Ramen – Grundrecept

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradMedel

Jag har som resten av västvärlden blivit helt såld på ramen.
En god asiatisk nudelsoppa. En japansk ramenkock skulle säkert nacka mig om dom såg mitt recept, men jag tycker att jag efter en del om och men har lyckats få till en bra grundbuljong. Exakta mått däremot överlämnar jag till er, detta då jag vid ett antal tillfällen märkt att jag behöver mer eller mindre av det ena eller andra. Låt era smaklökar guida 🙂
Det tar lite tid, så gör gärna buljongen när du inte har brådis. Om det blir kvar - frys in.
(OBS fruktansvärd bild och för hårdkokt ägg, men det var den bild jag hade)

Dela
Ramenbuljong
Portioner4 Portioner
Tillagningstid4 timmar
Ramenbuljong
 1 kg kycklingskrov
 1 st Gul lök
 100 g Ingefära
 1 paket Citrongräs (ungefär 2-3 st)
 1 st Limeblad
 4 st Vitlöksklyftor
 1 st Chili
 200 g Shiteakesvamp
 1 knippe Färsk koriander
 Risvinäger
 Japansk soya
 Sesamolja
Valfria ingredienser
 Sake
 Ponzu
 Salladslök eller purjolök
 Kombualg
Servera med
 Ramennudlar
 Kyckling med krispigt skinn
 Ägg
 Hackad koriander
 Salladslök
 Pak choi
Ramenbuljong
1

Värm upp en tjockbottnad kastrull eller en emaljerad gjutjärnsgryta.
Häll i lite rapsolja och smör

2

Fräs kycklingskrovet tillsammans med lite hackad gul lök, vitlök och chili.

3

Täck kycklingen med vatten och koka upp.
Skumma av (ta bort skummet som bildas vid uppkok med en sked)

4

Skala ingefäran och "knäck" citrongräsen. Lägg i grytan tillsammans med de övriga torra ingredienserna (limeblad, koriander, shitekesvamp)

5

Häll i rikligt med japansk soya, risvinäger och sesamolja. Gå på smak här. Tänk på att ju mer buljongen reducerar desto skarpare blir smaken, så ha inte i för mycket av dessa ingredienser tidigt. Det är lättare att addera mer soya, risvinäger, sesamolja senare under koket.

6

Koka i ca 2 timmar. Sila sedan av buljongen och låt reducera i ytterligare en timme.

Servering
7

Koka upp ramennudlar enligt instruktion på paketet.

8

Servera buljongen nudlar med en krispigt stekt kycklinglår, kokt ägg, salladslök, pak choi och lite koriander.

Ingredienser

Ramenbuljong
 1 kg kycklingskrov
 1 st Gul lök
 100 g Ingefära
 1 paket Citrongräs (ungefär 2-3 st)
 1 st Limeblad
 4 st Vitlöksklyftor
 1 st Chili
 200 g Shiteakesvamp
 1 knippe Färsk koriander
 Risvinäger
 Japansk soya
 Sesamolja
Valfria ingredienser
 Sake
 Ponzu
 Salladslök eller purjolök
 Kombualg
Servera med
 Ramennudlar
 Kyckling med krispigt skinn
 Ägg
 Hackad koriander
 Salladslök
 Pak choi

Gör så här:

Ramenbuljong
1

Värm upp en tjockbottnad kastrull eller en emaljerad gjutjärnsgryta.
Häll i lite rapsolja och smör

2

Fräs kycklingskrovet tillsammans med lite hackad gul lök, vitlök och chili.

3

Täck kycklingen med vatten och koka upp.
Skumma av (ta bort skummet som bildas vid uppkok med en sked)

4

Skala ingefäran och "knäck" citrongräsen. Lägg i grytan tillsammans med de övriga torra ingredienserna (limeblad, koriander, shitekesvamp)

5

Häll i rikligt med japansk soya, risvinäger och sesamolja. Gå på smak här. Tänk på att ju mer buljongen reducerar desto skarpare blir smaken, så ha inte i för mycket av dessa ingredienser tidigt. Det är lättare att addera mer soya, risvinäger, sesamolja senare under koket.

6

Koka i ca 2 timmar. Sila sedan av buljongen och låt reducera i ytterligare en timme.

Servering
7

Koka upp ramennudlar enligt instruktion på paketet.

8

Servera buljongen nudlar med en krispigt stekt kycklinglår, kokt ägg, salladslök, pak choi och lite koriander.

Ramen – Grundrecept

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *