Kött och potatis på muurikka.Av Oscar & ElinKött och potatis kan man variera i oändligheten, men här har vi en variant som jag slängde ihop på muurikkan häromdagen. Enkelt och väldigt gott. Servera med valfri sås eller som vi gör - bara grillad citron och persilja. Något som är trevligt med muurikka eller one-pot maträtter överlag är att alla ingredienser får dra smak av varandra. Eftersom allt går i samma panna. Mitt recept utgår ifrån tillagning på Muurikkan. En lite annorlunda fiskgrytaAv Oscar & ElinHäromdagen var jag lite sugen på fiskgryta, men vi hade inte allt hemma. Så vi handlade lite hjärtmusslor och sen tog vi vad vi hade hemma. Normalt sätt brukar jag göra ljusare fisksoppor, rikligt med grädde, kanske lite saffran, etc. Men nu blev det en tomatbaserad - faktiskt väldigt god och otroligt enkel att slänga ihop. Du väljer vilken fisk/skaldjur du har i. Jag körde hjärtmusslor, gambas (hade hemma) och laxfilé. Majskyckling m. grönsaker och svampsåsAv Oscar & ElinAlla vet att Elins önskan är min lag. Hon ville ha kyckling med svampsås och ångade grönsaker häromdagen. Sagt och gjort. Här är min tolkning av hennes önskan 🙂
Jag måttade inte när jag tillagade rätten, så ta mina måttangivelser med en nypa salt (no pun intended ;). Crab cakesAv Oscar & ElinNär jag skriver receptet är det här faktiskt första gången jag gör den här varianten av mina crab cakes, det är en vidareutveckling av en klassisk asiatisk sådan. Jag gör den i airfryer med glutenfri panko. Du kan så klart fritera i olja om du vill.
Jag kör också en blandning på havskräfta, krabbkött och koljafilé. Ungefär 50/50 ratio mellan skaldjur och fisk. Du gör din färs som du vill ha den (hummer eller räkor passar också finfint). Detta är egentligen att se som ett tilltugg eller mellanrätt snarare än en varmrätt.Skånsk kalopsAv Oscar & ElinNär det är kallt och ruskigt ute så är det gott med en mustig gryta. Kalops är en svensk klassiker som du lätt snor ihop. Här har ni mitt recept på en god kalops. Då vår dotter inte tål gluten gör vi vår glutenfri. Jag älskar att använda steklök i grytor istället för att hacka gul lök. Ägg och kaviarAv Oscar & ElinNamnet kanske för tankarna till Kalles kaviar, men här har vi en tillpiffad variant av den svenska klassikern "Ägg och Kaviar". Störrom, pocherat ägg, hummer, smetana och lite picklat. Otroligt gott. Rabarber med glass (och nötcrunch)Av Oscar & ElinDet har gått lite för lång tid sedan jag laddade upp ett recept - sommaren kom i vägen 🙂 Men jag har samlat på mig en rad recept som jag kommer portionera ut här under hösten. Men innan vi är där kommer jag så klart bjuda på små godingar. Här kommer en magiskt god sommardessert - Rabarber med glass. Denna lagad i sous vide.KräftsoppaAv Oscar & ElinVi hade kräftskiva hos oss här för någon vecka sedan. Dagen efter hade vi kvar ett kilo färska - superfina - kräftor från Kvalitetsfisk. Vi var däremot helt supermätta på att äta kräftorna som dom är. Så jag slängde ihop en kräftsoppa, den blev faktiskt helt fantastisk. Tyvärr tog jag ingen bild - därav den här mindre intressanta stockbilden. Matresan Del 7. Dogramach (Azerisk soppa)Av Oscar & ElinDet har gått ett par veckor sedan vi var i Georgien och lagade Kharcho, en magisk gryta.
Solen har nu hittat till oss här i Sverige och jag har haft svårt att få till bra maträtter som passar sommaren. Igår tänkte jag laga Gazpacho, men kom då på att jag nångång hört talas om en soppa från Azerbadjan som heter "Dogramach". Vilket också är en kall soppa, enkel att slänga ihop, supergod och inte minst - den sitter som en smäck så här i sommartider. Det är en kall soppa med örter, yoghurt och som serveras med ägg. Kanongod! Den tar dessutom max 15 min att slänga ihop. Morfars inkokta laxAv Per & BeritMatresan del 6. Kharcho (Georgisk köttgryta)Av Oscar & ElinSist var vi i Ryssland och nu har tagit oss vidare till ett land med en stor mängd uttalade matskatter - Georgien. Jag har givetvis ingen större erfarenhet av att laga Georgisk mat, men detta var en otroligt trevlig rätt, som jag kommer laga många gånger i framtiden. Låt dig inte skrämmas av mängden ingredienser, det är egentligen en basic gryta. Jag har varit sann mot ingredienserna (typ) men har använt mig av matlagningstekniker som jag vet skiljer sig från traditionellt Georisk.
En av beståndsdelarna i rätten är en kryddblandning som frekvent används i det Georgiska köket som kallas "Khmeli-suneli". Det är väl ungefär motsvarande vad Tore Wretmans "Epiche riche" är för det Svenska köket. Snälla - ge er på denna rätt. Den är enkel, rolig och utsökt god 🙂Matresan del 4. Bigos – Polsk jägargryta.Av Oscar & ElinNär jag postade på Facebook om min "matresa" så fick jag några önskemål, ett av dessa önskemål var Polen. Att folk ger önskemål (eller ens läser det här), gör självklart att jag vill försöka vara tillmötesgående 🙂 Men jag måste tillägga att det här är i princip så långt ifrån min "comfort zone" jag kan komma kulinariskt.
Detta recept är säkerligen samma sak för en polsk husmor som om jag skulle addera vodka och dill till svenska köttbullar (vilket Jamie Oliver i och för sig gjorde). Kontentan: Vissa recept ska man helt enkelt inte jiddra med - men jag kunde inte låta bli. Några av ingredienserna adderade jag helt på eget bevåg (kalvfond, öl, senap, olivolja och vitlök för att nämna några) och jag har även försökt att skapa receptet på ett sätt som gör det "tillagningsbart" på en kväll, dessutom utan att reda buljongen. Originalreceptet tar ett par dagar att tillreda. Det ville jag undvika. Jag gjorde detta idag, ser inte delicious ut, men blev faktiskt otroligt smarrigt 🙂 Matresan del 1. Biff rydbergAv Oscar & ElinDel 1 i vår matresa - Sverige.
I tider av social distansering och reseförbud längtar man ju efter äventyr, kanske mer än någonsin. Därför tänkte vi göra en matresa (hemifrån), där vi börjar med en rätt från Sverige för att sedan arbeta oss vidare från land till land i matens tecken.
Sen får vi se hur länge jag orkar och hur ofta det kommer ut ett nytt recept. Det är ett experiment som kanske totalfloppar, men i bästa fall blir det en kulinarisk världsomsegling från lilla köket på Värmdö. Följ med vettja! 🙂 Först ut, en svensk klassiker - Biff rydberg.
Perfekta pommes fritesAv Oscar & ElinVägen till de perfekta pommes fritesen är inte alltid lätt, men här har du ett recept som garanterar bra pommes, det är enkelt - men tar lite tid. Det kan med fördel påbörjas någon dag innan servering, då frysning mellan första och andra friteringen gör dina pommes ännu krispigare. OBS: Ha alltid en handduk eller ett lock tillhands när du friterar, utifall att det börjar brinna. Ha aldrig fläkten på när du friterar. Gravad laxAv Oscar & ElinTill påsk, midsommar och julbordet är gravad lax en stående klassiker.
Många köper undermålig, färdiggravad lax. När du så enkelt kan göra det hemma själv - det blir himmelskt gott och tar inte mer än 10 minuter att förbereda (sedan ska det stå i kylen ett par dagar). Kolja på bästa sättAv Oscar & ElinVi lagar ganska mycket fisk hemma. Många av de enkla klassikerna ligger oss varmt om hjärtat, rätter som rimmad lax med dillstuvad potatis, torsk med äggsås, fiksgratäng, varmrökt lax etc serveras ofta hos oss. Men det godaste som finns (enligt mig) är ändå vit fisk och brynt smör med pepparrot. Här har vi en enkel variant med en lättrimmad kolja, sparris, kokt ägg, räkor, pepparrot, dill, potatis och sist kronan på verket, brynt smör. Jag vill passa på att slå ett slag för kolja, det är en underskattad och billig men samtidigt väldigt god fisk. Ge den en chans nästa gång du står vid fiskdisken och inte vet vad du ska köpa. Ankbröst med apelsinsåsAv Per & BeritEtt härligt ankbröst med potatisslantar och apelsinsås, klassiskt men ack så gott!FiskgratängAv Oscar & ElinFiskgratäng är himla gott och av någon anledning känner jag mig lite lyxig när jag slänger ihop en. Här i veckan gjorde vi en variant med havskatt och det blev riktigt bra så jag tänkte dela med mig av receptet, glutenfritt dessutom. Bäst blir det så klart om du filéar fisken själv och sedan kokar fond på skrovet, men om du känner dig otrygg här - använd fiskbuljong.