Gravad lax

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Till påsk, midsommar och julbordet är gravad lax en stående klassiker.
Många köper undermålig, färdiggravad lax. När du så enkelt kan göra det hemma själv - det blir himmelskt gott och tar inte mer än 10 minuter att förbereda (sedan ska det stå i kylen ett par dagar).

Dela
Gravad lax
Portioner4 Portioner
Förberedelser10 minTillagningstid2 dagarTotal tid2 dagar 10 min
 800 g färsk lax (gärna mittbit och med skinned kvar)
 1 dl socker
 0,75 dl salt
 5 st vitpepparkorn
 15 st rosepepparkorn
 1 knippe dill
 fryspåse (helst ziplock)
Förberedelser
1

Börja med att dela laxsidan i 2 lika stora delar.
Torka av laxen ordentligt med hushållspapper.

2

Blanda salt och socker i en skål ordentligt. (Vissa föredrar att ha en 50/50 blandning mellan salt och socker, jag föredrar att ha något mindre salt än socker).

3

Mortla rosépepparn och vitpepparn grovt.

4

Finhacka dillen.

Gravning
5

Du gravar laxen genom att "badda" köttet rikligt med socker/saltblandningen - det ska vara ett rejält lager. Se till att badda även sidorna.

6

När du är klar med socker/saltandet, så strör du över lite av den mortlade pepparn och den finhackade dillen.

7

Lägg sedan laxsidorna mot varandra (som en "dubbelmacka) med skinnsidan utåt och lägg sedan i en plastpåse.

8

Låt laxen vila i plastpåsen på en tallrik i kylen i ca 2-3 dagar.
Vänd laxen någon gång per dag.

Servering
9

När det är dags för servering.
Häll av all vätska som bildats och skär tunna, fina skivor med laxkniv.
Servera gärna med en hovmästarsås - eller avnjut som den är. Det är otroligt gott.

Ingredienser

 800 g färsk lax (gärna mittbit och med skinned kvar)
 1 dl socker
 0,75 dl salt
 5 st vitpepparkorn
 15 st rosepepparkorn
 1 knippe dill
 fryspåse (helst ziplock)

Gör så här:

Förberedelser
1

Börja med att dela laxsidan i 2 lika stora delar.
Torka av laxen ordentligt med hushållspapper.

2

Blanda salt och socker i en skål ordentligt. (Vissa föredrar att ha en 50/50 blandning mellan salt och socker, jag föredrar att ha något mindre salt än socker).

3

Mortla rosépepparn och vitpepparn grovt.

4

Finhacka dillen.

Gravning
5

Du gravar laxen genom att "badda" köttet rikligt med socker/saltblandningen - det ska vara ett rejält lager. Se till att badda även sidorna.

6

När du är klar med socker/saltandet, så strör du över lite av den mortlade pepparn och den finhackade dillen.

7

Lägg sedan laxsidorna mot varandra (som en "dubbelmacka) med skinnsidan utåt och lägg sedan i en plastpåse.

8

Låt laxen vila i plastpåsen på en tallrik i kylen i ca 2-3 dagar.
Vänd laxen någon gång per dag.

Servering
9

När det är dags för servering.
Häll av all vätska som bildats och skär tunna, fina skivor med laxkniv.
Servera gärna med en hovmästarsås - eller avnjut som den är. Det är otroligt gott.

Gravad lax

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *