Matresan del 4. Bigos – Polsk jägargryta.

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradMedel

När jag postade på Facebook om min "matresa" så fick jag några önskemål, ett av dessa önskemål var Polen. Att folk ger önskemål (eller ens läser det här), gör självklart att jag vill försöka vara tillmötesgående 🙂 Men jag måste tillägga att det här är i princip så långt ifrån min "comfort zone" jag kan komma kulinariskt.
Detta recept är säkerligen samma sak för en polsk husmor som om jag skulle addera vodka och dill till svenska köttbullar (vilket Jamie Oliver i och för sig gjorde). Kontentan: Vissa recept ska man helt enkelt inte jiddra med - men jag kunde inte låta bli. Några av ingredienserna adderade jag helt på eget bevåg (kalvfond, öl, senap, olivolja och vitlök för att nämna några) och jag har även försökt att skapa receptet på ett sätt som gör det "tillagningsbart" på en kväll, dessutom utan att reda buljongen. Originalreceptet tar ett par dagar att tillreda. Det ville jag undvika. Jag gjorde detta idag, ser inte delicious ut, men blev faktiskt otroligt smarrigt 🙂

Dela
Bigos
Portioner4 Portioner
Tillagningstid2 timmar
 300 g Rimmat sidfläsk eller rimmad bog i bit
 400 g Färsk korv (gärna någon polsk variant, jag kör tyvärr Thüringer idag)
 Torkad svamp (jag använde torkad kantarell)
 500 g Surkål
 1 st Spetskål
 2 st Gul lök
 2 st Vitlöksklyftor
 4 st Potatis (fast)
 1 tsk Honung
 3 msk Kalvfond (blandad med ett par dl vatten)
 1 msk Grov senap
 2 st Lagerblad
 2 msk Tomatpuré
 15 st Enbär/Svartpeppar/Vitpeppar/-kryddpepparkorn
 Körvel/mejram
 2 dl Rödvin
 2 dl Öl
 Smör och olja till stekning
1

Koka upp lite vatten i en liten kastrull och lägg ner de torkade kantarellerna (låt ligga och dra i ca 30 minuter på låg värme).

2

Under tiden vi väntar på att svampen ska svälla och bli mjuk. Ställ en gjutjärnsgryta på spisen på medelvärme, häll ner lite olivolja och en klick smör.

3

Trimma sid/-bogfläsket från överflödiga senor. Bryn sedan (i hel bit) på varje sida. När sidorna fått yta, ta ur grytan och lägg åt sidan.

4

Skiva korven och bryn sedan denna i samma gryta som du använde till fläsket. När korven fått fin stekyta, ta ur grytan och lägg åt sidan.

5

Skiva nu lite spetskål eller vitkål fint, skölj av i ett durkslag och svetta sedan i ca 5 minuter i samma gryta där korven och fläsket gått.

6

Hacka lök, riv vitlöksklyftorna och lägg ner tillsammans med kålen. Klicka ner tomatpurén och lägg även ned kryddorna (vitpeppar, svartpeppar, kryddpeppar, körvel, mejram, salt och lagerblad - fresstyla lite här, det gjorde jag)

7

Ta upp svampen ur sin vätska (spar vätskan). Hacka den grovt och lägg ner i grytan.

8

Skala och tärna ner några bitar fast potatis i grytan.

9

Lägg ned fläskbiten och korven i grytan.

10

Slå på en matsked honung och en matsked senap.

11

Häll på rödvin och öl, låt sjuda i några minuter

12

Slå på lite kalvfond, vatten och vätskan från svampkoket. (Vätskan ska precis täcka ingredienserna)

13

Låt sedan "puttra" i ca 1 timme på låg värme med lock. (Se till att potatis och övriga ingredienser precis är täckta i vätska)

14

Ta upp fläsket ur grytan och tärna i önskad storlek. Lägg tillbaka "fläsktärningarna" och låt koka i ytterligare ett par minuter.

15

Servera grytan med de tärnade fläskbitarna, färskt bröd och jag gick helt crazy och serverade med lite creme fraiche. Smaczny posiłek.

Ingredienser

 300 g Rimmat sidfläsk eller rimmad bog i bit
 400 g Färsk korv (gärna någon polsk variant, jag kör tyvärr Thüringer idag)
 Torkad svamp (jag använde torkad kantarell)
 500 g Surkål
 1 st Spetskål
 2 st Gul lök
 2 st Vitlöksklyftor
 4 st Potatis (fast)
 1 tsk Honung
 3 msk Kalvfond (blandad med ett par dl vatten)
 1 msk Grov senap
 2 st Lagerblad
 2 msk Tomatpuré
 15 st Enbär/Svartpeppar/Vitpeppar/-kryddpepparkorn
 Körvel/mejram
 2 dl Rödvin
 2 dl Öl
 Smör och olja till stekning

Gör så här:

1

Koka upp lite vatten i en liten kastrull och lägg ner de torkade kantarellerna (låt ligga och dra i ca 30 minuter på låg värme).

2

Under tiden vi väntar på att svampen ska svälla och bli mjuk. Ställ en gjutjärnsgryta på spisen på medelvärme, häll ner lite olivolja och en klick smör.

3

Trimma sid/-bogfläsket från överflödiga senor. Bryn sedan (i hel bit) på varje sida. När sidorna fått yta, ta ur grytan och lägg åt sidan.

4

Skiva korven och bryn sedan denna i samma gryta som du använde till fläsket. När korven fått fin stekyta, ta ur grytan och lägg åt sidan.

5

Skiva nu lite spetskål eller vitkål fint, skölj av i ett durkslag och svetta sedan i ca 5 minuter i samma gryta där korven och fläsket gått.

6

Hacka lök, riv vitlöksklyftorna och lägg ner tillsammans med kålen. Klicka ner tomatpurén och lägg även ned kryddorna (vitpeppar, svartpeppar, kryddpeppar, körvel, mejram, salt och lagerblad - fresstyla lite här, det gjorde jag)

7

Ta upp svampen ur sin vätska (spar vätskan). Hacka den grovt och lägg ner i grytan.

8

Skala och tärna ner några bitar fast potatis i grytan.

9

Lägg ned fläskbiten och korven i grytan.

10

Slå på en matsked honung och en matsked senap.

11

Häll på rödvin och öl, låt sjuda i några minuter

12

Slå på lite kalvfond, vatten och vätskan från svampkoket. (Vätskan ska precis täcka ingredienserna)

13

Låt sedan "puttra" i ca 1 timme på låg värme med lock. (Se till att potatis och övriga ingredienser precis är täckta i vätska)

14

Ta upp fläsket ur grytan och tärna i önskad storlek. Lägg tillbaka "fläsktärningarna" och låt koka i ytterligare ett par minuter.

15

Servera grytan med de tärnade fläskbitarna, färskt bröd och jag gick helt crazy och serverade med lite creme fraiche. Smaczny posiłek.

Matresan del 4. Bigos – Polsk jägargryta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *