Biff Mexicana

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradMedel

Hos oss är detta en klassiker, en hybrid mellan en klassisk köttbit med potatis och det mexikanska köket. Som alla mina recept så serverar man det med de tillbehör man själv föredrar - i mitt fall är det, riven ost, potatisklyftor, karamelliserad lök, en guacamole, creme fraiche och en riktigt het tomatsalsa. I detta fall är tomatsalsan kronjuvelen. Och jag vet.. Dålig bild, men det var allt jag hade 🙂

Dela
Biff mexicana
Portioner4 Portioner
Förberedelser30 minTillagningstid45 minTotal tid1 timme 15 min
Kött
 200 g Entrecote / person
 Riven ost (välj en ost som passar dig)
Het tomatsalsa
 2 burk Krossade tomater
 1 st Röd chili
 1 st Gul lök
 3 st Vitlöksklyftor
 ½ dl Burbon (ex. Jim beam)
 1,50 dl Utblandad kalvfond
 2 msk Worshestershiresås
 Kryddor (valfritt) ex. Salt, Peppar, Timjan, Chipotle chili, Vitlökspulver, chilipulver.
Potatisklyftor
 1 kg Fast potatis
 34 msk Rapsolja
 Salt och Timjan.
Servera med
 Guacamole
 Karamelliserad lök
 Creme fraiche
Potatisklyftor
1

Ställ in ugnen på 200 grader.

2

Klyfta potatisen och koka i ett par minuter i kastrull.
Häll av vattnet och låt rinna av/torka upp på kökshandduk.

3

Lägg i ugnsfast form, ringla över olja, salta och strö över timjan.
Blanda ordentligt. Kör i ugn i ca 45-60 minuter eller tills potatisen är krispig och fin. (rör runt då och då)

Het tomatsalsa
4

Denna sås kan gå fort eller ta lång tid att göra. Jag upplever att ju längre tid den får desto bättre blir den. (Ibland låter jag den puttra i 6 timmar).

5

Hacka chili, vitlök, gul lök och fräs i lite olja.

6

Slå på tomatpuré och kryddorna, fräs i ytterligare någon minut.

7

Slå på burbon och flambera (tänd på) ett par sekunder. Låt därefter whiskeyn reducera något.

8

Slå därefter på krossade tomater, kalvfond och worshestershiresås. Koka upp.

9

Låt puttra utan loch på låg värme tills det är dags att servera.

Kött
10

Ta fram köttet i tid, låt det bli rumstempererat.

11

Tillaga köttet enligt någon av metoderna du finner här: https://lundgrensmat.se/3-bra-satt-att-lyckas-med-kottbiten/ eller gör på ett sätt du föredrar.

Servera
12

Servera din perfekta köttbit, med lite riven ost, het salsa, potatisklyftor, guacamole, karamelliserad lök och en klick cremé fraiche.

Ingredienser

Kött
 200 g Entrecote / person
 Riven ost (välj en ost som passar dig)
Het tomatsalsa
 2 burk Krossade tomater
 1 st Röd chili
 1 st Gul lök
 3 st Vitlöksklyftor
 ½ dl Burbon (ex. Jim beam)
 1,50 dl Utblandad kalvfond
 2 msk Worshestershiresås
 Kryddor (valfritt) ex. Salt, Peppar, Timjan, Chipotle chili, Vitlökspulver, chilipulver.
Potatisklyftor
 1 kg Fast potatis
 34 msk Rapsolja
 Salt och Timjan.
Servera med
 Guacamole
 Karamelliserad lök
 Creme fraiche

Gör så här:

Potatisklyftor
1

Ställ in ugnen på 200 grader.

2

Klyfta potatisen och koka i ett par minuter i kastrull.
Häll av vattnet och låt rinna av/torka upp på kökshandduk.

3

Lägg i ugnsfast form, ringla över olja, salta och strö över timjan.
Blanda ordentligt. Kör i ugn i ca 45-60 minuter eller tills potatisen är krispig och fin. (rör runt då och då)

Het tomatsalsa
4

Denna sås kan gå fort eller ta lång tid att göra. Jag upplever att ju längre tid den får desto bättre blir den. (Ibland låter jag den puttra i 6 timmar).

5

Hacka chili, vitlök, gul lök och fräs i lite olja.

6

Slå på tomatpuré och kryddorna, fräs i ytterligare någon minut.

7

Slå på burbon och flambera (tänd på) ett par sekunder. Låt därefter whiskeyn reducera något.

8

Slå därefter på krossade tomater, kalvfond och worshestershiresås. Koka upp.

9

Låt puttra utan loch på låg värme tills det är dags att servera.

Kött
10

Ta fram köttet i tid, låt det bli rumstempererat.

11

Tillaga köttet enligt någon av metoderna du finner här: https://lundgrensmat.se/3-bra-satt-att-lyckas-med-kottbiten/ eller gör på ett sätt du föredrar.

Servera
12

Servera din perfekta köttbit, med lite riven ost, het salsa, potatisklyftor, guacamole, karamelliserad lök och en klick cremé fraiche.

Biff Mexicana

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *