Värmdömackan (tillagas över öppen eld)

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Som många av er vet är jag lite av en fanatisk grillare. Så det kommer bli ett och annat grill eller eldrelaterat recept. Denna pizzaliknande macka är något jag brukar göra när vi är ute i skogen. Det är en väldigt enkel - ojäst deg - i botten, sen kan du varva "fyllning" precis som du vill. Detta recept är med grillad kyckling, fetaost, oliver, tomat och en yoghurtdressing.
Degen ska inte vara kladdig, men smidig. Vansinnigt gott!

Dela
Pizzamacka
Portioner4 Portioner
Förberedelser10 minTillagningstid20 minTotal tid30 min
Deg
 5 dl Mjöl
 2 dl Grekisk yoghurt
 1 nypa Salt
 1 msk Olivolja
Kyckling och marinad
 800 g Kyckling m. skinn
 Salt
 Peppar
 Honung
 Worshestershiresås
 Olivolja
 Krydda: Paprika
 Krydda: Vitlökspulver
Vitlöksyoghurt
 2 dl Grekisk yoghurt
 1 st Vitlöksklyfta
 1 st Lime
 1 msk Honung
 Lite färsk hackad persilja
 Salt/peppar
Tillbehör
 Hackad basilika
 Skivade svarta oliver
 Skivade cocktailtomater
 Smulad fetaost
Marinera kycklingen
1

Blanda ihop worshestershiresås, honung, olivolja och kryddorna. Rör ihop ordentligt så honungen löser sig.

2

Tvätta och torka av kycklingen och gnugga sedan in marinaden ordentligt. Ställ kallt. (går bra att lägga i en fryspåse om ni vill ta med maten ut i naturen).

Gör degen.
3

Blanda ihop mjöl, salt, grekisk yoghurt och en matsked olivolja ordentligt till en smidig deg. Den är bra när den precis slutar fastna på händerna, men fortfarande är elastisk nog att forma små "pizzamackor av". Täck med lite mjöl, (går bra att lägga i en fryspåse om ni vill ta med degen ut i naturen).

Yoghurtdressingen
4

Blanda yoghurt, honung och lime i en skål. Hacka ner lite persilja och riv ner en vitlöksklyfta, smaka av med salt och peppar.

Mackorna
5

När det är dags att göra mackorna börja med att grilla kycklingen.

6

Ta en del av degen och forma med händerna till en rund eller avlång brödbit. Mackdegen ska inte vara superplatt. Lägg degen direkt på elden eller ett galler riktigt nära elden. Grilla ett par minuter på varje sida, brödet ska vara rörligt i mitten, och börja bli krispigt på ytan. Grillar du brödet för länge så blir den svår att äta och inte lika god.

7

Tranchera kycklingen i tunna skivor eller skär ner i mindre bitar.
Skär/hacka upp tillbehören.

8

Servera den grillade mackan med yoghurtdressign, kyckling och tillbehören.

Ingredienser

Deg
 5 dl Mjöl
 2 dl Grekisk yoghurt
 1 nypa Salt
 1 msk Olivolja
Kyckling och marinad
 800 g Kyckling m. skinn
 Salt
 Peppar
 Honung
 Worshestershiresås
 Olivolja
 Krydda: Paprika
 Krydda: Vitlökspulver
Vitlöksyoghurt
 2 dl Grekisk yoghurt
 1 st Vitlöksklyfta
 1 st Lime
 1 msk Honung
 Lite färsk hackad persilja
 Salt/peppar
Tillbehör
 Hackad basilika
 Skivade svarta oliver
 Skivade cocktailtomater
 Smulad fetaost

Gör så här:

Marinera kycklingen
1

Blanda ihop worshestershiresås, honung, olivolja och kryddorna. Rör ihop ordentligt så honungen löser sig.

2

Tvätta och torka av kycklingen och gnugga sedan in marinaden ordentligt. Ställ kallt. (går bra att lägga i en fryspåse om ni vill ta med maten ut i naturen).

Gör degen.
3

Blanda ihop mjöl, salt, grekisk yoghurt och en matsked olivolja ordentligt till en smidig deg. Den är bra när den precis slutar fastna på händerna, men fortfarande är elastisk nog att forma små "pizzamackor av". Täck med lite mjöl, (går bra att lägga i en fryspåse om ni vill ta med degen ut i naturen).

Yoghurtdressingen
4

Blanda yoghurt, honung och lime i en skål. Hacka ner lite persilja och riv ner en vitlöksklyfta, smaka av med salt och peppar.

Mackorna
5

När det är dags att göra mackorna börja med att grilla kycklingen.

6

Ta en del av degen och forma med händerna till en rund eller avlång brödbit. Mackdegen ska inte vara superplatt. Lägg degen direkt på elden eller ett galler riktigt nära elden. Grilla ett par minuter på varje sida, brödet ska vara rörligt i mitten, och börja bli krispigt på ytan. Grillar du brödet för länge så blir den svår att äta och inte lika god.

7

Tranchera kycklingen i tunna skivor eller skär ner i mindre bitar.
Skär/hacka upp tillbehören.

8

Servera den grillade mackan med yoghurtdressign, kyckling och tillbehören.

Värmdömackan (tillagas över öppen eld)

2 Comments

    1. Hej Julia, ledsen för sent svar – så klart. Det ska vara 2-3 dl och inte 23 🙂 tack för att du påpekade det, jag har nu justerat receptet. Allt gott // Oscar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.