Oscars oxfilémacka

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Det här är en favorit hos oss, en god köttmacka i all sin enkelhet. Vi gör den ganska ofta som en enkel middag, men med lyxig touch.

Dela
Köttmacka
Portioner4 Portioner
Tillagningstid30 min
 500 g Oxfilé
 3 dl Creme fraiche eller smetana
 1 msk Dijonsenap
 ½ tsk Vitvinsvinäger
 1 klyfta Ruccola
 1 st Rödlök (jag lättpicklar den gärna i en 1-2-3 lag)
 Bröd efter smak och tycke (jag föredrar nybakad surdegsbröd eller en bit levain)
 smör och neutral olja till stekning
 kvist timjan och en vitlöksklyfta till stekning
 salt och peppar
1

Blanda en 1-2-3 lag om du vill pickla löken (0.5 dl ättika, 1dl, strösocker, 1.5 dl vatten) brukar räcka bra till en rödlök. Koka upp och rör runt så att sockret löser sig.

2

Skär rödlöken i kvartar (likt mina på bilden) och lägg ner i lagen. Låt dra under tiden du gör de andra stegen.

3

Trimma därefter oxfilén från eventuella silverhinnor och dyl, skär sedan köttet i bitar om ca 100g vardera. Ställ i rumstemperatur tills det är dags för stekning.

4

Blanda smetana/creme fraiche med dijonsenap och vitvinsvinäger. (smaka av med lite salt). Ställ i kylen.

5

Värm upp en stekpanna först på medeltemp i ca 5 minuter.
Höj därefter temperaturen till hög temp. Salta köttet.

6

Slå ner lite neutral olja och stek köttet först på ena sidan tills den fått en fin yta.
Vänd köttet och slå ner en rejäl klick smör ett par kvistar timjan och en krossad vitlöksklyfta.

7

Ös köttet med smör. Stek till önskad temperatur och ställ åt sidan på en skärbräda. Peppra köttet rikligt.

8

Medan köttet vilar steker du brödbitarna. Häll av lite av fettet i stekpannan, sänk temperaturen till medelvärme och lägg ner nytt smör om det du har är lite svart.

9

Stek brödbitarna på medelvärme tills dom blivit fint gyllenbruna på varje sida.

10

Servera smörstekt bröd med smetana/-creme fraiche-röra, oxfilé, ruccola och picklad rödlök.

Ingredienser

 500 g Oxfilé
 3 dl Creme fraiche eller smetana
 1 msk Dijonsenap
 ½ tsk Vitvinsvinäger
 1 klyfta Ruccola
 1 st Rödlök (jag lättpicklar den gärna i en 1-2-3 lag)
 Bröd efter smak och tycke (jag föredrar nybakad surdegsbröd eller en bit levain)
 smör och neutral olja till stekning
 kvist timjan och en vitlöksklyfta till stekning
 salt och peppar

Gör så här:

1

Blanda en 1-2-3 lag om du vill pickla löken (0.5 dl ättika, 1dl, strösocker, 1.5 dl vatten) brukar räcka bra till en rödlök. Koka upp och rör runt så att sockret löser sig.

2

Skär rödlöken i kvartar (likt mina på bilden) och lägg ner i lagen. Låt dra under tiden du gör de andra stegen.

3

Trimma därefter oxfilén från eventuella silverhinnor och dyl, skär sedan köttet i bitar om ca 100g vardera. Ställ i rumstemperatur tills det är dags för stekning.

4

Blanda smetana/creme fraiche med dijonsenap och vitvinsvinäger. (smaka av med lite salt). Ställ i kylen.

5

Värm upp en stekpanna först på medeltemp i ca 5 minuter.
Höj därefter temperaturen till hög temp. Salta köttet.

6

Slå ner lite neutral olja och stek köttet först på ena sidan tills den fått en fin yta.
Vänd köttet och slå ner en rejäl klick smör ett par kvistar timjan och en krossad vitlöksklyfta.

7

Ös köttet med smör. Stek till önskad temperatur och ställ åt sidan på en skärbräda. Peppra köttet rikligt.

8

Medan köttet vilar steker du brödbitarna. Häll av lite av fettet i stekpannan, sänk temperaturen till medelvärme och lägg ner nytt smör om det du har är lite svart.

9

Stek brödbitarna på medelvärme tills dom blivit fint gyllenbruna på varje sida.

10

Servera smörstekt bröd med smetana/-creme fraiche-röra, oxfilé, ruccola och picklad rödlök.

Oscars oxfilémacka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *