Recept

Lättrimmad röding och löjrom med vit sparris och dillhollandaise.Av Oscar & ElinDet här är en riktig höjdare, superlyxigt men samtidigt ganska lätt att slänga ihop, dessutom slipper man potatisen samtidigt som en härlig hollandaisesås med dill står för onyttigheterna. Skippa löjrom om du vill komma undan lite billigare. Denna rätt har två riskmoment: 1. Överstek inte fisken. 2. Om du inte är van att göra bearnaisesås eller hollandaisesås så är det viktigt att smör och ägg håller ungefär samma temperatur när du monterar såsen.
Kalvfilé med grönkålschipsAv Oscar & ElinDetta är en rätt som jag freestylade fram i lördags när min kära hustru var lite bakis. Potatisen är ren utfyllnad - men naggande gott och något Elin nästan kräver till kött. Vi åt denna med en bearnaisesås (återigen på grund av frugans "tillstånd). Men den gör sig nog bäst med en rödvinssås. Jag lagade denna i sous vide, men det funkar lika bra att "lågtempa" i ugn, men se till att då ha en termometer. Både potatisen och grönkålschipsen görs i ugnen också (på betydligt högre grad än köttet) så det är helt klart smidigast att köra sous vide.
Spansk tortillaAv Oscar & ElinSpansk tortilla är inte bara väldigt gott, det är även enkelt och billigt att laga. Det viktiga är att inte köra på för hög värme, det bränner ytan och gör äggen torra. Det fina med tortilla är att du har i precis det du vill ha - lite som en omelett. Creme fraiche i äggsmeten bidrar med en härlig krämighet och syra. Denna variant gör jag ofta när jag är nere i Spanien.
HalloumisticksAv Oscar & ElinSåhär i sommartider är halloumi en favorit i stugorna. Jag älskar att tillaga min halloumi hel i bit, gärna på kolgrillen. Så den får en fin yta, snygga ränder och är saftig i mitten. Men ett annat bra tips är att servera det som tillbehör eller snack, här har jag en variant på glutenfria halloumisticks som du drar ihop på nolltid. Servera gärna med en kall yoghurtsås eller en het salsa.
Bakad spetskål med lårkycklingfiléAv Per & BeritDetta är morfars recept - helt och hållet. Men jag (Oscar) gjorde denna i söndags för att få till en bild till receptet då morfar glömde fota. Gudomligt gott, nyttigt och enkelt att slänga ihop. Receptet på såsen låter väldigt konstigt, men det är ooootroligt gott. Gör den här rätten.
Kyckling i ugn med Habanerosås.Av Camilla & ÅkeEn supergod och smakrik, enkel rätt att göra t.ex. på en Fredag! Servera med klyftpotatis och en varm sallad. Allt i ugnen, mixa den smakrika såsen ner i en kastrull med lite fetaost, vitvin, krydda, smaka av och servera!
Entrecote i gjutjärnspannaAv Oscar & ElinIbland vill man ha en mix mellan något snabbt, enkelt men ändå lite lyxigt. För dessa tillfällen är det här en perfekt rätt. Det går snabbt, är väldigt enkelt att tillreda och dessutom blir det förhållandevis lite disk (detta då allt steks i en panna). Jag har webers gjutjärnsfat och tycker det är perfekt för denna rätt. Dessutom trevligt att servera en het panna vid bordet. Att man bara använder en panna har även en annan funktion, all smak samlas i pannan, köttet ger smak åt grönsakerna och grönsakerna åt köttet. Himmelskt gott.
Panerad skrei med remouladsås och potatis.Av Oscar & ElinJag tycker att skrei är så himla gott som det är. Egentligen är jag en militant motståndare till att panera en så pass fin fisk. Men när Elin häromdagen beställde panerad fisk med remouladsås och jag i fiskdisken ser att skrei loins är billigare än rödspetta (det är säsong nu), så var jag bara tvungen att slå till. Här väldigt enkelt serverad med potatis, remouladsås och en fänkålssallad. Salladen är inget måste, i ärlighetens namn bidrar den inte med så mycket till denna rätt, men det ser himla fint ut. Eftersom att Lara är gluten, så är min panering glutenfri. Du kör så klart din favoritpanering.
3 x RåbiffAv Oscar & ElinOm jag är på restaurang och dom har råbiff - då tar jag råbiff. Nästan alltid. Innan ni läser vidare - om ni ska göra råbiff, hitta då ett bra kött. Annars struntar ni i att göra denna rätt. Be slaktaren eller den manuella disken att mala köttet åt er, håll det sedan kallt och ät det inom ett par timmar. Jag föredrar innanlår. Denna måltid gjorde jag häromdagen för jag ville dela med mig av några bra recept på råbiff här på Lundgrens Mat. Jag tycker kanske inte att man ska göra alla tre samtidigt, det blir ganska mäktigt, men nu gjorde jag det för att kunna ge exempel på tre goda varianter. Jag har fått kasta om lite när jag lagade alla tre samtidigt, detta för att undvika att det blir kaka på kaka, bl.a tog jag bort rödbeta från den klassiska, för jag har rödbeta i min signaturvariant. Jag bytte wasabimajo mot srirachamajo i den asiatiska då jag har pepparrot i den klassiska. Men jag kommer skriva recepten nedan såsom jag vill ha dom om man äter dom en och en separat. Om du ska laga alla tre samtidigt som jag, försök att inte ha samma ingredienser i flera av rätterna. Det blir lätt lite "kaka på kaka". Kommentera gärna vilken av varianterna ni föredrar.
KöttmackaAv Oscar & ElinKöttmacka, det låter kanske inte så fantastiskt, men det är grymt gott. Jag föredrar en bra entrecoté, men du kan köra oxfilé, kalv eller annat kött som du föredrar. Eller vegetariskt för den delen, men då får du nog döpa om rätten 🙂 Enkelt att tillreda och gudomligt gott. Som vanligt - du har på de ingredienser du föredrar, jag tycker att detta recept är bra grundvariant .
Röding med sous vide primörer.Av Felix & NaidaPrimörer och kål till perfektion i sous vide. Enkelt, nyttigt och gott. Till detta serverar vi en smörstekt röding, ett champagne skum, citron och gräslök!
Langos med valfri toppingAv Felicia & MickeEtt riktigt gott recept, som jag faktiskt fick av min vän. Det passar dig som vill laga en enkel men ack så god rätt, till både vänner och familjen. Den funkar som både förrätt, varmrätt eller efterrätt. Man kan toppa denna med det man själv gillar, jag valde cremé fraiche, löjrom, skagenröra toppat med massa rödlök.
Lammracks sous vide.Av Oscar & ElinLamm är Laras favorit. Får hon välja mat blir det fisk, lamm eller tacos. Jag hör då och då folk säga "Jag gillar inte Lamm, det smakar kofta". Inget kan vara mer fel. Ett dåligt tillrett lamm smakar möjligtvis kofta. Ett bra tillrett lamm smakar fantastiskt. I detta recept fokuserar jag på lammet. Du serverar med vad du vill, jag brukar servera med variation på grönsaker eller rotfrukter. Som sås passar en gremolata, chimichurri eller en skysås med lite kalvfond perfekt. Jag tillagar gärna lamm i min sous vide - det fungerar lika bra i ugn. Men tänk då på att använda termometer, och låt det ta tid, kör inte ugnen på över 120 grader. Och som vanligt, låt köttet vila innan du börjar skära i det.
Chopchop (Pastagratäng)Av Felicia & MickeMin version av mormors specialité. En enkel vardaglig pastagratäng som passar både till barnen och dom vuxna. Snabb och enkel matlagning, Perfekt till matlåda.
SchweizerschnitzelAv Camilla & ÅkeSchweizerschnitzel serveras med knapriga klyftpotatis och mumsig ostsås. Supergott och mäktig!!
Glutenfri kladdkakaAv Oscar & ElinJag är i ganska dålig på deserter, jag har väl ett dussin i rockärmen. Men av någon anledning vill alltid Lara och Elin ha kladdkaka. Då dom inte tål gluten så gör jag denna glutenfri, och det funkar faktiskt bra i just detta recept. Känn på formen i ugnen då och då, den ska vara lite ”vobbly” fortfarande, när den får stå och sätta sig så fortsätter den baka sig. Vi vill att denna ska vara riktigt kladdig i mitten, så övergrädda inte. (Det är lättare att sätta in kakan någon minut till, än att göra en helt ny för att den första är övergräddad)
Värmdömackan (tillagas över öppen eld)Av Oscar & ElinSom många av er vet är jag lite av en fanatisk grillare. Så det kommer bli ett och annat grill eller eldrelaterat recept. Denna pizzaliknande macka är något jag brukar göra när vi är ute i skogen. Det är en väldigt enkel - ojäst deg - i botten, sen kan du varva "fyllning" precis som du vill. Detta recept är med grillad kyckling, fetaost, oliver, tomat och en yoghurtdressing. Degen ska inte vara kladdig, men smidig. Vansinnigt gott!
3 Sorter SmörebrödAv Camilla & Åke3 Sorters smörebröd. Rostbiff på danskt rågbröd med curry remouladsås toppad med rostadlök och stor kapris. Varmröktlax med wasabicreme och rostade sesamfrön på surdegsbröd. Skagenröra med pepparrot på danskt rågbröd eller surdegsbröd.
1 2