Recept

Spansk tortillaAv Oscar & ElinSpansk tortilla är inte bara väldigt gott, det är även enkelt och billigt att laga. Det viktiga är att inte köra på för hög värme, det bränner ytan och gör äggen torra. Det fina med tortilla är att du har i precis det du vill ha - lite som en omelett. Creme fraiche i äggsmeten bidrar med en härlig krämighet och syra. Denna variant gör jag ofta när jag är nere i Spanien.
Enkel fishtaco (glutenfri)Av Oscar & ElinFishtacos är både underskattat och väldigt gott, det finns något njutbart, lätt och fräscht med fisk istället för fläsk eller nötkött. Denna variant är extremt enkel att tillreda. Då dottern min är gluten så är detta recept glutenfritt. Men du kan lika gärna göra med vetetortillas och annan panering om du så önskar. Mexikanarna skulle aldrig servera med creme fraiche, men jag tycker verkligen att det är gott. Du gör som du vill 🙂
Fläsklägg med rotmosAv Oscar & ElinEn svensk klassiker som är både god och enkel att tillreda. Det känns lite som att fläsklägg med rotmos är ett döende recept trots att det är så himla gott. Det fanns tyvärr inte fläsklägg på ben igår när jag var och handlade, så jag tog ett benfritt lägg - egentligen är det inte hela världen. Men benet bidrar med smak till buljongen.
Enkel salsicciapastaAv Oscar & ElinIbland vill man bara komma hem och laga något riktigt snabblagat, gott och enkelt. Detta är precis en sådan rätt, vem som helst slänger ihop den på under 20 minuter. Byt ut oljan mot smör om du vill slippa "oljefläckarna" i såsen. Välj gärna en salsiccia av god kvalitet.
Enkel laxtartarAv Oscar & ElinFiskvariant på råbiff skulle man kunna säga. Det har blivit lite mycket lax på sistone. Detta är en enkel laxtartar som är god som tusan. Funkar som vardagsrätt eller förrätt en helg. Du snor ihop den på nolltid!
Asiatiska OstronAv Oscar & ElinJag hade mamma och Åke över på middag en kulen höstkväll 2018. En femrätters asiatisk upplevelse stod på menyn. Som första rätt så skapade jag en egen variant av ostron. Det blev en succé. Elin (min fru) som inte ens gillar ostron pillade i sig inte bara en utan flera. Det tar inte mer än 15 minuter att slänga ihop. Men är oerhört gott.
HalloumisticksAv Oscar & ElinSåhär i sommartider är halloumi en favorit i stugorna. Jag älskar att tillaga min halloumi hel i bit, gärna på kolgrillen. Så den får en fin yta, snygga ränder och är saftig i mitten. Men ett annat bra tips är att servera det som tillbehör eller snack, här har jag en variant på glutenfria halloumisticks som du drar ihop på nolltid. Servera gärna med en kall yoghurtsås eller en het salsa.
BBQ Kycklingklubbor (3steg, brine, rub, sticky)Av Oscar & ElinJag kör grillsäsong året runt, men är alltid mer sugen på grill när solen tittar fram. Något jag gör ganska ofta som snack, tillbehör eller ibland main är kycklingklubbor på grillen. Här har vi ett av mina enkla recept på kycklingklubbor.
Bakad spetskål med lårkycklingfiléAv Per & BeritDetta är morfars recept - helt och hållet. Men jag (Oscar) gjorde denna i söndags för att få till en bild till receptet då morfar glömde fota. Gudomligt gott, nyttigt och enkelt att slänga ihop. Receptet på såsen låter väldigt konstigt, men det är ooootroligt gott. Gör den här rätten.
Entrecote i gjutjärnspannaAv Oscar & ElinIbland vill man ha en mix mellan något snabbt, enkelt men ändå lite lyxigt. För dessa tillfällen är det här en perfekt rätt. Det går snabbt, är väldigt enkelt att tillreda och dessutom blir det förhållandevis lite disk (detta då allt steks i en panna). Jag har webers gjutjärnsfat och tycker det är perfekt för denna rätt. Dessutom trevligt att servera en het panna vid bordet. Att man bara använder en panna har även en annan funktion, all smak samlas i pannan, köttet ger smak åt grönsakerna och grönsakerna åt köttet. Himmelskt gott.
Pulled pork chili cheese (glutenfria)Av Oscar & ElinJag gjorde pulled pork häromdagen och fick för mig att göra ett tillbehör. Mina pulled pork chili cheese visade sig vara en riktig höjdare. Jag gjorde dom glutenfria, men det går så klart bra att använda vanligt mjöl. Limitera er inte heller till fyllningen, ni skulle kunna fylla bollarna med vad som helst. Jag har inte helkoll på måtten, det viktiga är att ni kan rulla små bullar av smeten.
Pankopanerad strömming med potatismos.Av Oscar & ElinÄnda sedan jag var liten har jag älskat strömming. Jag kommer ihåg hur det doftade i köket när morfar stod och smörstekte de små flundrorna. Jag kommer ihåg hur värdshuset på Sandhamn serverade rätten med bravur. Detta recept innehåller därför en stor dos nostalgi för mig. Utöver min sentimentala hållning till strömming, så är det inte bara otroligt gott, det är även billigt och väldigt enkelt att tillreda. Här med ett gott mos, rårörda lingon, inlagd gurka, persilja och lite brynt smör. Lara är gluten så jag har här panerat med panko och glutenfritt mjöl, men som vanligt gör du din favoritpanering.
Falukorvsgryta med pastaAv Felicia & MickeEn krämig lättlagad pasta som passar perfekt som vardagsmat. En perfekt familjemiddag.
3 x RåbiffAv Oscar & ElinOm jag är på restaurang och dom har råbiff - då tar jag råbiff. Nästan alltid. Innan ni läser vidare - om ni ska göra råbiff, hitta då ett bra kött. Annars struntar ni i att göra denna rätt. Be slaktaren eller den manuella disken att mala köttet åt er, håll det sedan kallt och ät det inom ett par timmar. Jag föredrar innanlår. Denna måltid gjorde jag häromdagen för jag ville dela med mig av några bra recept på råbiff här på Lundgrens Mat. Jag tycker kanske inte att man ska göra alla tre samtidigt, det blir ganska mäktigt, men nu gjorde jag det för att kunna ge exempel på tre goda varianter. Jag har fått kasta om lite när jag lagade alla tre samtidigt, detta för att undvika att det blir kaka på kaka, bl.a tog jag bort rödbeta från den klassiska, för jag har rödbeta i min signaturvariant. Jag bytte wasabimajo mot srirachamajo i den asiatiska då jag har pepparrot i den klassiska. Men jag kommer skriva recepten nedan såsom jag vill ha dom om man äter dom en och en separat. Om du ska laga alla tre samtidigt som jag, försök att inte ha samma ingredienser i flera av rätterna. Det blir lätt lite "kaka på kaka". Kommentera gärna vilken av varianterna ni föredrar.
Lax & pilgrimsmussla.Av Oscar & ElinEgentligen vet jag inte vad man ska kalla denna rätt, men det var något jag slängde ihop häromdagen när jag var sugen på sashimi. Samtidigt gillar inte Elin att bara käka rå fisk, så jag gjorde en variant med både rå lax och tillagad pilgrimsmussla. Det är väl egentligen en kombo av skandinaviska och japanska smaker. Enkelt som tusan att göra. En bra, fräsch och nyttig vardagsrätt helt enkelt.
KöttmackaAv Oscar & ElinKöttmacka, det låter kanske inte så fantastiskt, men det är grymt gott. Jag föredrar en bra entrecoté, men du kan köra oxfilé, kalv eller annat kött som du föredrar. Eller vegetariskt för den delen, men då får du nog döpa om rätten 🙂 Enkelt att tillreda och gudomligt gott. Som vanligt - du har på de ingredienser du föredrar, jag tycker att detta recept är bra grundvariant .
Poké bowl Light.Av Oscar & ElinPoké Bowl är en japansk rätt som består av ris med diverse tillbehör. Enkelt förklarat. Detta är ett väldigt förenklat poké-recept. Tänkt att du ska kunna slänga ihop vilken vardag som helst. Jag fick inte tag på någon riktigt bra lax denna gång, så jag tärnade och lagade laxen på låg temp i ugnen. Men föredrar rå lax eller tonfisk alla dagar i veckan. Du väljer de tillbehör du själv föredrar.
Pasta arrabbiataAv Oscar & ElinVi är lite slarviga här hemma, så fort det är pasta med tomatsås kallar vi det för Arrabbiata. Äkta Italienare skulle nog ofta strypa mig om dom åt min "Arrabbiata" eftersom att det allt som oftast är någon skruvad variant på klassikern. Här har ni i alla fall mitt originalrecept. Jag föredrar Arrabbiata med Spaghetti, du väljer som vanligt din favoritpasta. Och du... Ha ordentligt med salt i vattnet när du kokar pasta.
1 2