Vegetariskt

TryffelpastaAv Oscar & ElinDet känns som att det går lite inflation i tryffel för tillfället. Tryffeldipp hit och tryffelmajo dit. Det är gott, men inget slår den äkta varan. Såhär på hösten är det tryffelsäsong och det finns att få tag på färsk tryffel i de flesta välsorterade manuella diskarna. Ett tips, om du har tryffel kvar - lägg tryffeln i en burk med ett par okokta ägg och slut igen. Förvara i kylen något dygn. Äggen tar otrolig smak av tryffeln och utan att använda något av tryffeln så har du tryffelsmakande ägg som gör en fenomenal äggröra. Nu över till ett enkelt höstigt recept på tryffelpasta.
Matresan Del 7. Dogramach (Azerisk soppa)Av Oscar & ElinDet har gått ett par veckor sedan vi var i Georgien och lagade Kharcho, en magisk gryta. Solen har nu hittat till oss här i Sverige och jag har haft svårt att få till bra maträtter som passar sommaren. Igår tänkte jag laga Gazpacho, men kom då på att jag nångång hört talas om en soppa från Azerbadjan som heter "Dogramach". Vilket också är en kall soppa, enkel att slänga ihop, supergod och inte minst - den sitter som en smäck så här i sommartider. Det är en kall soppa med örter, yoghurt och som serveras med ägg. Kanongod! Den tar dessutom max 15 min att slänga ihop.
Perfekta pommes fritesAv Oscar & ElinVägen till de perfekta pommes fritesen är inte alltid lätt, men här har du ett recept som garanterar bra pommes, det är enkelt - men tar lite tid. Det kan med fördel påbörjas någon dag innan servering, då frysning mellan första och andra friteringen gör dina pommes ännu krispigare. OBS: Ha alltid en handduk eller ett lock tillhands när du friterar, utifall att det börjar brinna. Ha aldrig fläkten på när du friterar.
Pasta med zucchini och paneerAv Oscar & ElinDet efterfrågas vegetariska recept och självklart ska jag lägga upp lite sådana. Här är en pastarätt som är både matig, smakrik, god, snabblagad och inte minst - vego. Om man måste så skulle jag nog säga att det är ett bra substitut för en god bolognese, men utan Oumph eller andra konstiga vegetariska alternativ. Detta kanske ter sig som ett något konstigt recept, men testa, jag lovar att du inte kommer bli missnöjd. Jag låter det italienska och asiatiska köken flirta liite med varandra.
Vegetarisk rödcurry (snabb)Av Oscar & ElinCurry i diverse slag är himla gott, här har vi en vegetarisk - lättlagad - variant. Om ni är riktigt lata kan ni köpa currypastan i affären, men att göra egen är både enkelt och nyttigt.
Äkta napolitansk pizza.Av Oscar & ElinOk, titeln är säkert superprovocerande för en italienare. Men bättre än så här blir det inte. Enkel, vegetarisk och väldigt god pizza, baserad på en kalljäst pizzadeg, här tillagad på grillen i ca 400 grader i ca 90 sekunder. Vill du inte göra degen själv, åk förbi din pizzeria och be att få köpa ett par degar. I och med att inte alla har en köksvåg (som givetvis föredras) så försöker jag här att lista i mått istället för vikt.
HalloumisticksAv Oscar & ElinSåhär i sommartider är halloumi en favorit i stugorna. Jag älskar att tillaga min halloumi hel i bit, gärna på kolgrillen. Så den får en fin yta, snygga ränder och är saftig i mitten. Men ett annat bra tips är att servera det som tillbehör eller snack, här har jag en variant på glutenfria halloumisticks som du drar ihop på nolltid. Servera gärna med en kall yoghurtsås eller en het salsa.
