Kräftsoppa

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Vi hade kräftskiva hos oss här för någon vecka sedan. Dagen efter hade vi kvar ett kilo färska - superfina - kräftor från Kvalitetsfisk. Vi var däremot helt supermätta på att äta kräftorna som dom är. Så jag slängde ihop en kräftsoppa, den blev faktiskt helt fantastisk. Tyvärr tog jag ingen bild - därav den här mindre intressanta stockbilden.

Dela
Kräftsoppa
Portioner4 Portioner
Tillagningstid1 timme 30 min
 1 kg färska kräftor
 0,50 kg rotfrukter/grönsaker (ex, morötter, rotselleri, lök, palsternacka, purjolök)
 2 msk tomatpuré
 0,50 dl cognac
 5 st vitpepparkorn
 1,50 l vatten
 5 dl vispgrädde
 olivolja och en klick smör
 salt och vitpeppar
 finhackad dill och bröd till servering
1

Sätt ugnen på ca 225 grader

2

Skala därefter kräftorna (spar skalet!). Jag skalade bara stjärtarna men tog även av klorna (ej skalade) och la i en skål och förvarade i kylskåpet till servering.

3

Skala/hacka grönsaker och rotfrukterna grovt.

4

Lägg kräftskalen, grönsakerna och rotfrukterna i en ugnsform. Ringla över lite olivolja och rosta i ugn i ca 20 minuter.

5

Värm upp en gryta eller djup kastrull på medelvärme.

6

Lägg ner det som rostats i ugnen, låt fräsa i någon minut eller två med lite olivolja. Häll på cognac och flambera hastigt.

7

Slå på vitpepparkorn och vatten. Låt koka upp och koka sedan i ca 20-30 minuter. Skumma av buljongen eftersom.

8

Efter ca 20-30 minuter. Sila av soppan, kasta skal och grönsaker.
Sila ner buljongen en gång till i kastrullen och höj värmen något.

9

Koka upp och reducera ner buljongen till ca hälften av sin volym.

10

Vispa 1 dl av vispgrädden lätt och ställ åt sidan.

11

Häll på 4 dl ovispad vispgrädde i soppan, låt koka upp och sjud i ca 10 minuter.

12

Slå därefter ned den vispade grädden och en klick smör. Rör runt försiktigt.

13

Smaka av med salt, peppar, lite finhackad dill.
Servera på en gång med kräftkött och en bit bröd - magiskt gott 🙂

Ingredienser

 1 kg färska kräftor
 0,50 kg rotfrukter/grönsaker (ex, morötter, rotselleri, lök, palsternacka, purjolök)
 2 msk tomatpuré
 0,50 dl cognac
 5 st vitpepparkorn
 1,50 l vatten
 5 dl vispgrädde
 olivolja och en klick smör
 salt och vitpeppar
 finhackad dill och bröd till servering

Gör så här:

1

Sätt ugnen på ca 225 grader

2

Skala därefter kräftorna (spar skalet!). Jag skalade bara stjärtarna men tog även av klorna (ej skalade) och la i en skål och förvarade i kylskåpet till servering.

3

Skala/hacka grönsaker och rotfrukterna grovt.

4

Lägg kräftskalen, grönsakerna och rotfrukterna i en ugnsform. Ringla över lite olivolja och rosta i ugn i ca 20 minuter.

5

Värm upp en gryta eller djup kastrull på medelvärme.

6

Lägg ner det som rostats i ugnen, låt fräsa i någon minut eller två med lite olivolja. Häll på cognac och flambera hastigt.

7

Slå på vitpepparkorn och vatten. Låt koka upp och koka sedan i ca 20-30 minuter. Skumma av buljongen eftersom.

8

Efter ca 20-30 minuter. Sila av soppan, kasta skal och grönsaker.
Sila ner buljongen en gång till i kastrullen och höj värmen något.

9

Koka upp och reducera ner buljongen till ca hälften av sin volym.

10

Vispa 1 dl av vispgrädden lätt och ställ åt sidan.

11

Häll på 4 dl ovispad vispgrädde i soppan, låt koka upp och sjud i ca 10 minuter.

12

Slå därefter ned den vispade grädden och en klick smör. Rör runt försiktigt.

13

Smaka av med salt, peppar, lite finhackad dill.
Servera på en gång med kräftkött och en bit bröd - magiskt gott 🙂

Kräftsoppa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *