Ok, titeln är säkert superprovocerande för en italienare. Men bättre än så här blir det inte. Enkel, vegetarisk och väldigt god pizza, baserad på en kalljäst pizzadeg, här tillagad på grillen i ca 400 grader i ca 90 sekunder. Vill du inte göra degen själv, åk förbi din pizzeria och be att få köpa ett par degar. I och med att inte alla har en köksvåg (som givetvis föredras) så försöker jag här att lista i mått istället för vikt.

Degen är det som tar tid, så påbörja detta 1-2 dagar innan det är dags att äta.
Blanda och lös upp jäst med 37 gradigt vatten i en bunke. (jag kör i hushållsassistent, men du kan givetvis göra detta för hand också).
Häll därefter ner mjölet. Blanda ordentligt ett par minuter.
Häll ner salt.
Blanda ordentligt i 5-10 minuter.
Degen ska vara lite klibbig, men gå att arbeta med. Vi vill inte ha en för fast deg.
Lägg i en bunke och jäs i ca 60 minuter.
Efter 60 minuter, tryck ut degen och vik ihop kanterna så vi får in lite luft i degen. Lägg i en bunke och jäs i ytterligare 60 minuter.
Efter totalt 120 minuters jäsning (2 x 60 min), dela degen till 5-6 "pizza bollar".
Lägg på en form och täck med plastfolie.
Låt kalljäsa i kylskåp i 1-2 dygn. (håll gärna runt 8 grader i kylskåpet) om det blir för kallt så jäser degen inge bra.
Värm upp pizzaugnen eller grillen till så hög temperatur som möjligt.
Jag får upp min grill till ca 400-450 grader om jag kör fullt med kol (inte briketter) i klotgrillen. Jag bakar på pizzasten med en plåtinsats, finns för några hundralappar på ica.
Baka ut pizzadegen, ha gärna lite tjockare kanter och lite extra deg i mitten. Vi vill att degen ska hålla inne tomaterna och mozzarellan, och inte att "saften" ska tränga igenom pizzabottnen, för då blir pizzan lite tråkig.
Toppa med san marzano-tomater (jag har konserverade där jag silat bort tomatjuicen), buffelmozzarella och oregano.
Grädda i ca 90 sekunder (beroende på vilken temperatur du har). Eller tills dess att "leopardfläckarna" i kanterna uppstår.
Ta ut pizzan, toppa med färsk basilika. Ringla därefter över olivolja och avsluta med flingsalt.
Servera med ett gott rött vin.
Ingredienser
Gör så här:
Degen är det som tar tid, så påbörja detta 1-2 dagar innan det är dags att äta.
Blanda och lös upp jäst med 37 gradigt vatten i en bunke. (jag kör i hushållsassistent, men du kan givetvis göra detta för hand också).
Häll därefter ner mjölet. Blanda ordentligt ett par minuter.
Häll ner salt.
Blanda ordentligt i 5-10 minuter.
Degen ska vara lite klibbig, men gå att arbeta med. Vi vill inte ha en för fast deg.
Lägg i en bunke och jäs i ca 60 minuter.
Efter 60 minuter, tryck ut degen och vik ihop kanterna så vi får in lite luft i degen. Lägg i en bunke och jäs i ytterligare 60 minuter.
Efter totalt 120 minuters jäsning (2 x 60 min), dela degen till 5-6 "pizza bollar".
Lägg på en form och täck med plastfolie.
Låt kalljäsa i kylskåp i 1-2 dygn. (håll gärna runt 8 grader i kylskåpet) om det blir för kallt så jäser degen inge bra.
Värm upp pizzaugnen eller grillen till så hög temperatur som möjligt.
Jag får upp min grill till ca 400-450 grader om jag kör fullt med kol (inte briketter) i klotgrillen. Jag bakar på pizzasten med en plåtinsats, finns för några hundralappar på ica.
Baka ut pizzadegen, ha gärna lite tjockare kanter och lite extra deg i mitten. Vi vill att degen ska hålla inne tomaterna och mozzarellan, och inte att "saften" ska tränga igenom pizzabottnen, för då blir pizzan lite tråkig.
Toppa med san marzano-tomater (jag har konserverade där jag silat bort tomatjuicen), buffelmozzarella och oregano.
Grädda i ca 90 sekunder (beroende på vilken temperatur du har). Eller tills dess att "leopardfläckarna" i kanterna uppstår.
Ta ut pizzan, toppa med färsk basilika. Ringla därefter över olivolja och avsluta med flingsalt.
Servera med ett gott rött vin.