Chevré med betorAv Oscar & ElinEn klassiker som går att göra enkel eller lite mer piffig. I sitt enklaste utförande med chevré, förkokta rödbetor, någon nöt, gratinera några minuter i ugn, ringla över lite schyst honung. I detta recept har vi en mix av kokta betor, valnötter, picklade betor och rödlök, säsongens salladsblad, ärtskott, en balsamicodressing och givetvis chevré och honung. Tänk på att en bra chevré över disk ofta är mycket godare än den du tar i kyldisken, det är oftast billigare också
Pastadeg, GrundreceptAv Oscar & ElinPasta är omåttligt populärt, jag är ingen pastafanatiker. Men om jag äter pasta så tycker jag att det är betydligt godare med en färskpasta. Att slänga ihop en pastadeg är oerhört enkelt. De flesta som gör pasta gör en mjölhög och gräver en grop i mitten där dom kläcker ner äggen. Jag tycker att denna metod har en tendens att bli jäkligt kladdig, du gör hur du vill. Men jag gör min deg i en bunke. Hemligheten till en bra pastadeg är att knåda länge tills degen blir elastisk och inte fastnar på händerna.
Spenatsoppa med ägghalvor.Av Oscar & ElinDetta är en riktig klassiker, spenatsoppa med med ägghalvor. Soppor är något av det mest underskattade som finns. Egentligen älskar nog alla soppa. Det finns varianter för alla. Veganer, vegeterianer, köttälskare, finsmakare, nudelfanatiker, barn, vuxa... Ja alla. Många reder spenatsoppa med lite mjöl. Här hemma har vi glutenallergiker så här kör jag med ett par mjöliga potatisar för att addera stärkelse. Du gör som du vill, oavsett så är detta sjukt gott, extremt enkelt att slänga ihop, väldigt billigt och dessutom vegetariskt.
Pasta med pestoAv Oscar & ElinJag får nog krypa till korset och erkänna att vi lagar mat med en hel del animaliska produkter. Men faktum är det att vi älskar vegetariskt också. Jag fick ett önskemål (Tack Sara!) på lite vegetariska recept, så jag ska försöka skicka ut ett eller två i veckan. Först ut en enkel pesto. Så sjukt gott, förhållandevis billigt, fräscht som tusan och det tar max 15 minuter att dra ihop hela rätten. Tips * Strunta i de soltorkade tomaterna om du vill ha en grön pesto, eller en billigare rätt. * Bästa tipset: Jag har sett många varianter när folk kokar pasta. Skölja av med kallt vatten, olivolja, smör etc. Men detta kommer att ändra hur du kokar din pasta. Börja med att koka pastan al dente, häll av i durkslag - men spar en kopp av pastavattnet. Det är din bästa vän för att slippa klibbig pasta, precis innan servering, häll på ett par matskedar av pastavattnet och rör runt. Vips har du en fenomenalt "oklibbig"pasta. Vill du servera mer senare, häll på en skvätt till av pastavattnet, så blir den "oklibbig" igen. Till pesto är dessutom pastavattnet riktigt bra för att blanda ut peston med pastan innan servering.
ÄggröraAv Oscar & ElinKanske verkar fånigt att lägga upp ett recept på äggröra, men jag äter det en hel del. Både på hotell, hemma och när det finns att tillgå. Men det som slår mig är att det är väldigt få som lagar en bra äggröra. Så jag tänkte här skriva ett kort grundrecept, om du sedan vill addera creme fraiche, grädde, gräslök eller något annat så är det helt upp till dig. Men då är röran i alla fall gul och krämig i grundutförandet. Tips * Hela hemligheten till en bra äggröra är låg temperatur och att röra kontinuerligt. * För att behålla äggröran gul, salta/peppra när den är klar. Ju tidigare du kryddar din äggröra desto tidigare kommer den att gå mot grå och/eller vitare nyanser.
SparrissoppaAv Oscar & ElinDetta är en soppa jag lagat mycket genom åren, den är himla god faktiskt. En enkel sparrissoppa med få ingredienser som är superlätt att slänga ihop. Jag använder den ibland som förrätt men oftast som en enkel varmrätt. Serverad med en bit baguette. Vill ni imponera ordentligt silar ni soppan i slutet så att den är 100% slät. (Ursäkta bildkvaliteten )