Chevré med betor

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

En klassiker som går att göra enkel eller lite mer piffig.
I sitt enklaste utförande med chevré, förkokta rödbetor, någon nöt, gratinera några minuter i ugn, ringla över lite schyst honung.
I detta recept har vi en mix av kokta betor, valnötter, picklade betor och rödlök, säsongens salladsblad, ärtskott, en balsamicodressing och givetvis chevré och honung.

Tänk på att en bra chevré över disk ofta är mycket godare än den du tar i kyldisken, det är oftast billigare också

Dela
chevre-med-betor
Portioner4 Portioner
Förberedelser20 minTillagningstid40 minTotal tid1 timme
 800 g Chevré
Kokta betor
 3 st Stora rödbetor
 3 st Stora gulbetor
 3 st Polkabetor (ofta är dom lite mindre, ta fler om det behövs).
Picklad rödlök och betor.
 1 st Rödlök
 2 st Polkabeta (rå)
 1 st Gulbeta (rå)
 1 dl Ättika (12%)
 2 dl Strösocker
 3 dl Vatten
Balsamicodressing
 1 msk Honung
 1 msk Olivolja
 3 tsk Balsamico
Servera med
 Ärtskott
 Honung
 Valnötter
 Pinjenötter
 En mix av säsongens blad
 Havssalt
1

Sätt ugnen på 225 grader

Kokta betor
2

Skala betorna och koka tills dom är bra i konsistens. (Koka i olika kastruller om du vill behålla ursprungsfärgen på respektive beta). Häll av vattnet. Tänk på att det tar ett tag för betorna att nå rätt konsistens.

Picklade betor och rödlök
3

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och ställ åt sidan.

4

Skala de råa betorna och hyvla därefter tunt med mandolin.

5

Skala och skär rödlöken i mindre "båtformar" (Form spelar ingen roll, men det är fint till denna rätt).

6

Lägg de hyvlade betorna och rödlöken i en skål. Slå på ättikslagen, låt stå och dra tills det är dags för servering.

Balsamicodressing
7

Blanda honung, balsamico och olivoljan tills de går ihop, ställ svalt.

Chevré
8

Gratinera osten i ugn i ca 5-10 minuter, jag körde med grillinställning, för att få lite gyllenbrun yta.

Servering
9

Servera osten med:
* Kokta gul/röd/-polkabetor.
* Picklad rödlök och betor.
* Valnötter och pinjenötter.
* Mixade salladsblad.
* Ärtskott.
* Ringla över honung, balsamicodressing och strö över en generös mängd salt (sikta på betorna).

Ingredienser

 800 g Chevré
Kokta betor
 3 st Stora rödbetor
 3 st Stora gulbetor
 3 st Polkabetor (ofta är dom lite mindre, ta fler om det behövs).
Picklad rödlök och betor.
 1 st Rödlök
 2 st Polkabeta (rå)
 1 st Gulbeta (rå)
 1 dl Ättika (12%)
 2 dl Strösocker
 3 dl Vatten
Balsamicodressing
 1 msk Honung
 1 msk Olivolja
 3 tsk Balsamico
Servera med
 Ärtskott
 Honung
 Valnötter
 Pinjenötter
 En mix av säsongens blad
 Havssalt

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 225 grader

Kokta betor
2

Skala betorna och koka tills dom är bra i konsistens. (Koka i olika kastruller om du vill behålla ursprungsfärgen på respektive beta). Häll av vattnet. Tänk på att det tar ett tag för betorna att nå rätt konsistens.

Picklade betor och rödlök
3

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och ställ åt sidan.

4

Skala de råa betorna och hyvla därefter tunt med mandolin.

5

Skala och skär rödlöken i mindre "båtformar" (Form spelar ingen roll, men det är fint till denna rätt).

6

Lägg de hyvlade betorna och rödlöken i en skål. Slå på ättikslagen, låt stå och dra tills det är dags för servering.

Balsamicodressing
7

Blanda honung, balsamico och olivoljan tills de går ihop, ställ svalt.

Chevré
8

Gratinera osten i ugn i ca 5-10 minuter, jag körde med grillinställning, för att få lite gyllenbrun yta.

Servering
9

Servera osten med:
* Kokta gul/röd/-polkabetor.
* Picklad rödlök och betor.
* Valnötter och pinjenötter.
* Mixade salladsblad.
* Ärtskott.
* Ringla över honung, balsamicodressing och strö över en generös mängd salt (sikta på betorna).

Chevré med betor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *