BBQ Kycklingklubbor (3steg, brine, rub, sticky)

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Jag kör grillsäsong året runt, men är alltid mer sugen på grill när solen tittar fram. Något jag gör ganska ofta som snack, tillbehör eller ibland main är kycklingklubbor på grillen. Här har vi ett av mina enkla recept på kycklingklubbor.

Dela
BBQ kycklingklubbor
Portioner4 Portioner
Förberedelser1 timmeTillagningstid1 timmeTotal tid2 timmar
 Kycklingklubbor
Brine
 2 l Vatten
 1 dl Salt
 2 dl Worshestershiresås
Rub
 Valfri kryddrub eller gör din egeen
 Förslag: Oregano, Spiskummin, Gurkmeja, Torkad koriander, Paprikapulver, chipotlekrydda, Vitlökspulver.
Sticky sås
 1 burk Krossade tomater
 2 dl Muskovadosocker
 1 msk Colemans senapspulver
 Lite andra kryddor (te.x. spiskummin, koriander, lökpulver, vitlökspulver)
 2 st Sharlottenlök
 1 dl Burbon (typ jim beam eller jack daniels)
 1 st Färsk tomat
 1 msk Tomatpuré
 1 dl Utblandad kalvfond
1

Tänd grillen.

2

Förbered såsen.
* Hacka lök och fräs med lite tomatpure och smör i en kastrull.
* Häll ner burbon och flambera (tänd på).
* Häll i övriga ingredienser (hacka det som behövs) och koka upp. Låt reducera under tiden du utför steg 1-3.
(Såsen går med fördel i kastrull på grillen).

Steg 1. Brine
3

Blanda vatten, salt och worshestershiresås. Skölj av och torka av kycklingen, lägg ner i brine-vätskan. Låt ligga minst en timme max ett dygn (kylskåp).

Steg 2. Rub
4

När kycklingen är klar i sin brinevätska, rubba (gnid in kycklingen ordentligt) med kryddruben.

5

Grilla på direkt värme under lock tills kycklingen fått fin färg.

6

Lägg sedan kycklingen på indirekt värme under lock, ca 175-200 grader i 20 minuter. (Gå på med lite rök om du har något du kan röka med, te.x chunks eller dyl).

Steg 3. Make sticky
7

Häll över såsen i en bunke.
Lägg ner kycklingklubborna och gnid runt ordentligt, klubborna ska bli rejält klibbiga.

8

Lägg sedan på direkt värme igen och grilla i 5-10 minuter, vänd då och då så att sticky-såsen verkligen får sätta sig i kycklingen.

Servering
9

Servera kycklingen med grillade grönsaker och lite av sticky-såsen (eller en kall yoghurtsås)

Ingredienser

 Kycklingklubbor
Brine
 2 l Vatten
 1 dl Salt
 2 dl Worshestershiresås
Rub
 Valfri kryddrub eller gör din egeen
 Förslag: Oregano, Spiskummin, Gurkmeja, Torkad koriander, Paprikapulver, chipotlekrydda, Vitlökspulver.
Sticky sås
 1 burk Krossade tomater
 2 dl Muskovadosocker
 1 msk Colemans senapspulver
 Lite andra kryddor (te.x. spiskummin, koriander, lökpulver, vitlökspulver)
 2 st Sharlottenlök
 1 dl Burbon (typ jim beam eller jack daniels)
 1 st Färsk tomat
 1 msk Tomatpuré
 1 dl Utblandad kalvfond

Gör så här:

1

Tänd grillen.

2

Förbered såsen.
* Hacka lök och fräs med lite tomatpure och smör i en kastrull.
* Häll ner burbon och flambera (tänd på).
* Häll i övriga ingredienser (hacka det som behövs) och koka upp. Låt reducera under tiden du utför steg 1-3.
(Såsen går med fördel i kastrull på grillen).

Steg 1. Brine
3

Blanda vatten, salt och worshestershiresås. Skölj av och torka av kycklingen, lägg ner i brine-vätskan. Låt ligga minst en timme max ett dygn (kylskåp).

Steg 2. Rub
4

När kycklingen är klar i sin brinevätska, rubba (gnid in kycklingen ordentligt) med kryddruben.

5

Grilla på direkt värme under lock tills kycklingen fått fin färg.

6

Lägg sedan kycklingen på indirekt värme under lock, ca 175-200 grader i 20 minuter. (Gå på med lite rök om du har något du kan röka med, te.x chunks eller dyl).

Steg 3. Make sticky
7

Häll över såsen i en bunke.
Lägg ner kycklingklubborna och gnid runt ordentligt, klubborna ska bli rejält klibbiga.

8

Lägg sedan på direkt värme igen och grilla i 5-10 minuter, vänd då och då så att sticky-såsen verkligen får sätta sig i kycklingen.

Servering
9

Servera kycklingen med grillade grönsaker och lite av sticky-såsen (eller en kall yoghurtsås)

BBQ Kycklingklubbor (3steg, brine, rub, sticky)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *