Kött och potatis på muurikka.

Kött och potatis kan man variera i oändligheten, men här har vi en variant som jag slängde ihop på muurikkan häromdagen. Enkelt och väldigt gott. Servera med valfri sås eller som vi gör – bara grillad citron och persilja. Något som är trevligt med muurikka eller one-pot maträtter överlag är att alla ingredienser får dra smak av varandra. Eftersom allt går i samma panna. Mitt recept utgår ifrån tillagning på Muurikkan.

Läs mer..
 

En bättre salsicciapasta

Jag har ett recept här på sajten sedan tidigare på en enkel och god salsicciapasta, men vill man lyxa till det ytterligare lite så tycker jag att denna är snäppet godare. Jag tycker att penne gör sig bra, men du väljer givetvis vilken pasta du föredrar. Vissa vill inte ha torkade kryddor i, jag tycker att det är gott.

Läs mer..
 

En lite annorlunda fiskgryta

Häromdagen var jag lite sugen på fiskgryta, men vi hade inte allt hemma. Så vi handlade lite hjärtmusslor och sen tog vi vad vi hade hemma. Normalt sätt brukar jag göra ljusare fisksoppor, rikligt med grädde, kanske lite saffran, etc. Men nu blev det en tomatbaserad – faktiskt väldigt god och otroligt enkel att slänga ihop. Du väljer vilken fisk/skaldjur du har i. Jag körde hjärtmusslor, gambas (hade hemma) och laxfilé.

Läs mer..
 

Majskyckling m. grönsaker och svampsås

Alla vet att Elins önskan är min lag. Hon ville ha kyckling med svampsås och ångade grönsaker häromdagen. Sagt och gjort. Här är min tolkning av hennes önskan 🙂
Jag måttade inte när jag tillagade rätten, så ta mina måttangivelser med en nypa salt (no pun intended ;).

Läs mer..
 

Crab cakes

När jag skriver receptet är det här faktiskt första gången jag gör den här varianten av mina crab cakes, det är en vidareutveckling av en klassisk asiatisk sådan. Jag gör den i airfryer med glutenfri panko. Du kan så klart fritera i olja om du vill.
Jag kör också en blandning på havskräfta, krabbkött och koljafilé. Ungefär 50/50 ratio mellan skaldjur och fisk. Du gör din färs som du vill ha den (hummer eller räkor passar också finfint). Detta är egentligen att se som ett tilltugg eller mellanrätt snarare än en varmrätt.

Läs mer..
 

Skånsk kalops

När det är kallt och ruskigt ute så är det gott med en mustig gryta. Kalops är en svensk klassiker som du lätt snor ihop. Här har ni mitt recept på en god kalops. Då vår dotter inte tål gluten gör vi vår glutenfri. Jag älskar att använda steklök i grytor istället för att hacka gul lök.

Läs mer..
 

Ägg och kaviar

Namnet kanske för tankarna till Kalles kaviar, men här har vi en tillpiffad variant av den svenska klassikern ”Ägg och Kaviar”. Störrom, pocherat ägg, hummer, smetana och lite picklat. Otroligt gott.

Läs mer..
 

Wallenbergare

Elin och ungarna älskar färsrätter och näst efter råbiff så är väl Wallenbergare min färsfavorit. Kalvfärs, ett gott mos – gärna på mandelpotatis, rårörda lingon och skirat smör. Mums. (Tyvärr ser min bild lite grådassig ut).

Läs mer..
 

Tryffelpasta

Det känns som att det går lite inflation i tryffel för tillfället. Tryffeldipp hit och tryffelmajo dit. Det är gott, men inget slår den äkta varan. Såhär på hösten är det tryffelsäsong och det finns att få tag på färsk tryffel i de flesta välsorterade manuella diskarna. Ett tips, om du har tryffel kvar – lägg tryffeln i en burk med ett par okokta ägg och slut igen. Förvara i kylen något dygn. Äggen tar otrolig smak av tryffeln och utan att använda något av tryffeln så har du tryffelsmakande ägg som gör en fenomenal äggröra. Nu över till ett enkelt höstigt recept på tryffelpasta.

Läs mer..