Hemgjord Gnocchi med gorgonzola.

KockCamilla & Åke
SvårighetsgradMedel

Mumsigt värre med en hemgjord gnocchi på söndagen!

Dela
gnocchi-gorgonzola-3
Portioner4 Portioner
Förberedelser10 minTillagningstid1 timmeTotal tid1 timme 10 min
Gnocchi
 4 st Stora potatisar
 1 ½ st Ägg
 3 ½ dl Mjöl
 1 tsk Salt
Kokta päron
 2 st Stora päron
 2 st Kanelstänger går även bra med 2 tsk kanel
 1 dl Socker
 1 l Vatten
Sås
 3 dl Grädde
 150 g Gorgonzola eller annan mögelost
 2 Klyftor Vitlök
 3 tsk Sambalbadjak eller annan chili eller chilipasta
 1 msk Grönsaksfond eller annan fond som du föredrar
 2 tsk Balsamico vinäger
Rostade valnötter
 2 dl Valnötter som rostas i torr panna
 1 knippe Persilja
1

Koka potatisen med skalet på tills den är mjuk. Låt den svalna något, skala den och pressa den med potatispress.

2

Blanda potatismoset med ägg och salt, tillsätt sedan mjölet och arbeta samman till en jämn, fast deg.

3

Dela potatisdegen i 10 lika stora portioner och rulla dessa till tumstjocka längder. Skär längderna i 3 cm stora bitar och strö över mjöl.
Räffla dem på översidan genom att pressa lätt med baksidan av en gaffel.

gnocchi-gorgonzola

4

Koka gnocchi, inte alltför många åt gången, i lätt sjudande, saltat vatten. När de stiger upp till ytan är de färdiga. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av väl.

Kokta päron
5

Medan du bakar gnocchin kan du koka upp vatten med socker och kanel.

6

Skala päronen och koka försiktigt päronen i kanel och sockervattnet tills dem är mjuka. Skär päronen i stavar.

Gorgonzolasås
7

Fräs sambalbadjak och vitlök försiktigt, tillsätt grädden.

8

Sjud gräddenblandningen tillsammans gorgonzola.

9

När gorgonzolan har smält tillsätt fonden och eventuellt lite balsamico vinäger för att tillsätta lite syra.

Sallad
10

Under tiden du tillagar Gnocchin så gör gärna en tomatsallad efter tycke och smak

gnocchi-gorgonzola-sallad

Servering
11

Lägg upp gnocchi med päronstavar. Häll gorgonzolasås över gnocchin och päronen. Strö över rostade valnötter. Servera med nymald svartpeppar och hackad persilja. Smaklig spis

gnocchi-gorgonzola-2

Ingredienser

Gnocchi
 4 st Stora potatisar
 1 ½ st Ägg
 3 ½ dl Mjöl
 1 tsk Salt
Kokta päron
 2 st Stora päron
 2 st Kanelstänger går även bra med 2 tsk kanel
 1 dl Socker
 1 l Vatten
Sås
 3 dl Grädde
 150 g Gorgonzola eller annan mögelost
 2 Klyftor Vitlök
 3 tsk Sambalbadjak eller annan chili eller chilipasta
 1 msk Grönsaksfond eller annan fond som du föredrar
 2 tsk Balsamico vinäger
Rostade valnötter
 2 dl Valnötter som rostas i torr panna
 1 knippe Persilja

Gör så här:

1

Koka potatisen med skalet på tills den är mjuk. Låt den svalna något, skala den och pressa den med potatispress.

2

Blanda potatismoset med ägg och salt, tillsätt sedan mjölet och arbeta samman till en jämn, fast deg.

3

Dela potatisdegen i 10 lika stora portioner och rulla dessa till tumstjocka längder. Skär längderna i 3 cm stora bitar och strö över mjöl.
Räffla dem på översidan genom att pressa lätt med baksidan av en gaffel.

gnocchi-gorgonzola

4

Koka gnocchi, inte alltför många åt gången, i lätt sjudande, saltat vatten. När de stiger upp till ytan är de färdiga. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av väl.

Kokta päron
5

Medan du bakar gnocchin kan du koka upp vatten med socker och kanel.

6

Skala päronen och koka försiktigt päronen i kanel och sockervattnet tills dem är mjuka. Skär päronen i stavar.

Gorgonzolasås
7

Fräs sambalbadjak och vitlök försiktigt, tillsätt grädden.

8

Sjud gräddenblandningen tillsammans gorgonzola.

9

När gorgonzolan har smält tillsätt fonden och eventuellt lite balsamico vinäger för att tillsätta lite syra.

Sallad
10

Under tiden du tillagar Gnocchin så gör gärna en tomatsallad efter tycke och smak

gnocchi-gorgonzola-sallad

Servering
11

Lägg upp gnocchi med päronstavar. Häll gorgonzolasås över gnocchin och päronen. Strö över rostade valnötter. Servera med nymald svartpeppar och hackad persilja. Smaklig spis

gnocchi-gorgonzola-2

Hemgjord Gnocchi med gorgonzola.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *