Recept

Matresan del 1. Biff rydbergAv Oscar & ElinDel 1 i vår matresa - Sverige. I tider av social distansering och reseförbud längtar man ju efter äventyr, kanske mer än någonsin. Därför tänkte vi göra en matresa (hemifrån), där vi börjar med en rätt från Sverige för att sedan arbeta oss vidare från land till land i matens tecken. Sen får vi se hur länge jag orkar och hur ofta det kommer ut ett nytt recept. Det är ett experiment som kanske totalfloppar, men i bästa fall blir det en kulinarisk världsomsegling från lilla köket på Värmdö. Följ med vettja! 🙂 Först ut, en svensk klassiker - Biff rydberg.
LöjromspizzaAv Oscar & ElinEn god försvenskad variant av pizza, här med Kalix löjrom, creme fraiche, dill, gräslök och rödlök på en klassisk pizzabotten. En känsla av lyx både till vardags som till fest.
Gravad laxAv Oscar & ElinTill påsk, midsommar och julbordet är gravad lax en stående klassiker. Många köper undermålig, färdiggravad lax. När du så enkelt kan göra det hemma själv - det blir himmelskt gott och tar inte mer än 10 minuter att förbereda (sedan ska det stå i kylen ett par dagar).
Kolja på bästa sättAv Oscar & ElinVi lagar ganska mycket fisk hemma. Många av de enkla klassikerna ligger oss varmt om hjärtat, rätter som rimmad lax med dillstuvad potatis, torsk med äggsås, fiksgratäng, varmrökt lax etc serveras ofta hos oss. Men det godaste som finns (enligt mig) är ändå vit fisk och brynt smör med pepparrot. Här har vi en enkel variant med en lättrimmad kolja, sparris, kokt ägg, räkor, pepparrot, dill, potatis och sist kronan på verket, brynt smör. Jag vill passa på att slå ett slag för kolja, det är en underskattad och billig men samtidigt väldigt god fisk. Ge den en chans nästa gång du står vid fiskdisken och inte vet vad du ska köpa.
FiskgratängAv Oscar & ElinFiskgratäng är himla gott och av någon anledning känner jag mig lite lyxig när jag slänger ihop en. Här i veckan gjorde vi en variant med havskatt och det blev riktigt bra så jag tänkte dela med mig av receptet, glutenfritt dessutom. Bäst blir det så klart om du filéar fisken själv och sedan kokar fond på skrovet, men om du känner dig otrygg här - använd fiskbuljong.
Pannbiff på Wagyufärs – Elin styleAv Oscar & ElinFår Elin välja mat här hemma så blir det en färsrätt. Ofta pannbiff, köttbullar, bolognese, hamburgare eller något i den stilen. Hon gillar också gräddsås, gelé istället för rårörda lingon och kokt potatis. Här har ni ett trevligt recept på pannbiff som är nära klassikern men ändå med en twist. Denna gång med wagyufärs för en utsökt saftig biff. Elin och Lara är glutenallergiker så denna är glutenfri. Om du är dålig på att planera din matlagning. * Börja koka potatisen samtidigt som du börjar steka biffarna. * Stek löken innan du börjar steka biffarna, löken kan hålla sig varma i samma ugnsform som biffarna medan vi gör såsen.
Varmrökt lax på grillenAv Oscar & ElinAtt varmröka lax själv är otroligt enkelt - och väldigt gott. Det enda som är viktigt är att ha låg temperatur i grillen (helst mellan 60-80 grader) vissa grillar gillar inte att gå så lågt, men se till att håll under 110. OBS: Använder du tändvätska - sluta med det på en gång!
Bakad fläsksida med surkål.Av Oscar & ElinDetta recept har jag aldrig provat tidigare och jag skriver receptet under tiden jag lagar maten. Med andra ord, jag har ingen aning om det blir bra. Men jag älskar griskött, och bland det bästa jag vet är en god fläsksida. Dessutom är det riktigt billigt. Denna med en pure på jordärtskocka, surkål, och en äppelskysås.
LaxpuddingAv Oscar & ElinLaxpudding, en god klassiker. Enkel, billig och perfekt som matlåda.
Fläsksida, äppelskysås och potatispuré med bränd grädde.Av Oscar & ElinFläsksida är vansinnigt gott. Här med en sötsyrlig skysås gjord på äpple, lök, kalvfond, äppelcidervinäger, timjan och så klart skyn från fläsket. Men kanske mest spännande är potatismoset med bränd grädde.. Bränd grädde tänker du? Det var något en vän (Tack Niclas!) upplyste mig om häromdagen, så jag tänkte testa det och varför då inte med potatis? Ruggigt gott blev det. Ända kruxet är väl att jag gav fläsksidan typ 5 timmar för att bli sådär riktigt riktigt fin 🙂 Men det var det värt. Bon apetit! (OBS: Läs hela receptet innan du börjar, såsen görs klart samtidigt som potatismoset).
Fläsklägg med rotmosAv Oscar & ElinEn svensk klassiker som är både god och enkel att tillreda. Det känns lite som att fläsklägg med rotmos är ett döende recept trots att det är så himla gott. Det fanns tyvärr inte fläsklägg på ben igår när jag var och handlade, så jag tog ett benfritt lägg - egentligen är det inte hela världen. Men benet bidrar med smak till buljongen.
PlankstekAv Oscar & ElinKlassiskt plankstek är väldigt underskattat. Denna gjorde jag en solig dag efter en lite hårdare kväll med goda vänner. Givetvis på grillen, men det går lika bra att göra den i köket. Planksteksplankor kan du köpa på ICA, kostar inte mer än någon hundralapp eller två. Grädden på moset är en hemmaslungad bearnaisesås. Om du känner dig otrygg, köp en färdig - men ha den bara i reserv. Försök att göra din egen \"bea\" det är enkelt om du ger det lite kärlek. (inte världens bästa bild, men det var det vi hade).
Morfars SillbullarAv Oscar & ElinMorfar ringde mig för någon månad sedan och berättade om Sillbullar. Ett recept som gått i arv under många generationer i familjen Lundgren. Morfar ville att jag skulle lära mig så jag kan skicka receptet vidare. Så vi träffades i Spanien för ett par veckor sedan och lagade denna fantastiska rätt.. Men vi var så ivriga att äta att vi inte fick någon bild på själva rätten. Men ni ser väl hur trevligt vi hade det? Det är sillbullarnas förtjänst. Såsen ska vara sötsyrlig, jag har svårt med dimensionerna då vi smakade oss fram... Och morfar, jag hoppas att jag återger receptet hyffsat <3
Potatis och PurjolökssoppaAv Oscar & ElinOk. Detta är kanske det enklaste som finns - men ack så gott. Jag lagar potatis och purjolökssoppa minst en gång i månaden. Jag brukar laga denna med egen grönsaks eller kycklingfond, men har du ingen så går det bra med buljongtärning.
Pankopanerad strömming med potatismos.Av Oscar & ElinÄnda sedan jag var liten har jag älskat strömming. Jag kommer ihåg hur det doftade i köket när morfar stod och smörstekte de små flundrorna. Jag kommer ihåg hur värdshuset på Sandhamn serverade rätten med bravur. Detta recept innehåller därför en stor dos nostalgi för mig. Utöver min sentimentala hållning till strömming, så är det inte bara otroligt gott, det är även billigt och väldigt enkelt att tillreda. Här med ett gott mos, rårörda lingon, inlagd gurka, persilja och lite brynt smör. Lara är gluten så jag har här panerat med panko och glutenfritt mjöl, men som vanligt gör du din favoritpanering.
Panerad skrei med remouladsås och potatis.Av Oscar & ElinJag tycker att skrei är så himla gott som det är. Egentligen är jag en militant motståndare till att panera en så pass fin fisk. Men när Elin häromdagen beställde panerad fisk med remouladsås och jag i fiskdisken ser att skrei loins är billigare än rödspetta (det är säsong nu), så var jag bara tvungen att slå till. Här väldigt enkelt serverad med potatis, remouladsås och en fänkålssallad. Salladen är inget måste, i ärlighetens namn bidrar den inte med så mycket till denna rätt, men det ser himla fint ut. Eftersom att Lara är gluten, så är min panering glutenfri. Du kör så klart din favoritpanering.
Falukorvsgryta med pastaAv Felicia & MickeEn krämig lättlagad pasta som passar perfekt som vardagsmat. En perfekt familjemiddag.
1 2