Slovensk köttgryta

En mustig gryta för trista höstkvällar. Tänk på (som alltid) att välja bra råvaror.

Dela
Slovensk gryta
Portioner4 Portioner
Förberedelser20 minTillagningstid3 timmarTotal tid3 timmar 20 min
 1 kg Högrev
 3 dl rött vin, gärna kryddigt sådant
 5 dl Slovensk/slovakisk öl
 5 dl Kalvfond (utspädd eller egenkokt)
 2 msk Tomatpuré
 1 burk Krossade tomater
 3 st Vitlöksklyftor
 2 st Gul lök
 1 st Palsternacka
 5 st Fasta potatisar
 1 st Paprika
 3 st Morrötter
 ½ burk Syltlök
 1 st Röd chili
 2 st Tomater
 Mjöl till redning
 Kryddpepparkorn
 Lagerblad
 Peppar
 Salt
 Persilja till servering
 Smör till stekning
 Raps eller matolja
1

Hacka gul lök, vitlök och chili.

2

Trimma och skär upp högrevet i grytbitar (ca 2x2 cm)

3

Stek högrevet i olja på väldigt hög värme i gjutjärnsgryta. (Helst högsta värme, var inte rädd för värmen). Här vill vi ha en rejäl yta, vi vill steka köttet, det ska inte på något sätt koka. Plocka ut köttet ur grytan och lägg åt sidan.

4

Sänk värmen och lägg ner gul lök, vitlök, chilin med en klick smör och en skvätt olja. Fräs i ett par minuter. Häll därefter på tomatpuré och fräs några minuter till.

5

Lägg ner grytbitarna och rör runt.

6

Valfritt om du vill ha en redd gryta (dvs inte helt rinnig) så kan du nu pudra grönsakerna och köttet med vetemjöl innan du häller på vätskan.

7

Häll därefter på öl, vatten, kalvfond, krossade tomater, kryddpeppar och lagerblad. Koka upp och låt sjuda i ca 2.5 timmar.

8

När grytan kikat i ca 2.5 timme häller du på resten av grönsakerna - alla utom syltlöken. Låt koka i ca 30 minuter.

9

Inan servering häll av syltlöken och lägg ner i grytan. Servera gärna med samma öl som är i grytan, en skål ris och vitt bröd, garnera med persilja.

Ingredienser

 1 kg Högrev
 3 dl rött vin, gärna kryddigt sådant
 5 dl Slovensk/slovakisk öl
 5 dl Kalvfond (utspädd eller egenkokt)
 2 msk Tomatpuré
 1 burk Krossade tomater
 3 st Vitlöksklyftor
 2 st Gul lök
 1 st Palsternacka
 5 st Fasta potatisar
 1 st Paprika
 3 st Morrötter
 ½ burk Syltlök
 1 st Röd chili
 2 st Tomater
 Mjöl till redning
 Kryddpepparkorn
 Lagerblad
 Peppar
 Salt
 Persilja till servering
 Smör till stekning
 Raps eller matolja

Gör så här:

1

Hacka gul lök, vitlök och chili.

2

Trimma och skär upp högrevet i grytbitar (ca 2x2 cm)

3

Stek högrevet i olja på väldigt hög värme i gjutjärnsgryta. (Helst högsta värme, var inte rädd för värmen). Här vill vi ha en rejäl yta, vi vill steka köttet, det ska inte på något sätt koka. Plocka ut köttet ur grytan och lägg åt sidan.

4

Sänk värmen och lägg ner gul lök, vitlök, chilin med en klick smör och en skvätt olja. Fräs i ett par minuter. Häll därefter på tomatpuré och fräs några minuter till.

5

Lägg ner grytbitarna och rör runt.

6

Valfritt om du vill ha en redd gryta (dvs inte helt rinnig) så kan du nu pudra grönsakerna och köttet med vetemjöl innan du häller på vätskan.

7

Häll därefter på öl, vatten, kalvfond, krossade tomater, kryddpeppar och lagerblad. Koka upp och låt sjuda i ca 2.5 timmar.

8

När grytan kikat i ca 2.5 timme häller du på resten av grönsakerna - alla utom syltlöken. Låt koka i ca 30 minuter.

9

Inan servering häll av syltlöken och lägg ner i grytan. Servera gärna med samma öl som är i grytan, en skål ris och vitt bröd, garnera med persilja.

Slovensk köttgryta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *