Äkta napolitansk pizza.

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradMedel

Ok, titeln är säkert superprovocerande för en italienare. Men bättre än så här blir det inte. Enkel, vegetarisk och väldigt god pizza, baserad på en kalljäst pizzadeg, här tillagad på grillen i ca 400 grader i ca 90 sekunder. Vill du inte göra degen själv, åk förbi din pizzeria och be att få köpa ett par degar. I och med att inte alla har en köksvåg (som givetvis föredras) så försöker jag här att lista i mått istället för vikt.

Dela
Pizza
Portioner4 Portioner
Tillagningstid45 min
Deg
 10 dl tipo-00 mjöl (+ ytterligare ett par dl för utbakning)
 4 dl vatten
 3 msk olivolja
 2 nypa salt
 10 g jäst
Topping
 Färsk buffelmozzarella av god kvalitet
 San Marzanotomater
 Färsk basilika
 Olivolja av riktigt god kvalitet
 Oregano
 Flingsalt
Deg
1

Degen är det som tar tid, så påbörja detta 1-2 dagar innan det är dags att äta.

2

Blanda och lös upp jäst med 37 gradigt vatten i en bunke. (jag kör i hushållsassistent, men du kan givetvis göra detta för hand också).

3

Häll därefter ner mjölet. Blanda ordentligt ett par minuter.

4

Häll ner olivolja och salt.

5

Blanda ordentligt i 5-10 minuter.
Degen ska vara lite klibbig, men gå att arbeta med. Vi vill inte ha en för fast deg.

6

Lägg i en bunke och jäs i ca 60 minuter.

7

Efter 60 minuter, tryck ut degen och vik ihop kanterna så vi får in lite luft i degen. Lägg i en bunke och jäs i ytterligare 60 minuter.

8

Efter totalt 120 minuters jäsning (2 x 60 min), dela degen till 5-6 "pizza bollar".
Lägg på en form och täck med plastfolie.

9

Låt kalljäsa i kylskåp i 1-2 dygn. (håll gärna runt 8 grader i kylskåpet) om det blir för kallt så jäser degen inge bra.

När det är dags att tillaga pizzan.
10

Värm upp pizzaugnen eller grillen till så hög temperatur som möjligt.
Jag får upp min grill till ca 400-450 grader om jag kör fullt med kol (inte briketter) i klotgrillen. Jag bakar på pizzasten med en plåtinsats, finns för några hundralappar på ica.

11

Baka ut pizzadegen, ha gärna lite tjockare kanter och lite extra deg i mitten. Vi vill att degen ska hålla inne tomaterna och mozzarellan, och inte att "saften" ska tränga igenom pizzabottnen, för då blir pizzan lite tråkig.

12

Toppa med san marzano-tomater (jag har konserverade där jag silat bort tomatjuicen), buffelmozzarella och oregano.

13

Grädda i ca 90 sekunder (beroende på vilken temperatur du har). Eller tills dess att "leopardfläckarna" i kanterna uppstår.

14

Ta ut pizzan, toppa med färsk basilika. Ringla därefter över olivolja och avsluta med flingsalt.

15

Servera med ett gott rött vin.

Ingredienser

Deg
 10 dl tipo-00 mjöl (+ ytterligare ett par dl för utbakning)
 4 dl vatten
 3 msk olivolja
 2 nypa salt
 10 g jäst
Topping
 Färsk buffelmozzarella av god kvalitet
 San Marzanotomater
 Färsk basilika
 Olivolja av riktigt god kvalitet
 Oregano
 Flingsalt

Gör så här:

Deg
1

Degen är det som tar tid, så påbörja detta 1-2 dagar innan det är dags att äta.

2

Blanda och lös upp jäst med 37 gradigt vatten i en bunke. (jag kör i hushållsassistent, men du kan givetvis göra detta för hand också).

3

Häll därefter ner mjölet. Blanda ordentligt ett par minuter.

4

Häll ner olivolja och salt.

5

Blanda ordentligt i 5-10 minuter.
Degen ska vara lite klibbig, men gå att arbeta med. Vi vill inte ha en för fast deg.

6

Lägg i en bunke och jäs i ca 60 minuter.

7

Efter 60 minuter, tryck ut degen och vik ihop kanterna så vi får in lite luft i degen. Lägg i en bunke och jäs i ytterligare 60 minuter.

8

Efter totalt 120 minuters jäsning (2 x 60 min), dela degen till 5-6 "pizza bollar".
Lägg på en form och täck med plastfolie.

9

Låt kalljäsa i kylskåp i 1-2 dygn. (håll gärna runt 8 grader i kylskåpet) om det blir för kallt så jäser degen inge bra.

När det är dags att tillaga pizzan.
10

Värm upp pizzaugnen eller grillen till så hög temperatur som möjligt.
Jag får upp min grill till ca 400-450 grader om jag kör fullt med kol (inte briketter) i klotgrillen. Jag bakar på pizzasten med en plåtinsats, finns för några hundralappar på ica.

11

Baka ut pizzadegen, ha gärna lite tjockare kanter och lite extra deg i mitten. Vi vill att degen ska hålla inne tomaterna och mozzarellan, och inte att "saften" ska tränga igenom pizzabottnen, för då blir pizzan lite tråkig.

12

Toppa med san marzano-tomater (jag har konserverade där jag silat bort tomatjuicen), buffelmozzarella och oregano.

13

Grädda i ca 90 sekunder (beroende på vilken temperatur du har). Eller tills dess att "leopardfläckarna" i kanterna uppstår.

14

Ta ut pizzan, toppa med färsk basilika. Ringla därefter över olivolja och avsluta med flingsalt.

15

Servera med ett gott rött vin.

Äkta napolitansk pizza.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *