Perfekta pommes frites

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Vägen till de perfekta pommes fritesen är inte alltid lätt, men här har du ett recept som garanterar bra pommes, det är enkelt - men tar lite tid. Det kan med fördel påbörjas någon dag innan servering, då frysning mellan första och andra friteringen gör dina pommes ännu krispigare. OBS: Ha alltid en handduk eller ett lock tillhands när du friterar, utifall att det börjar brinna. Ha aldrig fläkten på när du friterar.

Dela
Pommes frites
Portioner4 Portioner
Tillagningstid1 timme 30 min
 2 kg Potatis
 1 msk Ättiksprit
 Vatten
 Salt
 Olja till fritering
Förbered stavarna
1

Koka upp ca 2-3 l vatten med 1-2 matskedar ättikssprit.

2

Medan vattnet kokar upp skalar du och skär dina potatisar i stavar i önskad tjocklek.

3

Sjud potatisstavarna i ca 5-10 minuter, lite beroende på hur tjocka stavar du gjorde.

4

Lyft ur potatisen med hålslev och låt torka på hushållspapper i ca 20-30 minuter.

Frityromgång 1
5

Värm frityroljan till ca 180 grader (ta temp med en vanlig köttermometer).

6

Fritera potatisarna i ca 2 minuter, ta åter upp med hålslev och låt rinna av på hushålls eller tidningspapper (om du har mycket potatis eller litet frityrkärl, fritera i omgångar)

Frys nu potatisen för ett krispigare resultat om du har gott om tid, och ta fram den när det är dags att äta. Om du inte har gott om tid - gå till nästa steg.
7

Värm oljan än en gång till 180 grader och fritera potatisen i ca 3 minuter, låt rinna av på papper. Salta innan servering (vill du lyxa till det ordentligt ? - riv över lite parmesan).

Ingredienser

 2 kg Potatis
 1 msk Ättiksprit
 Vatten
 Salt
 Olja till fritering

Gör så här:

Förbered stavarna
1

Koka upp ca 2-3 l vatten med 1-2 matskedar ättikssprit.

2

Medan vattnet kokar upp skalar du och skär dina potatisar i stavar i önskad tjocklek.

3

Sjud potatisstavarna i ca 5-10 minuter, lite beroende på hur tjocka stavar du gjorde.

4

Lyft ur potatisen med hålslev och låt torka på hushållspapper i ca 20-30 minuter.

Frityromgång 1
5

Värm frityroljan till ca 180 grader (ta temp med en vanlig köttermometer).

6

Fritera potatisarna i ca 2 minuter, ta åter upp med hålslev och låt rinna av på hushålls eller tidningspapper (om du har mycket potatis eller litet frityrkärl, fritera i omgångar)

Frys nu potatisen för ett krispigare resultat om du har gott om tid, och ta fram den när det är dags att äta. Om du inte har gott om tid - gå till nästa steg.
7

Värm oljan än en gång till 180 grader och fritera potatisen i ca 3 minuter, låt rinna av på papper. Salta innan servering (vill du lyxa till det ordentligt ? - riv över lite parmesan).

Perfekta pommes frites

2 Comments

  1. Tack, men har en fråga. Ska de frysta pommesen tina innan andra friteringen?

    Hälsningar och gott slut,

    Josefin

    1. Verkligen ledsen för sent svar, denna kommentar hade blivit markerad som skräp av någon anledning.
      Pommesen ska inte tinas innan andra friteringen, utan dom går ner frysta. Tänk på att oljan reagerar på det kalla, så lägg inte ner för många åt gången. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.