Kött och potatis på muurikka.

Kött och potatis kan man variera i oändligheten, men här har vi en variant som jag slängde ihop på muurikkan häromdagen. Enkelt och väldigt gott. Servera med valfri sås eller som vi gör – bara grillad citron och persilja. Något som är trevligt med muurikka eller one-pot maträtter överlag är att alla ingredienser får dra smak av varandra. Eftersom allt går i samma panna. Mitt recept utgår ifrån tillagning på Muurikkan.

Läs mer..
 

En lite annorlunda fiskgryta

Häromdagen var jag lite sugen på fiskgryta, men vi hade inte allt hemma. Så vi handlade lite hjärtmusslor och sen tog vi vad vi hade hemma. Normalt sätt brukar jag göra ljusare fisksoppor, rikligt med grädde, kanske lite saffran, etc. Men nu blev det en tomatbaserad – faktiskt väldigt god och otroligt enkel att slänga ihop. Du väljer vilken fisk/skaldjur du har i. Jag körde hjärtmusslor, gambas (hade hemma) och laxfilé.

Läs mer..
 

Ägg och kaviar

Namnet kanske för tankarna till Kalles kaviar, men här har vi en tillpiffad variant av den svenska klassikern ”Ägg och Kaviar”. Störrom, pocherat ägg, hummer, smetana och lite picklat. Otroligt gott.

Läs mer..
 

Tryffelpasta

Det känns som att det går lite inflation i tryffel för tillfället. Tryffeldipp hit och tryffelmajo dit. Det är gott, men inget slår den äkta varan. Såhär på hösten är det tryffelsäsong och det finns att få tag på färsk tryffel i de flesta välsorterade manuella diskarna. Ett tips, om du har tryffel kvar – lägg tryffeln i en burk med ett par okokta ägg och slut igen. Förvara i kylen något dygn. Äggen tar otrolig smak av tryffeln och utan att använda något av tryffeln så har du tryffelsmakande ägg som gör en fenomenal äggröra. Nu över till ett enkelt höstigt recept på tryffelpasta.

Läs mer..
 

Oscars oxfilémacka

Det här är en favorit hos oss, en god köttmacka i all sin enkelhet. Vi gör den ganska ofta som en enkel middag, men med lyxig touch.

Läs mer..
 

Rabarber med glass (och nötcrunch)

Det har gått lite för lång tid sedan jag laddade upp ett recept – sommaren kom i vägen 🙂 Men jag har samlat på mig en rad recept som jag kommer portionera ut här under hösten. Men innan vi är där kommer jag så klart bjuda på små godingar. Här kommer en magiskt god sommardessert – Rabarber med glass. Denna lagad i sous vide.

Läs mer..
 

Matresan Del 7. Dogramach (Azerisk soppa)

Det har gått ett par veckor sedan vi var i Georgien och lagade Kharcho, en magisk gryta.
Solen har nu hittat till oss här i Sverige och jag har haft svårt att få till bra maträtter som passar sommaren. Igår tänkte jag laga Gazpacho, men kom då på att jag nångång hört talas om en soppa från Azerbadjan som heter ”Dogramach”. Vilket också är en kall soppa, enkel att slänga ihop, supergod och inte minst – den sitter som en smäck så här i sommartider. Det är en kall soppa med örter, yoghurt och som serveras med ägg. Kanongod! Den tar dessutom max 15 min att slänga ihop.

Läs mer..
 

Matresan del 3. Bratwurst mit sauerkraut

Vi har kommit vidare i vår matresa – denna gång har vi tagit oss från Danmark till Tyskland och en tysk klassiker. ”Bratwurst mit sauerkraut”. Med andra ord – korv med surkål.
Jag var på en ”korvkurs” för ett tag sedan och har lite bra korv i frysen, jag har även gjort lite surkål (som tar en mindre evighet) därför kommer såväl detta som nästa recept att basera sig på just korv och surkål – trist eller kul. Det avgör du. I Tyskland serverar man gärna detta med potatis eller potatispuré, jag har gjort en form av snabbkäk av det. Gott som tusan 🙂
Bilden är fruktansvärd, jag vet.

Läs mer..
 

Matresan del 2. Tre Sorter Smörrebröd

Del 2 i vår matresa – Danmark.

Tre Sorters smörrebröd. (Här tre av mammas recept på danskt smörrebröd)
1. Rostbiff på danskt rågbröd med curry remouladsås toppad med rostadlök och stor kapris.
2. Varmröktlax med wasabicreme och rostade sesamfrön på surdegsbröd.
3. Skagenröra med pepparrot på danskt rågbröd eller surdegsbröd.

Läs mer..
 

Matresan del 1. Biff rydberg

Del 1 i vår matresa – Sverige.

I tider av social distansering och reseförbud längtar man ju efter äventyr, kanske mer än någonsin. Därför tänkte vi göra en matresa (hemifrån), där vi börjar med en rätt från Sverige för att sedan arbeta oss vidare från land till land i matens tecken.
Sen får vi se hur länge jag orkar och hur ofta det kommer ut ett nytt recept. Det är ett experiment som kanske totalfloppar, men i bästa fall blir det en kulinarisk världsomsegling från lilla köket på Värmdö. Följ med vettja! 🙂 Först ut, en svensk klassiker – Biff rydberg.

Läs mer..