Entrecote i gjutjärnspanna

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Ibland vill man ha en mix mellan något snabbt, enkelt men ändå lite lyxigt.
För dessa tillfällen är det här en perfekt rätt. Det går snabbt, är väldigt enkelt att tillreda och dessutom blir det förhållandevis lite disk (detta då allt steks i en panna). Jag har webers gjutjärnsfat och tycker det är perfekt för denna rätt. Dessutom trevligt att servera en het panna vid bordet. Att man bara använder en panna har även en annan funktion, all smak samlas i pannan, köttet ger smak åt grönsakerna och grönsakerna åt köttet. Himmelskt gott.

Dela
Entrecoté
Portioner4 Portioner
Tillagningstid20 min
Kött
 600 g Entrecoté
 Salt och peppar
Tillbehör
 1 paket Pimientos de padrón
 1 paket Cocktailtomater
 2 st Gul lök
 1 st Citron
 1 dl Olivolja
Servera med
 Gremolata
 Flingsalt
 Lite nymalen svartpeppar
Kött
1

Ta fram köttet ur kylskåpet, torka rent med hushållspapper, salta och peppra köttet rikligt.

2

Ringla ner lite neutral olja i en gjutjärnspanna.
Stek köttet på hög värme tills den fått fin färg och yta.
(Jag utgår ifrån metod 2 i denna artikel: https://lundgrensmat.se/3-bra-satt-att-lyckas-med-kottbiten/ )

Tillbehör
3

Medan köttet går klart i ugn, sänk värmen i pannan något.
Gå i med pimientos de padrón, cocktailtomater och låt steka i det överblivna fettet från köttbiten samt rikligt med olivolja tills de fått yta.

4

Sänk därefter temperaturen ytterligare lite, till medelnivå. Skiva nu ner löken (jag gillar lite större lökbitar till denna rätt) samt dela citronen och lägg ner i pannan, rör runt ordentligt och låt steka vidare ytterligare några minuter.

5

Ta ut köttet ur ugnen och låt vila ett par minuter på skärbräda.

6

Tranchera köttet mot fibrerna.

7

Lägg köttbitarna ovanpå grönsakerna i pannan, ta med pannan till bordet och låt matgästerna ta mat vid bordet. Servera med gremolata, flingsalt och peppar.

Ingredienser

Kött
 600 g Entrecoté
 Salt och peppar
Tillbehör
 1 paket Pimientos de padrón
 1 paket Cocktailtomater
 2 st Gul lök
 1 st Citron
 1 dl Olivolja
Servera med
 Gremolata
 Flingsalt
 Lite nymalen svartpeppar

Gör så här:

Kött
1

Ta fram köttet ur kylskåpet, torka rent med hushållspapper, salta och peppra köttet rikligt.

2

Ringla ner lite neutral olja i en gjutjärnspanna.
Stek köttet på hög värme tills den fått fin färg och yta.
(Jag utgår ifrån metod 2 i denna artikel: https://lundgrensmat.se/3-bra-satt-att-lyckas-med-kottbiten/ )

Tillbehör
3

Medan köttet går klart i ugn, sänk värmen i pannan något.
Gå i med pimientos de padrón, cocktailtomater och låt steka i det överblivna fettet från köttbiten samt rikligt med olivolja tills de fått yta.

4

Sänk därefter temperaturen ytterligare lite, till medelnivå. Skiva nu ner löken (jag gillar lite större lökbitar till denna rätt) samt dela citronen och lägg ner i pannan, rör runt ordentligt och låt steka vidare ytterligare några minuter.

5

Ta ut köttet ur ugnen och låt vila ett par minuter på skärbräda.

6

Tranchera köttet mot fibrerna.

7

Lägg köttbitarna ovanpå grönsakerna i pannan, ta med pannan till bordet och låt matgästerna ta mat vid bordet. Servera med gremolata, flingsalt och peppar.

Entrecote i gjutjärnspanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *