Morfars Sillbullar

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradMedel

Morfar ringde mig för någon månad sedan och berättade om Sillbullar. Ett recept som gått i arv under många generationer i familjen Lundgren. Morfar ville att jag skulle lära mig så jag kan skicka receptet vidare. Så vi träffades i Spanien för ett par veckor sedan och lagade denna fantastiska rätt.. Men vi var så ivriga att äta att vi inte fick någon bild på själva rätten. Men ni ser väl hur trevligt vi hade det? Det är sillbullarnas förtjänst.
Såsen ska vara sötsyrlig, jag har svårt med dimensionerna då vi smakade oss fram... Och morfar, jag hoppas att jag återger receptet hyffsat <3

Dela
Morfars sillbullar
Portioner4 Portioner
Tillagningstid1 timme
Sillbullar
 1 paket urvattnade sillfiléer
 300 g stekt nötkött som fått svlana (te.x högrev, biff, ryggbyff eller entrecoté)
 2 st kalla potatisar
 1 st rödlök
 2 st ägg
 potatismjöl
 ströbröd
 salt & peppar
 smör till stekning
Korintsås
 3 dl vatten
 3 msk ättika
 2 dl strösocker
 3 msk kalvfond
 1 tsk kinesisk soya
 0,50 dl korinter
 1 msk collorit
 maizena (till redning)
Sillbullar
1

Mal sillfiléer, kött och potatis i köttkvarn (fina skivan), alternativt en kortare stund i matberedare om du inte har en köttkvarn.

2

Riv rödlöken på rivjärn och sila av i finmaskig sil (för att sillbullarna inte ska bli för porösa så vill vi bli av med lite vätska).

3

Blanda ihop sill/-kött/potatisfärsen med rödlök, ägg, potatismjöl, salt och lite peppar.
Forma som små pannbiffar.

4

Vänd biffarna i ströbröd och stek på medelhög temperatur i rikligt med smör.

Korintsås
5

Koka korinterna mjuka. (Spar kokspadet)

6

Koka upp ca 3 dl vatten i en kastrull, häll ner korint-kokspadet.

7

Häll ner ättika (börja med ca 2-3 msk) och strösocker (ca 1 dl)
Smaka av, det ska vara sötsyrligt. Häll i lite mer ättika/socker vid behov.

8

Häll i lite kalvfond en tesked kinesisk soya och en msk collorit (för den fina färgen).

9

Lägg ner korinterna.
Koka upp och låt koka i 5 minuter.

10

Red såsen med maizena till önskad konsistens.

Servering
11

Servera de nystekta sillbullarna med korintsås och nykokt potatis.
Bon apetit!

Ingredienser

Sillbullar
 1 paket urvattnade sillfiléer
 300 g stekt nötkött som fått svlana (te.x högrev, biff, ryggbyff eller entrecoté)
 2 st kalla potatisar
 1 st rödlök
 2 st ägg
 potatismjöl
 ströbröd
 salt & peppar
 smör till stekning
Korintsås
 3 dl vatten
 3 msk ättika
 2 dl strösocker
 3 msk kalvfond
 1 tsk kinesisk soya
 0,50 dl korinter
 1 msk collorit
 maizena (till redning)

Gör så här:

Sillbullar
1

Mal sillfiléer, kött och potatis i köttkvarn (fina skivan), alternativt en kortare stund i matberedare om du inte har en köttkvarn.

2

Riv rödlöken på rivjärn och sila av i finmaskig sil (för att sillbullarna inte ska bli för porösa så vill vi bli av med lite vätska).

3

Blanda ihop sill/-kött/potatisfärsen med rödlök, ägg, potatismjöl, salt och lite peppar.
Forma som små pannbiffar.

4

Vänd biffarna i ströbröd och stek på medelhög temperatur i rikligt med smör.

Korintsås
5

Koka korinterna mjuka. (Spar kokspadet)

6

Koka upp ca 3 dl vatten i en kastrull, häll ner korint-kokspadet.

7

Häll ner ättika (börja med ca 2-3 msk) och strösocker (ca 1 dl)
Smaka av, det ska vara sötsyrligt. Häll i lite mer ättika/socker vid behov.

8

Häll i lite kalvfond en tesked kinesisk soya och en msk collorit (för den fina färgen).

9

Lägg ner korinterna.
Koka upp och låt koka i 5 minuter.

10

Red såsen med maizena till önskad konsistens.

Servering
11

Servera de nystekta sillbullarna med korintsås och nykokt potatis.
Bon apetit!

Morfars Sillbullar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *