Svenskt

En lite annorlunda fiskgrytaAv Oscar & ElinHäromdagen var jag lite sugen på fiskgryta, men vi hade inte allt hemma. Så vi handlade lite hjärtmusslor och sen tog vi vad vi hade hemma. Normalt sätt brukar jag göra ljusare fisksoppor, rikligt med grädde, kanske lite saffran, etc. Men nu blev det en tomatbaserad - faktiskt väldigt god och otroligt enkel att slänga ihop. Du väljer vilken fisk/skaldjur du har i. Jag körde hjärtmusslor, gambas (hade hemma) och laxfilé.
Majskyckling m. grönsaker och svampsåsAv Oscar & ElinAlla vet att Elins önskan är min lag. Hon ville ha kyckling med svampsås och ångade grönsaker häromdagen. Sagt och gjort. Här är min tolkning av hennes önskan 🙂 Jag måttade inte när jag tillagade rätten, så ta mina måttangivelser med en nypa salt (no pun intended ;).
Skånsk kalopsAv Oscar & ElinNär det är kallt och ruskigt ute så är det gott med en mustig gryta. Kalops är en svensk klassiker som du lätt snor ihop. Här har ni mitt recept på en god kalops. Då vår dotter inte tål gluten gör vi vår glutenfri. Jag älskar att använda steklök i grytor istället för att hacka gul lök.
WallenbergareAv Oscar & ElinElin och ungarna älskar färsrätter och näst efter råbiff så är väl Wallenbergare min färsfavorit. Kalvfärs, ett gott mos - gärna på mandelpotatis, rårörda lingon och skirat smör. Mums. (Tyvärr ser min bild lite grådassig ut).
Oscars oxfilémackaAv Oscar & ElinDet här är en favorit hos oss, en god köttmacka i all sin enkelhet. Vi gör den ganska ofta som en enkel middag, men med lyxig touch.
Rabarber med glass (och nötcrunch)Av Oscar & ElinDet har gått lite för lång tid sedan jag laddade upp ett recept - sommaren kom i vägen 🙂 Men jag har samlat på mig en rad recept som jag kommer portionera ut här under hösten. Men innan vi är där kommer jag så klart bjuda på små godingar. Här kommer en magiskt god sommardessert - Rabarber med glass. Denna lagad i sous vide.
KräftsoppaAv Oscar & ElinVi hade kräftskiva hos oss här för någon vecka sedan. Dagen efter hade vi kvar ett kilo färska - superfina - kräftor från Kvalitetsfisk. Vi var däremot helt supermätta på att äta kräftorna som dom är. Så jag slängde ihop en kräftsoppa, den blev faktiskt helt fantastisk. Tyvärr tog jag ingen bild - därav den här mindre intressanta stockbilden.
Matresan del 1. Biff rydbergAv Oscar & ElinDel 1 i vår matresa - Sverige. I tider av social distansering och reseförbud längtar man ju efter äventyr, kanske mer än någonsin. Därför tänkte vi göra en matresa (hemifrån), där vi börjar med en rätt från Sverige för att sedan arbeta oss vidare från land till land i matens tecken. Sen får vi se hur länge jag orkar och hur ofta det kommer ut ett nytt recept. Det är ett experiment som kanske totalfloppar, men i bästa fall blir det en kulinarisk världsomsegling från lilla köket på Värmdö. Följ med vettja! 🙂 Först ut, en svensk klassiker - Biff rydberg.
LöjromspizzaAv Oscar & ElinEn god försvenskad variant av pizza, här med Kalix löjrom, creme fraiche, dill, gräslök och rödlök på en klassisk pizzabotten. En känsla av lyx både till vardags som till fest.
Gravad laxAv Oscar & ElinTill påsk, midsommar och julbordet är gravad lax en stående klassiker. Många köper undermålig, färdiggravad lax. När du så enkelt kan göra det hemma själv - det blir himmelskt gott och tar inte mer än 10 minuter att förbereda (sedan ska det stå i kylen ett par dagar).
Kolja på bästa sättAv Oscar & ElinVi lagar ganska mycket fisk hemma. Många av de enkla klassikerna ligger oss varmt om hjärtat, rätter som rimmad lax med dillstuvad potatis, torsk med äggsås, fiksgratäng, varmrökt lax etc serveras ofta hos oss. Men det godaste som finns (enligt mig) är ändå vit fisk och brynt smör med pepparrot. Här har vi en enkel variant med en lättrimmad kolja, sparris, kokt ägg, räkor, pepparrot, dill, potatis och sist kronan på verket, brynt smör. Jag vill passa på att slå ett slag för kolja, det är en underskattad och billig men samtidigt väldigt god fisk. Ge den en chans nästa gång du står vid fiskdisken och inte vet vad du ska köpa.
FiskgratängAv Oscar & ElinFiskgratäng är himla gott och av någon anledning känner jag mig lite lyxig när jag slänger ihop en. Här i veckan gjorde vi en variant med havskatt och det blev riktigt bra så jag tänkte dela med mig av receptet, glutenfritt dessutom. Bäst blir det så klart om du filéar fisken själv och sedan kokar fond på skrovet, men om du känner dig otrygg här - använd fiskbuljong.
Pannbiff på Wagyufärs – Elin styleAv Oscar & ElinFår Elin välja mat här hemma så blir det en färsrätt. Ofta pannbiff, köttbullar, bolognese, hamburgare eller något i den stilen. Hon gillar också gräddsås, gelé istället för rårörda lingon och kokt potatis. Här har ni ett trevligt recept på pannbiff som är nära klassikern men ändå med en twist. Denna gång med wagyufärs för en utsökt saftig biff. Elin och Lara är glutenallergiker så denna är glutenfri. Om du är dålig på att planera din matlagning. * Börja koka potatisen samtidigt som du börjar steka biffarna. * Stek löken innan du börjar steka biffarna, löken kan hålla sig varma i samma ugnsform som biffarna medan vi gör såsen.
Varmrökt lax på grillenAv Oscar & ElinAtt varmröka lax själv är otroligt enkelt - och väldigt gott. Det enda som är viktigt är att ha låg temperatur i grillen (helst mellan 60-80 grader) vissa grillar gillar inte att gå så lågt, men se till att håll under 110. OBS: Använder du tändvätska - sluta med det på en gång!
Bakad fläsksida med surkål.Av Oscar & ElinDetta recept har jag aldrig provat tidigare och jag skriver receptet under tiden jag lagar maten. Med andra ord, jag har ingen aning om det blir bra. Men jag älskar griskött, och bland det bästa jag vet är en god fläsksida. Dessutom är det riktigt billigt. Denna med en pure på jordärtskocka, surkål, och en äppelskysås.
LaxpuddingAv Oscar & ElinLaxpudding, en god klassiker. Enkel, billig och perfekt som matlåda.
Fläsksida, äppelskysås och potatispuré med bränd grädde.Av Oscar & ElinFläsksida är vansinnigt gott. Här med en sötsyrlig skysås gjord på äpple, lök, kalvfond, äppelcidervinäger, timjan och så klart skyn från fläsket. Men kanske mest spännande är potatismoset med bränd grädde.. Bränd grädde tänker du? Det var något en vän (Tack Niclas!) upplyste mig om häromdagen, så jag tänkte testa det och varför då inte med potatis? Ruggigt gott blev det. Ända kruxet är väl att jag gav fläsksidan typ 5 timmar för att bli sådär riktigt riktigt fin 🙂 Men det var det värt. Bon apetit! (OBS: Läs hela receptet innan du börjar, såsen görs klart samtidigt som potatismoset).
1 2 3