Pankopanerad strömming med potatismos.

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Ända sedan jag var liten har jag älskat strömming. Jag kommer ihåg hur det doftade i köket när morfar stod och smörstekte de små flundrorna. Jag kommer ihåg hur värdshuset på Sandhamn serverade rätten med bravur. Detta recept innehåller därför en stor dos nostalgi för mig. Utöver min sentimentala hållning till strömming, så är det inte bara otroligt gott, det är även billigt och väldigt enkelt att tillreda. Här med ett gott mos, rårörda lingon, inlagd gurka, persilja och lite brynt smör. Lara är gluten så jag har här panerat med panko och glutenfritt mjöl, men som vanligt gör du din favoritpanering.

Dela
Strömming
Portioner4 Portioner
Tillagningstid45 min
Strömming
 500 g strömmingsflundror
 100 g mjöl (glutenfritt)
 1 klyfta panko
 6 st ägg
 2 dl gräddmjölk (50/50 med mjölk och 40% vispgrädde)
 4 msk senap (kör din favorit, jag har en sötstark finsenap och lite dijon).
 salt/peppar
Potatismos
 1 kg mjölig potatis
 3 dl ljummen mjölk
 1 st äggula
 1 msk smör
 muskot
 salt och peppar
Rårörda lingon
 250 g frysta lingon
 1 dl strösocker
Inlagd gurka
 1 st gurka
 1 dl ättika (12%)
 2 dl strösocker
 3 dl vatten
 1 st lagerblad
 5 st vitpepparkorn
Servera med
 persilja
 lite brynt smör
Fisk förberedelse
1

Skölj av strömmingsflundrorna under rinnande vatten och klipp bort ryggfenorna.

2

Blanda gräddmjölk, 3st ägg och senap ordentligt i en skål. Lägg ner strömmingsflundrorna. Låt marinera. (gärna över natten eller under en dag) men har du brådis så är det inget måste. Ställ i kylen tills det är dags att panera fisken.

Rårörda lingon
3

Häll de frysta lingonen i en skål (250g motsvarar ungefär ett paket) häll på en deciliter strösocker och rör om ordentligt. Låt lingonen stå i rumstemperatur, rör om då och då medan du tillreder resten av rätten. När du serverar är det viktigt att allt socker har löst sig. Det finns inget otrevligare än rått socker som inte löst sig, det blir som små sandkorn i munnen.

Inlagd gurka
4

Blanda 1dl ättika, 2dl strösocker, 3dl vatten i en kastrull.
Häll ner några vitpepparkorn och ett lagerblad. Koka upp och rör runt tills sockret löst sig. Låt sjuda någon minut.

5

Låt vätskan svalna någon.

6

Mandolina ner gurka i en burk/skål, jag brukar köra på 2mm (eller hyvla med osthyvel om du inte har en mandolin). Häll på vätskan och ställ kallt tills det är dags för servering. (peta inte med fingrarna i vätskan om du vill kunna spara överbliven gurka efter middagen).

Potatismos
7

Skala och koka potatis tills den är mjuk. Häll av vattnet.

8

Mosa potatisen.

9

Värm upp mjölken så att den är ljummen och blanda ner i potatisen.

10

Lägg ner en äggula och riv ner lite muskot.

11

Blanda/vispa ordentligt med en balongvisp tills moset är fluffigt och lent.
(Om det behövs värm upp och häll ner lite mer mjölk)

12

Smaka av med salt och peppar.

Fisk tillagning
13

Ta fram strömmingen och "trestegspanera".
Först i mjöl, sen i ägg, sen i panko.

14

Stek på medelhög värme i rikligt med smör, ca 2 minuter per sida (eller tills fisken känns klar och har fått en fin färg)

Servera
15

Servera de nystekta strömmingsflundrorna med potatismos, rårörda lingon, inlagd gurka, lite brynt smör, persilja, salt och lite nymald svartpeppar.

Ingredienser

Strömming
 500 g strömmingsflundror
 100 g mjöl (glutenfritt)
 1 klyfta panko
 6 st ägg
 2 dl gräddmjölk (50/50 med mjölk och 40% vispgrädde)
 4 msk senap (kör din favorit, jag har en sötstark finsenap och lite dijon).
 salt/peppar
Potatismos
 1 kg mjölig potatis
 3 dl ljummen mjölk
 1 st äggula
 1 msk smör
 muskot
 salt och peppar
Rårörda lingon
 250 g frysta lingon
 1 dl strösocker
Inlagd gurka
 1 st gurka
 1 dl ättika (12%)
 2 dl strösocker
 3 dl vatten
 1 st lagerblad
 5 st vitpepparkorn
Servera med
 persilja
 lite brynt smör

Gör så här:

Fisk förberedelse
1

Skölj av strömmingsflundrorna under rinnande vatten och klipp bort ryggfenorna.

2

Blanda gräddmjölk, 3st ägg och senap ordentligt i en skål. Lägg ner strömmingsflundrorna. Låt marinera. (gärna över natten eller under en dag) men har du brådis så är det inget måste. Ställ i kylen tills det är dags att panera fisken.

Rårörda lingon
3

Häll de frysta lingonen i en skål (250g motsvarar ungefär ett paket) häll på en deciliter strösocker och rör om ordentligt. Låt lingonen stå i rumstemperatur, rör om då och då medan du tillreder resten av rätten. När du serverar är det viktigt att allt socker har löst sig. Det finns inget otrevligare än rått socker som inte löst sig, det blir som små sandkorn i munnen.

Inlagd gurka
4

Blanda 1dl ättika, 2dl strösocker, 3dl vatten i en kastrull.
Häll ner några vitpepparkorn och ett lagerblad. Koka upp och rör runt tills sockret löst sig. Låt sjuda någon minut.

5

Låt vätskan svalna någon.

6

Mandolina ner gurka i en burk/skål, jag brukar köra på 2mm (eller hyvla med osthyvel om du inte har en mandolin). Häll på vätskan och ställ kallt tills det är dags för servering. (peta inte med fingrarna i vätskan om du vill kunna spara överbliven gurka efter middagen).

Potatismos
7

Skala och koka potatis tills den är mjuk. Häll av vattnet.

8

Mosa potatisen.

9

Värm upp mjölken så att den är ljummen och blanda ner i potatisen.

10

Lägg ner en äggula och riv ner lite muskot.

11

Blanda/vispa ordentligt med en balongvisp tills moset är fluffigt och lent.
(Om det behövs värm upp och häll ner lite mer mjölk)

12

Smaka av med salt och peppar.

Fisk tillagning
13

Ta fram strömmingen och "trestegspanera".
Först i mjöl, sen i ägg, sen i panko.

14

Stek på medelhög värme i rikligt med smör, ca 2 minuter per sida (eller tills fisken känns klar och har fått en fin färg)

Servera
15

Servera de nystekta strömmingsflundrorna med potatismos, rårörda lingon, inlagd gurka, lite brynt smör, persilja, salt och lite nymald svartpeppar.

Pankopanerad strömming med potatismos.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *