En lite annorlunda fiskgryta

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Häromdagen var jag lite sugen på fiskgryta, men vi hade inte allt hemma. Så vi handlade lite hjärtmusslor och sen tog vi vad vi hade hemma. Normalt sätt brukar jag göra ljusare fisksoppor, rikligt med grädde, kanske lite saffran, etc. Men nu blev det en tomatbaserad - faktiskt väldigt god och otroligt enkel att slänga ihop. Du väljer vilken fisk/skaldjur du har i. Jag körde hjärtmusslor, gambas (hade hemma) och laxfilé.

Dela
fiskgryta
Portioner4 Portioner
 800 g Fisk och skaldjur efter smak (ex. lax, hjärtmusslor och gambas)
 1 st purjolök
 1 st fänkål
 1 st gul lök
 4 st fasta potatisar
 1 st paprika
 1 dl vispgrädde
 6 dl utblandad fiskbuljong
 2 burk krossade tomater
 1 nypa chiliflakes
 1 dl vittvin
 1 kruka dill
 timjan/salt/peppar
 lagerblad/vitppeparkorn
 aioli till servering (gör din egen, det är superlätt!)
1

Om du kör hjärtmusslor, lägg dom i ca 30 minuter i en skål med kallt vatten blandat med salt. Byt därefter vatten och gör samma sak igen ca 30 minuter till.

2

Skär/ansa/skala fisk och skaldjur, lägg i skålar och ställ kylt.

3

Skär och skölj purjolök, fänkål, gul lök, potatis och paprika.

4

Svetta grönsakerna i kastrull med en generös klick smör i ett par minuter tillsammans med lite timjan.

5

Slå på vitt vin och låt koka någon minut.

6

På med krossade tomater, fiskbuljong och lite vispgrädde.
Låt koka upp med ett lagerblad, ett par vitpepparkorn och chiliflakes efter tycke och smak. Den här anrättningen blir väldigt god om du låter den ha lite sting.

7

Sjud i ca 15-20 minuter på låg/-medelvärme.

8

Innan servering lägg ner de skaldjur som kräver lite koktid (i mitt fall musslor och de stora räkorna i någon minut)

9

Ställ sedan kastrullen åt sidan, blanda ner lite finhackad dill.

Servering
10

Servera din (förhoppningsvis småheta) fiskgryta med färsk finhackad dill, lite aioli och kanske en smörstekt brödskiva.

Ingredienser

 800 g Fisk och skaldjur efter smak (ex. lax, hjärtmusslor och gambas)
 1 st purjolök
 1 st fänkål
 1 st gul lök
 4 st fasta potatisar
 1 st paprika
 1 dl vispgrädde
 6 dl utblandad fiskbuljong
 2 burk krossade tomater
 1 nypa chiliflakes
 1 dl vittvin
 1 kruka dill
 timjan/salt/peppar
 lagerblad/vitppeparkorn
 aioli till servering (gör din egen, det är superlätt!)

Gör så här:

1

Om du kör hjärtmusslor, lägg dom i ca 30 minuter i en skål med kallt vatten blandat med salt. Byt därefter vatten och gör samma sak igen ca 30 minuter till.

2

Skär/ansa/skala fisk och skaldjur, lägg i skålar och ställ kylt.

3

Skär och skölj purjolök, fänkål, gul lök, potatis och paprika.

4

Svetta grönsakerna i kastrull med en generös klick smör i ett par minuter tillsammans med lite timjan.

5

Slå på vitt vin och låt koka någon minut.

6

På med krossade tomater, fiskbuljong och lite vispgrädde.
Låt koka upp med ett lagerblad, ett par vitpepparkorn och chiliflakes efter tycke och smak. Den här anrättningen blir väldigt god om du låter den ha lite sting.

7

Sjud i ca 15-20 minuter på låg/-medelvärme.

8

Innan servering lägg ner de skaldjur som kräver lite koktid (i mitt fall musslor och de stora räkorna i någon minut)

9

Ställ sedan kastrullen åt sidan, blanda ner lite finhackad dill.

Servering
10

Servera din (förhoppningsvis småheta) fiskgryta med färsk finhackad dill, lite aioli och kanske en smörstekt brödskiva.

En lite annorlunda fiskgryta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *