Morfars inkokta lax

Dela
Inkokt lax
Portioner4 Portioner
Inkokt lax
 800 g (riktigt) Färsk laxfilé
 1 msk ättika
 2 tsk salt
 2 msk strösocker
 1 knippe dill
 5 st gelatinblad
Stingsås
 1 msk colemans senapspulver
 1 msk strösocker
 1 ml vatten
 2 msk majonäs
 2 msk creme fraiche
 1 msk bostongurka
 1 msk kapris
Till servering
 Nykokt potatis
Inkokt lax
1

Riktigt färsk laxfilé utan ben, bita i portsionsbitar.

2

Gör en lag på vatten lite salt, lite ättika och grova stammarna på dillen. Koka upp låt det koka 5-10 min.

3

Lägg laxbitarna i lagen, bubbla upp, ta grytan från spisen, sätt på lock och låt det stå ca 10min, prova gärna med en termometer innetemperaturen på laxen ska vara ca 48 grader.

4

Lyft upp bitarna på en bräda, tag bort skinnet och det bruna under skinnet, lägg bitarna i en form. Smaksätt sedan lagen med ättika och socker till önskad styrka, lägg i gelatinblad. Slå lagen över fisken, lägg några kylblock under formen för att kyla snabbt, strö över rikligt med dill och sedan in i kyl snabbast möjligt.

Stingsås
5

Blanda senapspulver och socker, rör ut i pyttelite vatten till en krämig konsistens, tillsätt några matskedar majonnäs och lika mycket creme fraiche, slutligen ett par matskedar bostongurka ock lite kapris,

Servera
6

Servera den inkokta laxen med stingsås och nykokt potatis // Per

Ingredienser

Inkokt lax
 800 g (riktigt) Färsk laxfilé
 1 msk ättika
 2 tsk salt
 2 msk strösocker
 1 knippe dill
 5 st gelatinblad
Stingsås
 1 msk colemans senapspulver
 1 msk strösocker
 1 ml vatten
 2 msk majonäs
 2 msk creme fraiche
 1 msk bostongurka
 1 msk kapris
Till servering
 Nykokt potatis

Gör så här:

Inkokt lax
1

Riktigt färsk laxfilé utan ben, bita i portsionsbitar.

2

Gör en lag på vatten lite salt, lite ättika och grova stammarna på dillen. Koka upp låt det koka 5-10 min.

3

Lägg laxbitarna i lagen, bubbla upp, ta grytan från spisen, sätt på lock och låt det stå ca 10min, prova gärna med en termometer innetemperaturen på laxen ska vara ca 48 grader.

4

Lyft upp bitarna på en bräda, tag bort skinnet och det bruna under skinnet, lägg bitarna i en form. Smaksätt sedan lagen med ättika och socker till önskad styrka, lägg i gelatinblad. Slå lagen över fisken, lägg några kylblock under formen för att kyla snabbt, strö över rikligt med dill och sedan in i kyl snabbast möjligt.

Stingsås
5

Blanda senapspulver och socker, rör ut i pyttelite vatten till en krämig konsistens, tillsätt några matskedar majonnäs och lika mycket creme fraiche, slutligen ett par matskedar bostongurka ock lite kapris,

Servera
6

Servera den inkokta laxen med stingsås och nykokt potatis // Per

Morfars inkokta lax

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *