Laxpudding

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Laxpudding, en god klassiker. Enkel, billig och perfekt som matlåda.

Dela
Laxpudding
Portioner4 Portioner
Förberedelser45 minTillagningstid1 timme 15 minTotal tid2 timmar
Rimmad lax
 750 g Lax
 1 dl salt
 1 l vatten
Äggstanning
 1 dl vispgrädde
 3 dl mjölk
 5 st ägg
 salt/vitpeppar
Övrigt
 1 st gul lök
 200 g spenat
 1 kruka dill
 smör till formen
Till servering
 100 g skirat smör (eller som jag föredrar det, brynt)
Rimma laxen
1

Bena ur och skinna laxen.

2

Dela upp i tärningsstora bitar.

3

Lös upp 1dl salt i 1l vatten.

4

Låt laxen rimma i minst 30 minuter.

Äggstanning
5

Blanda ägg, mjölk, vispgrädde och kryddorna.

Potatis
6

Skiva i semi-tjocka skivor och koka i lättsaltat vatten (potatisen ska inte riktigt vara klara men nästan).

Gratinera
7

Smöra en ugnsform, lägg ner potatisskivor i botten, blanda sedan lax, spenat, lök och dill, avsluta med potatisskivor på toppen.

8

Slå på äggstanningen och toppa med ett par klickar smör.

9

Grädda i ugn i ca 35-40 minuter.

Servering
10

Låt laxpuddingen vila i minst 15 min innan servering. Servera med skirat smör (eller som jag föredrar det - brynt).

Ingredienser

Rimmad lax
 750 g Lax
 1 dl salt
 1 l vatten
Äggstanning
 1 dl vispgrädde
 3 dl mjölk
 5 st ägg
 salt/vitpeppar
Övrigt
 1 st gul lök
 200 g spenat
 1 kruka dill
 smör till formen
Till servering
 100 g skirat smör (eller som jag föredrar det, brynt)

Gör så här:

Rimma laxen
1

Bena ur och skinna laxen.

2

Dela upp i tärningsstora bitar.

3

Lös upp 1dl salt i 1l vatten.

4

Låt laxen rimma i minst 30 minuter.

Äggstanning
5

Blanda ägg, mjölk, vispgrädde och kryddorna.

Potatis
6

Skiva i semi-tjocka skivor och koka i lättsaltat vatten (potatisen ska inte riktigt vara klara men nästan).

Gratinera
7

Smöra en ugnsform, lägg ner potatisskivor i botten, blanda sedan lax, spenat, lök och dill, avsluta med potatisskivor på toppen.

8

Slå på äggstanningen och toppa med ett par klickar smör.

9

Grädda i ugn i ca 35-40 minuter.

Servering
10

Låt laxpuddingen vila i minst 15 min innan servering. Servera med skirat smör (eller som jag föredrar det - brynt).

Laxpudding

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *