Pannbiff på Wagyufärs – Elin style

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradMedel

Får Elin välja mat här hemma så blir det en färsrätt. Ofta pannbiff, köttbullar, bolognese, hamburgare eller något i den stilen. Hon gillar också gräddsås, gelé istället för rårörda lingon och kokt potatis. Här har ni ett trevligt recept på pannbiff som är nära klassikern men ändå med en twist. Denna gång med wagyufärs för en utsökt saftig biff.
Elin och Lara är glutenallergiker så denna är glutenfri.

Om du är dålig på att planera din matlagning.
* Börja koka potatisen samtidigt som du börjar steka biffarna.
* Stek löken innan du börjar steka biffarna, löken kan hålla sig varma i samma ugnsform som biffarna medan vi gör såsen.

Dela
Pannfiff
Portioner4 Portioner
Förberedelser25 minTillagningstid25 minTotal tid50 min
 Biffar
 1 kg Wagyufärs
 1 st Ägg
 2 st Gul lök
 12 st Kokta kalla mjöliga potatisar
 1 cup Gräddmjölk (50/50)
 Salt och Peppar
 Smör till stekning
 Ättiksgurka
 0,50 dl Ättika (12%)
 1 dl Strösocker
 1,50 dl Vatten
 1 Halv gurka
 Några vitpepparkorn och ett lagerblad
 Gräddsås
 3 dl Vispgrädde
 1 cup Utblandad kalvfond (helst hemmagjord!)
 2 tsk Kinesisk soya
 1 msk Svartvinbersgelé
 1 Skvätt rödvin
 Skyn från färsen.
 Servera med kokt potatis, svartvinbersgelé och stekt eller karamelliserad lök.
1

Skala och koka 2 mjöliga potatisar, mosa ner i en stor skål och låt svalna (ställ i kylen så går det på minuter). Det är i denna skål vi ska blanda färsen sen.

2

Börja sedan med gurkan.
Blanda ättika, socker och vatten. Koka upp i kastrull tills sockret löst sig.
Mandolina gurkan (eller skär tunt med kniv) ner i lämplig skål, behållare eller glas. Låt vätskan svalna en aning, häll på vätskan och toppa med några vitpepparkorn och ett lagerblad, ställ åt sidan.

3

När potatisen är kall, häll på gräddmjölken och riv ner den gula löken, kläck ner ägget, blanda ihop till en smet - det ska inte vara för rinnigt. Låt stå och svälla ett par minuter.

4

Blanda ner färsen i "smeten", blanda ihop ordentligt (kör gärna med händerna så det blandas ordentligt). Salta och peppra.

5

Forma till biffar och stek på medelhög värme i rikligt med smör, ös biffarna med lite med det smälta smöret under tiden.
När biffarna har fått fin färg - men inte är klara - lägg dom i en ugnssäker form och ställ in i ugnen på 75 grader. (Dom får gå klart där medan vi gör såsen). SNÄLLA ÖVERSTEK INTE BIFFARNA. Låt dom vara härligt saftiga istället för tråkigt torra.

6

Vi vill ta vara på stekskyn, häll på en skvätt rödvin i stekskyn och rör runt så vi får loss alla smaker och så att det inte bränner vid. Låt alkoholen koka bort.

7

Därefter häller du på kalvfonden och grädden - låt koka ihop ett par minuter.
Smaka av med soja och svartvinbärsgelé. Koka upp igen.

8

Servera pannbiff med stekt lök, ättiksgurka, svartvinbärsgele, gräddsåsen och kokt potatis.

Ingredienser

 Biffar
 1 kg Wagyufärs
 1 st Ägg
 2 st Gul lök
 12 st Kokta kalla mjöliga potatisar
 1 cup Gräddmjölk (50/50)
 Salt och Peppar
 Smör till stekning
 Ättiksgurka
 0,50 dl Ättika (12%)
 1 dl Strösocker
 1,50 dl Vatten
 1 Halv gurka
 Några vitpepparkorn och ett lagerblad
 Gräddsås
 3 dl Vispgrädde
 1 cup Utblandad kalvfond (helst hemmagjord!)
 2 tsk Kinesisk soya
 1 msk Svartvinbersgelé
 1 Skvätt rödvin
 Skyn från färsen.
 Servera med kokt potatis, svartvinbersgelé och stekt eller karamelliserad lök.

Gör så här:

1

Skala och koka 2 mjöliga potatisar, mosa ner i en stor skål och låt svalna (ställ i kylen så går det på minuter). Det är i denna skål vi ska blanda färsen sen.

2

Börja sedan med gurkan.
Blanda ättika, socker och vatten. Koka upp i kastrull tills sockret löst sig.
Mandolina gurkan (eller skär tunt med kniv) ner i lämplig skål, behållare eller glas. Låt vätskan svalna en aning, häll på vätskan och toppa med några vitpepparkorn och ett lagerblad, ställ åt sidan.

3

När potatisen är kall, häll på gräddmjölken och riv ner den gula löken, kläck ner ägget, blanda ihop till en smet - det ska inte vara för rinnigt. Låt stå och svälla ett par minuter.

4

Blanda ner färsen i "smeten", blanda ihop ordentligt (kör gärna med händerna så det blandas ordentligt). Salta och peppra.

5

Forma till biffar och stek på medelhög värme i rikligt med smör, ös biffarna med lite med det smälta smöret under tiden.
När biffarna har fått fin färg - men inte är klara - lägg dom i en ugnssäker form och ställ in i ugnen på 75 grader. (Dom får gå klart där medan vi gör såsen). SNÄLLA ÖVERSTEK INTE BIFFARNA. Låt dom vara härligt saftiga istället för tråkigt torra.

6

Vi vill ta vara på stekskyn, häll på en skvätt rödvin i stekskyn och rör runt så vi får loss alla smaker och så att det inte bränner vid. Låt alkoholen koka bort.

7

Därefter häller du på kalvfonden och grädden - låt koka ihop ett par minuter.
Smaka av med soja och svartvinbärsgelé. Koka upp igen.

8

Servera pannbiff med stekt lök, ättiksgurka, svartvinbärsgele, gräddsåsen och kokt potatis.

Pannbiff på Wagyufärs – Elin style

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *