Matresan Del 7. Dogramach (Azerisk soppa)Av Oscar & ElinDet har gått ett par veckor sedan vi var i Georgien och lagade Kharcho, en magisk gryta.
Solen har nu hittat till oss här i Sverige och jag har haft svårt att få till bra maträtter som passar sommaren. Igår tänkte jag laga Gazpacho, men kom då på att jag nångång hört talas om en soppa från Azerbadjan som heter "Dogramach". Vilket också är en kall soppa, enkel att slänga ihop, supergod och inte minst - den sitter som en smäck så här i sommartider. Det är en kall soppa med örter, yoghurt och som serveras med ägg. Kanongod! Den tar dessutom max 15 min att slänga ihop. Matresan del 6. Kharcho (Georgisk köttgryta)Av Oscar & ElinSist var vi i Ryssland och nu har tagit oss vidare till ett land med en stor mängd uttalade matskatter - Georgien. Jag har givetvis ingen större erfarenhet av att laga Georgisk mat, men detta var en otroligt trevlig rätt, som jag kommer laga många gånger i framtiden. Låt dig inte skrämmas av mängden ingredienser, det är egentligen en basic gryta. Jag har varit sann mot ingredienserna (typ) men har använt mig av matlagningstekniker som jag vet skiljer sig från traditionellt Georisk.
En av beståndsdelarna i rätten är en kryddblandning som frekvent används i det Georgiska köket som kallas "Khmeli-suneli". Det är väl ungefär motsvarande vad Tore Wretmans "Epiche riche" är för det Svenska köket. Snälla - ge er på denna rätt. Den är enkel, rolig och utsökt god 🙂Matresan del 5. Blinier med rysk kaviar.Av Oscar & ElinTanken med matresan är att vi -kulinariskt - ska ta oss från land till land, och endast från ett land till annat som gränsar mot varandra geografiskt. Vi började i Sverige, tog oss till Danmark, Tyskland tätt följt utav Polen och nu har vi kommit till Ryssland. För er som nu kommer påpeka att Polen och Ryssland inte gränsar mot varandra, så vill jag säga att jag gjorde en liten fuling - Polen gränsar till Kaliningrad som är ryskt 🙂
Denna gång, lyxiga blinier med rödlök, smetana, rysk kaviar, citron och dill. Matresan del 4. Bigos – Polsk jägargryta.Av Oscar & ElinNär jag postade på Facebook om min "matresa" så fick jag några önskemål, ett av dessa önskemål var Polen. Att folk ger önskemål (eller ens läser det här), gör självklart att jag vill försöka vara tillmötesgående 🙂 Men jag måste tillägga att det här är i princip så långt ifrån min "comfort zone" jag kan komma kulinariskt.
Detta recept är säkerligen samma sak för en polsk husmor som om jag skulle addera vodka och dill till svenska köttbullar (vilket Jamie Oliver i och för sig gjorde). Kontentan: Vissa recept ska man helt enkelt inte jiddra med - men jag kunde inte låta bli. Några av ingredienserna adderade jag helt på eget bevåg (kalvfond, öl, senap, olivolja och vitlök för att nämna några) och jag har även försökt att skapa receptet på ett sätt som gör det "tillagningsbart" på en kväll, dessutom utan att reda buljongen. Originalreceptet tar ett par dagar att tillreda. Det ville jag undvika. Jag gjorde detta idag, ser inte delicious ut, men blev faktiskt otroligt smarrigt 🙂 Matresan del 3. Bratwurst mit sauerkrautAv Oscar & ElinVi har kommit vidare i vår matresa - denna gång har vi tagit oss från Danmark till Tyskland och en tysk klassiker. "Bratwurst mit sauerkraut". Med andra ord - korv med surkål.
Jag var på en "korvkurs" för ett tag sedan och har lite bra korv i frysen, jag har även gjort lite surkål (som tar en mindre evighet) därför kommer såväl detta som nästa recept att basera sig på just korv och surkål - trist eller kul. Det avgör du. I Tyskland serverar man gärna detta med potatis eller potatispuré, jag har gjort en form av snabbkäk av det. Gott som tusan 🙂
Bilden är fruktansvärd, jag vet. Matresan del 2. Tre Sorter SmörrebrödAv Camilla & ÅkeDel 2 i vår matresa - Danmark.
Tre Sorters smörrebröd. (Här tre av mammas recept på danskt smörrebröd)
1. Rostbiff på danskt rågbröd med curry remouladsås toppad med rostadlök och stor kapris.
2. Varmröktlax med wasabicreme och rostade sesamfrön på surdegsbröd.
3. Skagenröra med pepparrot på danskt rågbröd eller surdegsbröd.Matresan del 1. Biff rydbergAv Oscar & ElinDel 1 i vår matresa - Sverige.
I tider av social distansering och reseförbud längtar man ju efter äventyr, kanske mer än någonsin. Därför tänkte vi göra en matresa (hemifrån), där vi börjar med en rätt från Sverige för att sedan arbeta oss vidare från land till land i matens tecken.
Sen får vi se hur länge jag orkar och hur ofta det kommer ut ett nytt recept. Det är ett experiment som kanske totalfloppar, men i bästa fall blir det en kulinarisk världsomsegling från lilla köket på Värmdö. Följ med vettja! 🙂 Först ut, en svensk klassiker - Biff rydberg.