Spansk tortilla

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Spansk tortilla är inte bara väldigt gott, det är även enkelt och billigt att laga.
Det viktiga är att inte köra på för hög värme, det bränner ytan och gör äggen torra.
Det fina med tortilla är att du har i precis det du vill ha - lite som en omelett. Creme fraiche i äggsmeten bidrar med en härlig krämighet och syra.
Denna variant gör jag ofta när jag är nere i Spanien.

Dela
spansk tortilla
Portioner4 Portioner
Tillagningstid30 min
 10 st ägg
 2 msk creme fraiche
 1,50 kg fast potatis
 1 paket bacon eller en god korv
 1 st gul lök
 0,50 dl olivolja av god kvalitet
 1 dl riven ost (välj din favorit)
 salt och peppar
 ruccola som garnering
1

Skala och tärna potatisen i centimeterstora kuber (behöver inte vara så noggrant)

2

Koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 5-7 minuter eller tills potatisen börjar bli nästan klar.

3

Sätt en något djupare stekpanna på spisen, gärna runt 28cm i diameter. Jag brukar köra på 4:an av en 9:gradig skala.

4

Skär upp bacon / korven och stek i pannan med en del av olivoljan.

5

Hacka den gula löken och lägg ner i pannan, svetta i ca 5-7 minuter, löken ska inte ta färg.

6

Häll av potatisen och häll ner den förkokta potatisen i stekpannan. Vi vill inte ha med något vatten ner i pannan. Låt steka ett par minuter och blanda väl.

7

Salta och peppra i stekpannan. Slå därefter på resten av oljan, den ska ge en fin yta till vår tortilla och undvika att den bränner fast.

8

Kläck äggen i en skål och blanda med creme fraiche och den rivna osten, vispa väl.

9

Slå på äggsmeten i stekpannan.
Låt gå på spisen i ca 20 minuter med en tallrik eller lock, skaka till pannan då och då, dra även av kanterna med en stekspade då och då för att se till att det inte bränner vid. (en bränd tortilla är ingen god tortilla, så börjar det brännas vid, sänk värmen).

10

När tortillan är klar, sänk värmen och lägg ett fat upp och ner på stekpannan. Vänd tortillan till tallriken. Servera gärna med lite ruccola och ett gott glas vin.

Ingredienser

 10 st ägg
 2 msk creme fraiche
 1,50 kg fast potatis
 1 paket bacon eller en god korv
 1 st gul lök
 0,50 dl olivolja av god kvalitet
 1 dl riven ost (välj din favorit)
 salt och peppar
 ruccola som garnering

Gör så här:

1

Skala och tärna potatisen i centimeterstora kuber (behöver inte vara så noggrant)

2

Koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 5-7 minuter eller tills potatisen börjar bli nästan klar.

3

Sätt en något djupare stekpanna på spisen, gärna runt 28cm i diameter. Jag brukar köra på 4:an av en 9:gradig skala.

4

Skär upp bacon / korven och stek i pannan med en del av olivoljan.

5

Hacka den gula löken och lägg ner i pannan, svetta i ca 5-7 minuter, löken ska inte ta färg.

6

Häll av potatisen och häll ner den förkokta potatisen i stekpannan. Vi vill inte ha med något vatten ner i pannan. Låt steka ett par minuter och blanda väl.

7

Salta och peppra i stekpannan. Slå därefter på resten av oljan, den ska ge en fin yta till vår tortilla och undvika att den bränner fast.

8

Kläck äggen i en skål och blanda med creme fraiche och den rivna osten, vispa väl.

9

Slå på äggsmeten i stekpannan.
Låt gå på spisen i ca 20 minuter med en tallrik eller lock, skaka till pannan då och då, dra även av kanterna med en stekspade då och då för att se till att det inte bränner vid. (en bränd tortilla är ingen god tortilla, så börjar det brännas vid, sänk värmen).

10

När tortillan är klar, sänk värmen och lägg ett fat upp och ner på stekpannan. Vänd tortillan till tallriken. Servera gärna med lite ruccola och ett gott glas vin.

Spansk tortilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.