Carnitas med salsa roja

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradMedel

Jag har lite olika recept på Carnitas - inget som en äkta mexikansk taco-kock skulle ge sin välsignelse. Men ändå schysta recept som vem som helst kan slänga ihop hemma och som imponerar på gästen. Detta recept kan alla göra. Trots att det är en lite nedbantad variant av mexikanska klassikerna ”Carnitas” så är det himla gott. Denna gång med en salsa roja (röd tomatsalsa), koriander, lime, avokado och små vetetortillas.

Dela
carnitas
Portioner4 Portioner
Tillagningstid4 timmar
Carnitas
 1 kg Fläskkarré
 5 dl Coca cola
 3 msk Kalvfond
 3 dl Vatten
 2 st Torkad chili (te.x chipotle eller ancho)
 4 st Vitlöksklyftor
 1 st Gul lök
 Rapsolja
Förslag på kryddblandning som ska ner i grytan (du har i det du föredrar)
 1 tsk Salt
 1 tsk Oregano
 1 nypa Kanel
 1 msk Spiskummin
 1 msk Koriander
 1 tsk Svartpeppar
 1 tsk Rökt paprikapulver
 1 nypa Chilipulver - jag brukar köra chipotle.
Vetetortillas
 5 dl Mjöl
 50 g Smör (skiva i små kuber)
 2 dl Kokhett vatten
 1 nypa Salt
Salsa roja
 1 paket Physalis
 3 st Kvisttomater
 0,50 st Gul lök
 1 st Chilifrukt (du bestämmer själv nivån av hetta)
 2 st Vitlöksklyftor
 1 st Lime
 1 knippe Koriander
Servera med
 En limeklyfta
 Lite creme fraiche
 En tunn skiva avokado
Carnitas
1

Eftersom att köttet är det som tar tid så börjar du med att putsa fläsket och skiva sedan ner det i mindre grytbitar.

2

Bryn köttet på hög värme i en gryta (jag kör emaljerad gjutjärnsgryta) med lite neutral olja, te.x rapsolja.

3

Lyft köttet ur grytan och sänk värmen.
Skär därefter ner vitlöksklyftor, chili och gul lök och bryn på medelvärme tillsammans med kryddblandningen i ett par minuter.

4

Lägg därefter ner köttet och blanda väl.

5

Häll på coca cola, vatten och kalvfond så att du täcker köttet. Koka upp och skumma av.

6

Låt sedan puttra på svag värme i ca 3-4 timmar, eller tills dess att köttet är riktigt mört och vätskan reducerat ner till en klibbig massa. (utan lock)

Salsa roja
7

Sätt ugnen på ca 225 grader

8

Kvarta upp tomaterna.

9

Rosta tomater, physalis, chili, gul lök och vitlök i ugn tills skalet på tomaterna blivit lite svart. (var inte feg) det tar ca 20-30 minuter.

10

Mixa därefter allt i en mixer, tillsammans med saften från en lime, ett knippe koriander och lite salt.

Vetetortillas
11

Blanda mjöl och salt i en matberedare.

12

Lägg ner smöret i små kuber.

13

Häll på kokhett vatten och blanda till en smidig deg.

14

Forma till små bollar och kavla eller pressa ut, stek därefter på medelvärme i torr stekpanna.

Servera
15

Servera dina carnitas med vetetortillas, det ljuvliga köttet, salsa roja, en klick creme fraiche, koriander, en skiva avokado och lite limesaft.

Ingredienser

Carnitas
 1 kg Fläskkarré
 5 dl Coca cola
 3 msk Kalvfond
 3 dl Vatten
 2 st Torkad chili (te.x chipotle eller ancho)
 4 st Vitlöksklyftor
 1 st Gul lök
 Rapsolja
Förslag på kryddblandning som ska ner i grytan (du har i det du föredrar)
 1 tsk Salt
 1 tsk Oregano
 1 nypa Kanel
 1 msk Spiskummin
 1 msk Koriander
 1 tsk Svartpeppar
 1 tsk Rökt paprikapulver
 1 nypa Chilipulver - jag brukar köra chipotle.
Vetetortillas
 5 dl Mjöl
 50 g Smör (skiva i små kuber)
 2 dl Kokhett vatten
 1 nypa Salt
Salsa roja
 1 paket Physalis
 3 st Kvisttomater
 0,50 st Gul lök
 1 st Chilifrukt (du bestämmer själv nivån av hetta)
 2 st Vitlöksklyftor
 1 st Lime
 1 knippe Koriander
Servera med
 En limeklyfta
 Lite creme fraiche
 En tunn skiva avokado

Gör så här:

Carnitas
1

Eftersom att köttet är det som tar tid så börjar du med att putsa fläsket och skiva sedan ner det i mindre grytbitar.

2

Bryn köttet på hög värme i en gryta (jag kör emaljerad gjutjärnsgryta) med lite neutral olja, te.x rapsolja.

3

Lyft köttet ur grytan och sänk värmen.
Skär därefter ner vitlöksklyftor, chili och gul lök och bryn på medelvärme tillsammans med kryddblandningen i ett par minuter.

4

Lägg därefter ner köttet och blanda väl.

5

Häll på coca cola, vatten och kalvfond så att du täcker köttet. Koka upp och skumma av.

6

Låt sedan puttra på svag värme i ca 3-4 timmar, eller tills dess att köttet är riktigt mört och vätskan reducerat ner till en klibbig massa. (utan lock)

Salsa roja
7

Sätt ugnen på ca 225 grader

8

Kvarta upp tomaterna.

9

Rosta tomater, physalis, chili, gul lök och vitlök i ugn tills skalet på tomaterna blivit lite svart. (var inte feg) det tar ca 20-30 minuter.

10

Mixa därefter allt i en mixer, tillsammans med saften från en lime, ett knippe koriander och lite salt.

Vetetortillas
11

Blanda mjöl och salt i en matberedare.

12

Lägg ner smöret i små kuber.

13

Häll på kokhett vatten och blanda till en smidig deg.

14

Forma till små bollar och kavla eller pressa ut, stek därefter på medelvärme i torr stekpanna.

Servera
15

Servera dina carnitas med vetetortillas, det ljuvliga köttet, salsa roja, en klick creme fraiche, koriander, en skiva avokado och lite limesaft.

Carnitas med salsa roja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *