Lax & pilgrimsmussla.

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Egentligen vet jag inte vad man ska kalla denna rätt, men det var något jag slängde ihop häromdagen när jag var sugen på sashimi. Samtidigt gillar inte Elin att bara käka rå fisk, så jag gjorde en variant med både rå lax och tillagad pilgrimsmussla. Det är väl egentligen en kombo av skandinaviska och japanska smaker. Enkelt som tusan att göra. En bra, fräsch och nyttig vardagsrätt helt enkelt.

Dela
Lax och pilgrimsmussla
Portioner4 Portioner
Tillagningstid30 min
 400 g Lax (av sashimikvalitet, te.x salma)
 4 st Pilgrimsmussla
 4 st Rädisor
 200 g Edamamebönor
 2 st Avocado
 Svamp (helst shitake, jag hade dock inga så fick bli portabello denna gång)
Sås
 Japansk soya
 Lime
 Chili
 Sesamolja
 (En skvätt mirin och lite sake gör ingen skada)
Servera med
 Lite riven ingefära
 Färsk koriander
 Rostade sesamfrön
 Srirachamajo
Sås
1

Blanda ihop ingredienserna till såsen, ställ kallt.

Maten
2

"Soyapickla" svampen ca 20 minuter i japansk soya.

3

Ånga edamamebönorna tills dom har bra konsistens, salta med flingsalt.

4

Smörstek pilgrimsmusslan i stekpanna, ha relativt hög värme (inte för hög) stek ca 45-60 sekunder på varje sida, ös med smör.

5

Stek sedan svampen i lite smör och lite av soyan på medelvärme.

6

Mandolina (eller skär tunt om du inte har mandolin) rädisa och lägg i kallt vatten tills servering.
Skär avokadon i tunna skivor.
Torr-rosta sesamfröna i stekpanna.

Servering
7

Servera lax, avokado, rädisa, edamamebönor, soyapicklad stekt svamp och pilgrimsmussla med lite srirachamajo, riven ingefära, rostade sesamfrön, koriander och den japanska såsen.

Ingredienser

 400 g Lax (av sashimikvalitet, te.x salma)
 4 st Pilgrimsmussla
 4 st Rädisor
 200 g Edamamebönor
 2 st Avocado
 Svamp (helst shitake, jag hade dock inga så fick bli portabello denna gång)
Sås
 Japansk soya
 Lime
 Chili
 Sesamolja
 (En skvätt mirin och lite sake gör ingen skada)
Servera med
 Lite riven ingefära
 Färsk koriander
 Rostade sesamfrön
 Srirachamajo

Gör så här:

Sås
1

Blanda ihop ingredienserna till såsen, ställ kallt.

Maten
2

"Soyapickla" svampen ca 20 minuter i japansk soya.

3

Ånga edamamebönorna tills dom har bra konsistens, salta med flingsalt.

4

Smörstek pilgrimsmusslan i stekpanna, ha relativt hög värme (inte för hög) stek ca 45-60 sekunder på varje sida, ös med smör.

5

Stek sedan svampen i lite smör och lite av soyan på medelvärme.

6

Mandolina (eller skär tunt om du inte har mandolin) rädisa och lägg i kallt vatten tills servering.
Skär avokadon i tunna skivor.
Torr-rosta sesamfröna i stekpanna.

Servering
7

Servera lax, avokado, rädisa, edamamebönor, soyapicklad stekt svamp och pilgrimsmussla med lite srirachamajo, riven ingefära, rostade sesamfrön, koriander och den japanska såsen.

Lax & pilgrimsmussla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *