Pippi med primörer

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradNybörjare

Vi äter inte så mycket kyckling hemma hos oss, men det är så himla gott och enkelt.

Denna gång insmord i en god ”rub” och tillagad i ugn, serverade med en dragonsås och smörstekta primörer. I denna rätt har kycklingen tillsammans med färska örter huvudrollen. En enkel höjdare!

Dela
Kyckling med primörer
Portioner4 Portioner
Förberedelser30 minTillagningstid1 timme 15 minTotal tid1 timme 45 min
 1 st Hel Majskyckling (välj hållbart!)
 1 knippe Färsk rosmarin
 1 knippe Färsk dragon
 1 knippe Färsk persilja
 2 st Vitlöksklyftor
 1 msk Rödvinsvinäger
 1 dl Öl
 Salt, peppar, paprikapulver
 Smörstekta primörer
 Morot, Sparris, Lök, Palsternacka
 Dragonsås
 50 g Smör
 3 msk Vetemjöl
 45 dl Mjölk
 Estragon
 Kycklingbuljongtärning/eller egen kycklingfond
 Persilja
 Vitpeppar, torkad dragon, svartpeppar, salt efter smak.
1

Blanda ingredienserna till din kycklingrub. Blanda ordentligt. Skölj av kycklingen och torka ren med hushållspapper. "gnid" sedan in rubben i kycklingen (försök komma in underskinnet). Ju noggrannare desto mer smak får den. Salta peppar och lägg i långpanna. Häll i en öl och lägg lite färska grönsaker i pannan. (Se bild) ett par klickar smör på toppen, in i ugn. 175 i 1 tim 10 min (min kyckling var på ca 1.5kg). Är den mindre räcker det med 1 tim. Ta ut och låt vila några minuter.

2

Medan kycklingen är i ugnen gör du sås och primörer.
Sås: Smält smör i en kastrull och ta sedan bort från plattan. Blanda ner mjöl till en slät "röra" och ställ sedan tillbaka på plattan. Häll på mjölk och estragon, lägg ner kycklingbuljong och krydda med kryddor efter smak. Innan servering kan du hacka ner lite färsk persilja och dragon. (om du vill ha än mer bearnaisesmak, kan du i separat kastrull fräsa sharlottenlök med estragon och vatten, och sedan blanda ner den vätskan istället för bara estragon).
(Toppa gärna såsen med lite av spadet från kycklingpannan, OBS: vänta tills kycklingen är klar)

3

Skölj/skala primörerna ordentligt, Koka i ett par minuter, lägg sedan i långpanna, strö över olivilja och hyvla över smör. Ställ in i ugn (under kycklingen) i ca 20 minuter. Servera kyckling, primörer och den goda såsen.

Ingredienser

 1 st Hel Majskyckling (välj hållbart!)
 1 knippe Färsk rosmarin
 1 knippe Färsk dragon
 1 knippe Färsk persilja
 2 st Vitlöksklyftor
 1 msk Rödvinsvinäger
 1 dl Öl
 Salt, peppar, paprikapulver
 Smörstekta primörer
 Morot, Sparris, Lök, Palsternacka
 Dragonsås
 50 g Smör
 3 msk Vetemjöl
 45 dl Mjölk
 Estragon
 Kycklingbuljongtärning/eller egen kycklingfond
 Persilja
 Vitpeppar, torkad dragon, svartpeppar, salt efter smak.

Gör så här:

1

Blanda ingredienserna till din kycklingrub. Blanda ordentligt. Skölj av kycklingen och torka ren med hushållspapper. "gnid" sedan in rubben i kycklingen (försök komma in underskinnet). Ju noggrannare desto mer smak får den. Salta peppar och lägg i långpanna. Häll i en öl och lägg lite färska grönsaker i pannan. (Se bild) ett par klickar smör på toppen, in i ugn. 175 i 1 tim 10 min (min kyckling var på ca 1.5kg). Är den mindre räcker det med 1 tim. Ta ut och låt vila några minuter.

2

Medan kycklingen är i ugnen gör du sås och primörer.
Sås: Smält smör i en kastrull och ta sedan bort från plattan. Blanda ner mjöl till en slät "röra" och ställ sedan tillbaka på plattan. Häll på mjölk och estragon, lägg ner kycklingbuljong och krydda med kryddor efter smak. Innan servering kan du hacka ner lite färsk persilja och dragon. (om du vill ha än mer bearnaisesmak, kan du i separat kastrull fräsa sharlottenlök med estragon och vatten, och sedan blanda ner den vätskan istället för bara estragon).
(Toppa gärna såsen med lite av spadet från kycklingpannan, OBS: vänta tills kycklingen är klar)

3

Skölj/skala primörerna ordentligt, Koka i ett par minuter, lägg sedan i långpanna, strö över olivilja och hyvla över smör. Ställ in i ugn (under kycklingen) i ca 20 minuter. Servera kyckling, primörer och den goda såsen.

Pippi med primörer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.