Inställningar - skriv ut

Pasta med pesto

Portioner4 PortionerFörberedelser10 minTillagningstid10 minTotal tid20 min

Jag får nog krypa till korset och erkänna att vi lagar mat med en hel del animaliska produkter. Men faktum är det att vi älskar vegetariskt också. Jag fick ett önskemål (Tack Sara!) på lite vegetariska recept, så jag ska försöka skicka ut ett eller två i veckan. Först ut en enkel pesto. Så sjukt gott, förhållandevis billigt, fräscht som tusan och det tar max 15 minuter att dra ihop hela rätten.

Tips
* Strunta i de soltorkade tomaterna om du vill ha en grön pesto, eller en billigare rätt.
* Bästa tipset: Jag har sett många varianter när folk kokar pasta. Skölja av med kallt vatten, olivolja, smör etc. Men detta kommer att ändra hur du kokar din pasta.
Börja med att koka pastan al dente, häll av i durkslag - men spar en kopp av pastavattnet. Det är din bästa vän för att slippa klibbig pasta, precis innan servering, häll på ett par matskedar av pastavattnet och rör runt. Vips har du en fenomenalt "oklibbig"pasta. Vill du servera mer senare, häll på en skvätt till av pastavattnet, så blir den "oklibbig" igen. Till pesto är dessutom pastavattnet riktigt bra för att blanda ut peston med pastan innan servering.

Pasta Pesto

 Pasta (jag föredrar spaghetti till pasta pesto)
 1 klyfta Pinjenötter
 2 st Vitlöksklyftor
 100 g Parmigiano reggiano (eller pecorino) eller en mix av båda.
 4 knippe Färsk basilika
 1 burk Soltorkade tomater
 1 dl Olivolja av god kvalitet.
1

Kocka upp pastavattnet tillsammans med mycket salt (massa salt är hemligheten till en bra pasta). Koka pastan al dente = ofta någon minut mindre än på paketet.

2

Under tiden pastan kokar, lägg basilika, vitlök, pinjenötter, osten och de soltorkade tomaterna i en hushållsmixer eller bunke om du kör med stavmixer. Häll på oljan och mixa till en slå slät smet (eller önskad konsistens).

3

Häll av pastavattnet och spar en kopp av pastavattnet.

4

Häll peston över pastan och ner med ett par matskedar av pastavattnet.
Servera omedelbart.