Recept

Bästa receptet på saltgurkaAv Oscar & Elin

Att göra egen saltgurka är så himla underskattat, det här är en klassiker som jag gör några gånger per år - eller så ofta jag får tag på fin gurka. Det är lite pill, men himla trevligt att hålla på med och det blir himmelskt gott samt håller länge. Här är min variant på klassisk saltgurka. Jag kan lova att du inte testat ett bättre recept. Receptet baserar sig på att du har ca 1.2 kg gurka.

Några viktiga saker när det kommre till saltgurka:

  • Tvätta händer noggrant
  • Peta inte i lagen
  • Använd gärna plasthandskar (om du har)
  • Se till att ättikslagen täcker gurkorna
  • Förvara svalt/kalt och mörkt
  • Plocka gärna gurkorna med pincett när du ska äta (för att undvika hudkontakt med lagen)
  • Sterilisera burken innan du lägger ner lag/gurkor
Morfars rimmade oxbringaAv Per & Berit

Mormor och morfar är familjen Lundgrens absoluta överhuvuden när det kommer till matlagning. 
Varje gång jag lagar rejäl svensk eller fransk mat hemma, så tänker jag på dofterna från mormor och morfars kök när jag var liten och träffas av en rejäl dos nostalgi - varje gång. Här är ett riktigt pangrecept från Morfar. // Oscar

Kött och potatis på muurikka.Av Oscar & ElinKött och potatis kan man variera i oändligheten, men här har vi en variant som jag slängde ihop på muurikkan häromdagen. Enkelt och väldigt gott. Servera med valfri sås eller som vi gör - bara grillad citron och persilja. Något som är trevligt med muurikka eller one-pot maträtter överlag är att alla ingredienser får dra smak av varandra. Eftersom allt går i samma panna. Mitt recept utgår ifrån tillagning på Muurikkan.
En bättre salsicciapastaAv Oscar & ElinJag har ett recept här på sajten sedan tidigare på en enkel och god salsicciapasta, men vill man lyxa till det ytterligare lite så tycker jag att denna är snäppet godare. Jag tycker att penne gör sig bra, men du väljer givetvis vilken pasta du föredrar. Vissa vill inte ha torkade kryddor i, jag tycker att det är gott.
En lite annorlunda fiskgrytaAv Oscar & ElinHäromdagen var jag lite sugen på fiskgryta, men vi hade inte allt hemma. Så vi handlade lite hjärtmusslor och sen tog vi vad vi hade hemma. Normalt sätt brukar jag göra ljusare fisksoppor, rikligt med grädde, kanske lite saffran, etc. Men nu blev det en tomatbaserad - faktiskt väldigt god och otroligt enkel att slänga ihop. Du väljer vilken fisk/skaldjur du har i. Jag körde hjärtmusslor, gambas (hade hemma) och laxfilé.
Majskyckling m. grönsaker och svampsåsAv Oscar & ElinAlla vet att Elins önskan är min lag. Hon ville ha kyckling med svampsås och ångade grönsaker häromdagen. Sagt och gjort. Här är min tolkning av hennes önskan 🙂 Jag måttade inte när jag tillagade rätten, så ta mina måttangivelser med en nypa salt (no pun intended ;).
Crab cakesAv Oscar & ElinNär jag skriver receptet är det här faktiskt första gången jag gör den här varianten av mina crab cakes, det är en vidareutveckling av en klassisk asiatisk sådan. Jag gör den i airfryer med glutenfri panko. Du kan så klart fritera i olja om du vill. Jag kör också en blandning på havskräfta, krabbkött och koljafilé. Ungefär 50/50 ratio mellan skaldjur och fisk. Du gör din färs som du vill ha den (hummer eller räkor passar också finfint). Detta är egentligen att se som ett tilltugg eller mellanrätt snarare än en varmrätt.
Skånsk kalopsAv Oscar & ElinNär det är kallt och ruskigt ute så är det gott med en mustig gryta. Kalops är en svensk klassiker som du lätt snor ihop. Här har ni mitt recept på en god kalops. Då vår dotter inte tål gluten gör vi vår glutenfri. Jag älskar att använda steklök i grytor istället för att hacka gul lök.
Ägg och kaviarAv Oscar & ElinNamnet kanske för tankarna till Kalles kaviar, men här har vi en tillpiffad variant av den svenska klassikern "Ägg och Kaviar". Störrom, pocherat ägg, hummer, smetana och lite picklat. Otroligt gott.
WallenbergareAv Oscar & ElinElin och ungarna älskar färsrätter och näst efter råbiff så är väl Wallenbergare min färsfavorit. Kalvfärs, ett gott mos - gärna på mandelpotatis, rårörda lingon och skirat smör. Mums. (Tyvärr ser min bild lite grådassig ut).
TryffelpastaAv Oscar & ElinDet känns som att det går lite inflation i tryffel för tillfället. Tryffeldipp hit och tryffelmajo dit. Det är gott, men inget slår den äkta varan. Såhär på hösten är det tryffelsäsong och det finns att få tag på färsk tryffel i de flesta välsorterade manuella diskarna. Ett tips, om du har tryffel kvar - lägg tryffeln i en burk med ett par okokta ägg och slut igen. Förvara i kylen något dygn. Äggen tar otrolig smak av tryffeln och utan att använda något av tryffeln så har du tryffelsmakande ägg som gör en fenomenal äggröra. Nu över till ett enkelt höstigt recept på tryffelpasta.
Oscars oxfilémackaAv Oscar & ElinDet här är en favorit hos oss, en god köttmacka i all sin enkelhet. Vi gör den ganska ofta som en enkel middag, men med lyxig touch.
Rabarber med glass (och nötcrunch)Av Oscar & ElinDet har gått lite för lång tid sedan jag laddade upp ett recept - sommaren kom i vägen 🙂 Men jag har samlat på mig en rad recept som jag kommer portionera ut här under hösten. Men innan vi är där kommer jag så klart bjuda på små godingar. Här kommer en magiskt god sommardessert - Rabarber med glass. Denna lagad i sous vide.
KräftsoppaAv Oscar & ElinVi hade kräftskiva hos oss här för någon vecka sedan. Dagen efter hade vi kvar ett kilo färska - superfina - kräftor från Kvalitetsfisk. Vi var däremot helt supermätta på att äta kräftorna som dom är. Så jag slängde ihop en kräftsoppa, den blev faktiskt helt fantastisk. Tyvärr tog jag ingen bild - därav den här mindre intressanta stockbilden.
Matresan Del 7. Dogramach (Azerisk soppa)Av Oscar & ElinDet har gått ett par veckor sedan vi var i Georgien och lagade Kharcho, en magisk gryta. Solen har nu hittat till oss här i Sverige och jag har haft svårt att få till bra maträtter som passar sommaren. Igår tänkte jag laga Gazpacho, men kom då på att jag nångång hört talas om en soppa från Azerbadjan som heter "Dogramach". Vilket också är en kall soppa, enkel att slänga ihop, supergod och inte minst - den sitter som en smäck så här i sommartider. Det är en kall soppa med örter, yoghurt och som serveras med ägg. Kanongod! Den tar dessutom max 15 min att slänga ihop.
Matresan del 6. Kharcho (Georgisk köttgryta)Av Oscar & ElinSist var vi i Ryssland och nu har tagit oss vidare till ett land med en stor mängd uttalade matskatter - Georgien. Jag har givetvis ingen större erfarenhet av att laga Georgisk mat, men detta var en otroligt trevlig rätt, som jag kommer laga många gånger i framtiden. Låt dig inte skrämmas av mängden ingredienser, det är egentligen en basic gryta. Jag har varit sann mot ingredienserna (typ) men har använt mig av matlagningstekniker som jag vet skiljer sig från traditionellt Georisk. En av beståndsdelarna i rätten är en kryddblandning som frekvent används i det Georgiska köket som kallas "Khmeli-suneli". Det är väl ungefär motsvarande vad Tore Wretmans "Epiche riche" är för det Svenska köket. Snälla - ge er på denna rätt. Den är enkel, rolig och utsökt god 🙂