Lammstek med potatiskompott

Härligt god lammstek smaksatt med rosmarin,timjan och mycket vitlök serveras med en potatiskompot med smak av fetaost.

Dela
Lammstek
Portioner4 Portioner
Förberedelser20 minTillagningstid2 timmarTotal tid2 timmar 20 min
 Lammstek
 Olivolja
 Rosmarin
 Timjan
 Vitlök
 Salt och peppar
 Hushållssnöre
 Kalvfond
 Rödvin
 Balsamico
 Persiljerot
 Gul lök
 Vitlöksklyftor
 Potatis
 Smör
1

Bind ihop steken. Blanda/mortla marinaden. olja, rosmarin,timjan,vitlök, salt och peppar.

2

Gnid in steken med marinaden låt vila minst ett par timmar. Sätt på ugnen på 125 grader.

3

Bryn steken i en gryta väl, salta och peppra om det behövs och efter tycke och smak.

4

Lägg ner bitar av persiljerot,lök i grytan. Häll på vin,kalvfond,balsamico, vitlöksklyftorna (gärna lite krossade) och lite färska örtkryddor.

5

Sätt in steken med lock och stektermometern i ugnen på 125 grader tills steken visar 54 grader. Ta ut steken sila av skyn i en kastrull, av med locket och låt steken vila minst 30 minuter (tills inne temperaturen är mellan 58-60 grader).

6

Under tiden som steken är i ugnen så blandar du en sallad med salladsblad, tomat,lök och fetaost. Häll lite olivolja på salladen salta och peppra låt stå i rumstemperatur.

7

Skär potatisen i lite större bitar och gör slantar av persiljeroten.

8

Under tiden som steken vilar sätt på potatisen och persiljeroten. Låt skyn reducera 7 minuter häll på grädden och dijon låt reducera ytterligare ca10-20 minuter. Smak sätt ev lite mer.

9

Häll av potatisvattnet blanda ner smör och olja mosa försiktigt med gaffel. Blanda sedan ner salladen i potatisen krydda ev lite mer.

10

Skär lammsteken i tunna skivor servera med potatiskompotten och lite god sås på toppen. Smaklig spis!

Ingredienser

 Lammstek
 Olivolja
 Rosmarin
 Timjan
 Vitlök
 Salt och peppar
 Hushållssnöre
 Kalvfond
 Rödvin
 Balsamico
 Persiljerot
 Gul lök
 Vitlöksklyftor
 Potatis
 Smör

Gör så här:

1

Bind ihop steken. Blanda/mortla marinaden. olja, rosmarin,timjan,vitlök, salt och peppar.

2

Gnid in steken med marinaden låt vila minst ett par timmar. Sätt på ugnen på 125 grader.

3

Bryn steken i en gryta väl, salta och peppra om det behövs och efter tycke och smak.

4

Lägg ner bitar av persiljerot,lök i grytan. Häll på vin,kalvfond,balsamico, vitlöksklyftorna (gärna lite krossade) och lite färska örtkryddor.

5

Sätt in steken med lock och stektermometern i ugnen på 125 grader tills steken visar 54 grader. Ta ut steken sila av skyn i en kastrull, av med locket och låt steken vila minst 30 minuter (tills inne temperaturen är mellan 58-60 grader).

6

Under tiden som steken är i ugnen så blandar du en sallad med salladsblad, tomat,lök och fetaost. Häll lite olivolja på salladen salta och peppra låt stå i rumstemperatur.

7

Skär potatisen i lite större bitar och gör slantar av persiljeroten.

8

Under tiden som steken vilar sätt på potatisen och persiljeroten. Låt skyn reducera 7 minuter häll på grädden och dijon låt reducera ytterligare ca10-20 minuter. Smak sätt ev lite mer.

9

Häll av potatisvattnet blanda ner smör och olja mosa försiktigt med gaffel. Blanda sedan ner salladen i potatisen krydda ev lite mer.

10

Skär lammsteken i tunna skivor servera med potatiskompotten och lite god sås på toppen. Smaklig spis!

Lammstek med potatiskompott

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *