ca 2.5 timmar. (Skumma av med sked första halvtimmen).
Smaka av och se om du behöver addera mer kalvfond eller om smaken är bra.

7

Innan servering smaka av ordentligt och red av med lite maizena om det behövs, såsen ska inte vara för vattnig.

Servera med
8

Servera kalops med kokt potatis och lite finhackad persilja.

Ingredienser

 1 kg högrev
 4 st stora morötter
 15 st steklökar
 3 msk kalvfond
 3 st lagerblad
 1 l vatten
 smör
 olja
 ett par kryddpepparkorn
 ett par vitpepparkorn
 salt
 (om det behövs, lite maizena redning för att reda grytan i slutet)
Servera med
 kokt potatis
 persilja

Gör så här:

1

Hetta upp en gryta ordentligt

2

Skär köttet i tärningar, krydda med salt och peppar, stek köttet på hög värme i lite olja, gärna i omgångar så att alla bitar får en rejält fin yta. Ställ åt sidan i skål.

3

Skala morötterna och löken.

4

Sänk temperaturen i grytan, slå på lite olja och en generös klick smör.
Svetta morötter och lök i grytan.

5

Slå på buljong, vatten, pepparkorn och lagerblad.

6

Låt sjuda i ca 2.5 timmar. (Skumma av med sked första halvtimmen).
Smaka av och se om du behöver addera mer kalvfond eller om smaken är bra.

7

Innan servering smaka av ordentligt och red av med lite maizena om det behövs, såsen ska inte vara för vattnig.

Servera med
8

Servera kalops med kokt potatis och lite finhackad persilja.

Skånsk kalops

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *