Korvgryta – “4:e juligrytan”

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

By popular demand, som man skulle sagt i staterna. Har jag fått förfrågan om att publicera receptet från en Cocktailfest som ägde rum för ett par år sedan. Denna härliga korvgryta har en touch av Södra USA. Rökighet av sidfläsket och chipotle chilin. Hemligheten bakom grytan är följande.

* Använd bara korv av hög kvalitet med minst 80% kött (helst över 90),
* Använd gärna variation på korv med mycket kryddor,
* Låt svålen från det rökta sidfläsket koka med.
* Snåla inte med kryddorna

Och sist men inte minst använd bra öl. I övrigt är receptet en baggis 🙂
Jag höftar alltid mina recept och när jag gjorde grytan sist var det till ca 30 pers.
Så ha lite känsla med måtten, jag ska försöka vara konkret och så nära som möjligt.

Addera en extra chili för mer hetta.
Jag föredrar att grytan är lite "rinnigare", så jag reder inte buljongen. Sen har jag väldigt mycket gott i, så den ska vara matigt rinnig.
Servera med ett gott bröd.

Dela
Korvgryta
Portioner4 Portioner
Förberedelser30 minTillagningstid1 timmeTotal tid1 timme 30 min
 10 st Korvar (hög kötthalt, blanda gärna dina favoriter)
 350 g Rökt sidfläsk (Skär bort svål, men låt den koka med)
 2 msk Tomatpuré
 ½ burk Finkrossade tomater
 12 msk Sambal oelek
 1 st Röd Chili
 2 st Paprika (Blanda gärna färger)
 23 st Tomater
 2 st Gul Lök
 3 st Vitlöksklyftor
 1 burk Syltlök
 1,50 l Ölblandning (en tredjedel av varje, Mörk, Indian Pale Ale och Ljus lager)
 1 l Kalvfond (Utblandad enl, instruktion eller hemmakokt)
 1 burk Kidneybönor
 1 st Kryddblandning (Timjan, kummin, Chipotle Chili, Chili flakes, Paprikapulver)
 Smör och matolja att steka i.
 Salt och peppar.
 Färsk timjan till servering
 Bröd till servering
1

Jag börjar detta recept med mise en place. Dvs, förberedelserna.
Skär bort svålen (SPAR!) och tärna fläsket - Lägg för sig
Skär korv i 2cm bitar - Lägg för sig,
Hacka chili, vitlök, gul lök - Lägg för sig,
Hacka tomat - Lägg för sig
Skär paprika och purjolök i önskad storlek. (jag brukar spara dessa två i rätt stora bitar för lite tuggmotstånd). - Lägg för sig.
- Blanda ölblandning och ha i en skål/behållare
- Blanda kalvfonden och ha i en skål/behållare (eller koka egen!)
- Blanda kryddorna, Timjan, kummin, chipotle chili, chili flakes
- Ha krossade tomater, tomatpure, sambal oelek, syltlök, smör och olja redo.

2

Nu är det dags att sätta igång.
Börja med att sakta smälta fläsket, dvs stek inte hårt utan det ska sakta men säkert smälta.
Jag gör nästan alltid detta recept på stekhäll, har du inte tillgång till detta. Gör det i en gjutjärnspanna/-gryta.

3

Addera lite matolja och smör, den gula löken, chili och vitlök, låt gå i ett par minuter (2-4 beroende på din värme). Löken ska gärna bli lite genomskinlig inte bränd, och här är det bra med medeltemperatur. Bränn inte smöret eller löken.

4

Dra upp temperaturen och addera Tomatpuré, kryddblandning, krossade tomater och sambal oelek. Låt gå ytterligare någon minut innan ni häller på korv, paprika, purjolök, syltlök och tomat blanda ihop och låt gå ytterligare ca 2 minuter.

5

Häl därefter på ölblandningen, kalvfond, bönorna och svål från sidfläsket. Låt koka ihop i ca 15 minuter.
Salta peppra och addera mer kryddor vid behov, grytan ska vara het men inte superstark. Servera i djup skål, färsk timjan och en bit bröd på sidan om. En garanterad hit!

Ingredienser

 10 st Korvar (hög kötthalt, blanda gärna dina favoriter)
 350 g Rökt sidfläsk (Skär bort svål, men låt den koka med)
 2 msk Tomatpuré
 ½ burk Finkrossade tomater
 12 msk Sambal oelek
 1 st Röd Chili
 2 st Paprika (Blanda gärna färger)
 23 st Tomater
 2 st Gul Lök
 3 st Vitlöksklyftor
 1 burk Syltlök
 1,50 l Ölblandning (en tredjedel av varje, Mörk, Indian Pale Ale och Ljus lager)
 1 l Kalvfond (Utblandad enl, instruktion eller hemmakokt)
 1 burk Kidneybönor
 1 st Kryddblandning (Timjan, kummin, Chipotle Chili, Chili flakes, Paprikapulver)
 Smör och matolja att steka i.
 Salt och peppar.
 Färsk timjan till servering
 Bröd till servering

Gör så här:

1

Jag börjar detta recept med mise en place. Dvs, förberedelserna.
Skär bort svålen (SPAR!) och tärna fläsket - Lägg för sig
Skär korv i 2cm bitar - Lägg för sig,
Hacka chili, vitlök, gul lök - Lägg för sig,
Hacka tomat - Lägg för sig
Skär paprika och purjolök i önskad storlek. (jag brukar spara dessa två i rätt stora bitar för lite tuggmotstånd). - Lägg för sig.
- Blanda ölblandning och ha i en skål/behållare
- Blanda kalvfonden och ha i en skål/behållare (eller koka egen!)
- Blanda kryddorna, Timjan, kummin, chipotle chili, chili flakes
- Ha krossade tomater, tomatpure, sambal oelek, syltlök, smör och olja redo.

2

Nu är det dags att sätta igång.
Börja med att sakta smälta fläsket, dvs stek inte hårt utan det ska sakta men säkert smälta.
Jag gör nästan alltid detta recept på stekhäll, har du inte tillgång till detta. Gör det i en gjutjärnspanna/-gryta.

3

Addera lite matolja och smör, den gula löken, chili och vitlök, låt gå i ett par minuter (2-4 beroende på din värme). Löken ska gärna bli lite genomskinlig inte bränd, och här är det bra med medeltemperatur. Bränn inte smöret eller löken.

4

Dra upp temperaturen och addera Tomatpuré, kryddblandning, krossade tomater och sambal oelek. Låt gå ytterligare någon minut innan ni häller på korv, paprika, purjolök, syltlök och tomat blanda ihop och låt gå ytterligare ca 2 minuter.

5

Häl därefter på ölblandningen, kalvfond, bönorna och svål från sidfläsket. Låt koka ihop i ca 15 minuter.
Salta peppra och addera mer kryddor vid behov, grytan ska vara het men inte superstark. Servera i djup skål, färsk timjan och en bit bröd på sidan om. En garanterad hit!

Korvgryta – “4:e juligrytan”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *