Köttmacka

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Köttmacka, det låter kanske inte så fantastiskt, men det är grymt gott. Jag föredrar en bra entrecoté, men du kan köra oxfilé, kalv eller annat kött som du föredrar. Eller vegetariskt för den delen, men då får du nog döpa om rätten 🙂 Enkelt att tillreda och gudomligt gott. Som vanligt - du har på de ingredienser du föredrar, jag tycker att detta recept är bra grundvariant .

Dela
Köttmacka
Portioner4 Portioner
Tillagningstid1 timme
 Levain eller surdegsbröd.
 500 g Entrecoté (skivor)
 2,50 dl Creme fraiche
 2 st Gul lök
 1 st Rödlök
 Ruccola
 Dijonsenap
 Salt, peppar och smör.
 Ev, lite vitlök/timjan till stekning.
Köttet
1

Jag brukar köra min entrecoté sous vide. Men du kan så klart tillaga köttet som du önskar. Salta köttet innan du kör sous vide, och kör på 52 grader i ca 60 minuter.

Tillbehör
2

Under tiden som köttbiten är i sous viden så gör vi tillbehören.
Skär lök och stek på medelvärme i smör, efter ca 15 minuter, slå på ett par cl vatten. Låt löken koka och sedan karamelliseras. (jag undviker helst socker i min mat, men önskar du en sötare lök så kan du ha ner en liten pinch socker).

3

Lägg den karamelliserade löken i en liten skål och ställ i ugn på ca 50-75 grader för att hålla varm.

4

Hacka rödlök

Innan servering.
5

När det börjar bli dags för servering, värm upp samma panna som du stekt löken i, ha riktigt hög värme.

6

Ta ur köttet ur sous vide påsen, och stek på riktigt hög värme, ca 1-1.5 min per sida. Peppra rikligt på varje sida. Ha gärna i en klick smör, lite vitlök och timjan. Ös köttet med smör medan det steker.

7

Ta ur köttet ur pannan och lägg på en skärbräda att vila i ca 5-10 minuter. (Rör inte köttet nu!)

8

Under tiden köttet vilar, dra ner värmen på plattan, smörstek brödet i samma panna där du stekt köttet och löken. Ge brödet en fin gyllenbrun färg.

9

Bre mackan med ett tunt lager dijon, ha på ett generöst lager creme fraiche, på med den karamelliserade löken, rödlök.

10

Tranchera köttet mot fibrerna. (Som alltid!!) lägg på mackan, avsluta med salt, peppar och ruccoloa.

Ingredienser

 Levain eller surdegsbröd.
 500 g Entrecoté (skivor)
 2,50 dl Creme fraiche
 2 st Gul lök
 1 st Rödlök
 Ruccola
 Dijonsenap
 Salt, peppar och smör.
 Ev, lite vitlök/timjan till stekning.

Gör så här:

Köttet
1

Jag brukar köra min entrecoté sous vide. Men du kan så klart tillaga köttet som du önskar. Salta köttet innan du kör sous vide, och kör på 52 grader i ca 60 minuter.

Tillbehör
2

Under tiden som köttbiten är i sous viden så gör vi tillbehören.
Skär lök och stek på medelvärme i smör, efter ca 15 minuter, slå på ett par cl vatten. Låt löken koka och sedan karamelliseras. (jag undviker helst socker i min mat, men önskar du en sötare lök så kan du ha ner en liten pinch socker).

3

Lägg den karamelliserade löken i en liten skål och ställ i ugn på ca 50-75 grader för att hålla varm.

4

Hacka rödlök

Innan servering.
5

När det börjar bli dags för servering, värm upp samma panna som du stekt löken i, ha riktigt hög värme.

6

Ta ur köttet ur sous vide påsen, och stek på riktigt hög värme, ca 1-1.5 min per sida. Peppra rikligt på varje sida. Ha gärna i en klick smör, lite vitlök och timjan. Ös köttet med smör medan det steker.

7

Ta ur köttet ur pannan och lägg på en skärbräda att vila i ca 5-10 minuter. (Rör inte köttet nu!)

8

Under tiden köttet vilar, dra ner värmen på plattan, smörstek brödet i samma panna där du stekt köttet och löken. Ge brödet en fin gyllenbrun färg.

9

Bre mackan med ett tunt lager dijon, ha på ett generöst lager creme fraiche, på med den karamelliserade löken, rödlök.

10

Tranchera köttet mot fibrerna. (Som alltid!!) lägg på mackan, avsluta med salt, peppar och ruccoloa.

Köttmacka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *