Kött och potatis på muurikka.Av Oscar & ElinKött och potatis kan man variera i oändligheten, men här har vi en variant som jag slängde ihop på muurikkan häromdagen. Enkelt och väldigt gott. Servera med valfri sås eller som vi gör - bara grillad citron och persilja. Något som är trevligt med muurikka eller one-pot maträtter överlag är att alla ingredienser får dra smak av varandra. Eftersom allt går i samma panna. Mitt recept utgår ifrån tillagning på Muurikkan. En lite annorlunda fiskgrytaAv Oscar & ElinHäromdagen var jag lite sugen på fiskgryta, men vi hade inte allt hemma. Så vi handlade lite hjärtmusslor och sen tog vi vad vi hade hemma. Normalt sätt brukar jag göra ljusare fisksoppor, rikligt med grädde, kanske lite saffran, etc. Men nu blev det en tomatbaserad - faktiskt väldigt god och otroligt enkel att slänga ihop. Du väljer vilken fisk/skaldjur du har i. Jag körde hjärtmusslor, gambas (hade hemma) och laxfilé. Ägg och kaviarAv Oscar & ElinNamnet kanske för tankarna till Kalles kaviar, men här har vi en tillpiffad variant av den svenska klassikern "Ägg och Kaviar". Störrom, pocherat ägg, hummer, smetana och lite picklat. Otroligt gott. TryffelpastaAv Oscar & ElinDet känns som att det går lite inflation i tryffel för tillfället. Tryffeldipp hit och tryffelmajo dit. Det är gott, men inget slår den äkta varan. Såhär på hösten är det tryffelsäsong och det finns att få tag på färsk tryffel i de flesta välsorterade manuella diskarna. Ett tips, om du har tryffel kvar - lägg tryffeln i en burk med ett par okokta ägg och slut igen. Förvara i kylen något dygn. Äggen tar otrolig smak av tryffeln och utan att använda något av tryffeln så har du tryffelsmakande ägg som gör en fenomenal äggröra. Nu över till ett enkelt höstigt recept på tryffelpasta. Oscars oxfilémackaAv Oscar & ElinDet här är en favorit hos oss, en god köttmacka i all sin enkelhet. Vi gör den ganska ofta som en enkel middag, men med lyxig touch. Rabarber med glass (och nötcrunch)Av Oscar & ElinDet har gått lite för lång tid sedan jag laddade upp ett recept - sommaren kom i vägen 🙂 Men jag har samlat på mig en rad recept som jag kommer portionera ut här under hösten. Men innan vi är där kommer jag så klart bjuda på små godingar. Här kommer en magiskt god sommardessert - Rabarber med glass. Denna lagad i sous vide.Matresan Del 7. Dogramach (Azerisk soppa)Av Oscar & ElinDet har gått ett par veckor sedan vi var i Georgien och lagade Kharcho, en magisk gryta.
Solen har nu hittat till oss här i Sverige och jag har haft svårt att få till bra maträtter som passar sommaren. Igår tänkte jag laga Gazpacho, men kom då på att jag nångång hört talas om en soppa från Azerbadjan som heter "Dogramach". Vilket också är en kall soppa, enkel att slänga ihop, supergod och inte minst - den sitter som en smäck så här i sommartider. Det är en kall soppa med örter, yoghurt och som serveras med ägg. Kanongod! Den tar dessutom max 15 min att slänga ihop. Matresan del 3. Bratwurst mit sauerkrautAv Oscar & ElinVi har kommit vidare i vår matresa - denna gång har vi tagit oss från Danmark till Tyskland och en tysk klassiker. "Bratwurst mit sauerkraut". Med andra ord - korv med surkål.
Jag var på en "korvkurs" för ett tag sedan och har lite bra korv i frysen, jag har även gjort lite surkål (som tar en mindre evighet) därför kommer såväl detta som nästa recept att basera sig på just korv och surkål - trist eller kul. Det avgör du. I Tyskland serverar man gärna detta med potatis eller potatispuré, jag har gjort en form av snabbkäk av det. Gott som tusan 🙂
Bilden är fruktansvärd, jag vet. Matresan del 2. Tre Sorter SmörrebrödAv Camilla & ÅkeDel 2 i vår matresa - Danmark.
Tre Sorters smörrebröd. (Här tre av mammas recept på danskt smörrebröd)
1. Rostbiff på danskt rågbröd med curry remouladsås toppad med rostadlök och stor kapris.
2. Varmröktlax med wasabicreme och rostade sesamfrön på surdegsbröd.
3. Skagenröra med pepparrot på danskt rågbröd eller surdegsbröd.Matresan del 1. Biff rydbergAv Oscar & ElinDel 1 i vår matresa - Sverige.
I tider av social distansering och reseförbud längtar man ju efter äventyr, kanske mer än någonsin. Därför tänkte vi göra en matresa (hemifrån), där vi börjar med en rätt från Sverige för att sedan arbeta oss vidare från land till land i matens tecken.
Sen får vi se hur länge jag orkar och hur ofta det kommer ut ett nytt recept. Det är ett experiment som kanske totalfloppar, men i bästa fall blir det en kulinarisk världsomsegling från lilla köket på Värmdö. Följ med vettja! 🙂 Först ut, en svensk klassiker - Biff rydberg.
LöjromspizzaAv Oscar & ElinEn god försvenskad variant av pizza, här med Kalix löjrom, creme fraiche, dill, gräslök och rödlök på en klassisk pizzabotten. En känsla av lyx både till vardags som till fest. Gravad laxAv Oscar & ElinTill påsk, midsommar och julbordet är gravad lax en stående klassiker.
Många köper undermålig, färdiggravad lax. När du så enkelt kan göra det hemma själv - det blir himmelskt gott och tar inte mer än 10 minuter att förbereda (sedan ska det stå i kylen ett par dagar). Pasta med zucchini och paneerAv Oscar & ElinDet efterfrågas vegetariska recept och självklart ska jag lägga upp lite sådana. Här är en pastarätt som är både matig, smakrik, god, snabblagad och inte minst - vego. Om man måste så skulle jag nog säga att det är ett bra substitut för en god bolognese, men utan Oumph eller andra konstiga vegetariska alternativ. Detta kanske ter sig som ett något konstigt recept, men testa, jag lovar att du inte kommer bli missnöjd. Jag låter det italienska och asiatiska köken flirta liite med varandra. Vegetarisk rödcurry (snabb)Av Oscar & ElinCurry i diverse slag är himla gott, här har vi en vegetarisk - lättlagad - variant.
Om ni är riktigt lata kan ni köpa currypastan i affären, men att göra egen är både enkelt och nyttigt. Snabblagad lax med dillhollandaise och sparrisAv Oscar & ElinJag har valt att lägga upp en serie recept som är snabblagade, detta är det första receptet som jag dedikterat tagit fram just för detta ändamål. (Även fast jag lagt till en del äldre recept i kategorin) så är detta i alla fall unikt framtaget för just detta.
Här använder vi alternativ tekniker för både såsen och sparris.
Bon apetit. Enkel fishtaco (glutenfri)Av Oscar & ElinFishtacos är både underskattat och väldigt gott, det finns något njutbart, lätt och fräscht med fisk istället för fläsk eller nötkött. Denna variant är extremt enkel att tillreda. Då dottern min är gluten så är detta recept glutenfritt. Men du kan lika gärna göra med vetetortillas och annan panering om du så önskar. Mexikanarna skulle aldrig servera med creme fraiche, men jag tycker verkligen att det är gott. Du gör som du vill 🙂Varmrökt lax på grillenAv Oscar & ElinAtt varmröka lax själv är otroligt enkelt - och väldigt gott.
Det enda som är viktigt är att ha låg temperatur i grillen (helst mellan 60-80 grader) vissa grillar gillar inte att gå så lågt, men se till att håll under 110. OBS: Använder du tändvätska - sluta med det på en gång!LaxpuddingAv Oscar & ElinLaxpudding, en god klassiker. Enkel, billig och perfekt som matlåda.