Jag har som resten av västvärlden blivit helt såld på ramen.
En god asiatisk nudelsoppa. En japansk ramenkock skulle säkert nacka mig om dom såg mitt recept, men jag tycker att jag efter en del om och men har lyckats få till en bra grundbuljong. Exakta mått däremot överlämnar jag till er, detta då jag vid ett antal tillfällen märkt att jag behöver mer eller mindre av det ena eller andra. Låt era smaklökar guida 🙂
Det tar lite tid, så gör gärna buljongen när du inte har brådis. Om det blir kvar - frys in.
(OBS fruktansvärd bild och för hårdkokt ägg, men det var den bild jag hade)
Värm upp en tjockbottnad kastrull eller en emaljerad gjutjärnsgryta.
Häll i lite rapsolja och smör
Fräs kycklingskrovet tillsammans med lite hackad gul lök, vitlök och chili.
Täck kycklingen med vatten och koka upp.
Skumma av (ta bort skummet som bildas vid uppkok med en sked)
Skala ingefäran och "knäck" citrongräsen. Lägg i grytan tillsammans med de övriga torra ingredienserna (limeblad, koriander, shitekesvamp)
Häll i rikligt med japansk soya, risvinäger och sesamolja. Gå på smak här. Tänk på att ju mer buljongen reducerar desto skarpare blir smaken, så ha inte i för mycket av dessa ingredienser tidigt. Det är lättare att addera mer soya, risvinäger, sesamolja senare under koket.
Koka i ca 2 timmar. Sila sedan av buljongen och låt reducera i ytterligare en timme.
Koka upp ramennudlar enligt instruktion på paketet.
Servera buljongen nudlar med en krispigt stekt kycklinglår, kokt ägg, salladslök, pak choi och lite koriander.
Ingredienser
Gör så här:
Värm upp en tjockbottnad kastrull eller en emaljerad gjutjärnsgryta.
Häll i lite rapsolja och smör
Fräs kycklingskrovet tillsammans med lite hackad gul lök, vitlök och chili.
Täck kycklingen med vatten och koka upp.
Skumma av (ta bort skummet som bildas vid uppkok med en sked)
Skala ingefäran och "knäck" citrongräsen. Lägg i grytan tillsammans med de övriga torra ingredienserna (limeblad, koriander, shitekesvamp)
Häll i rikligt med japansk soya, risvinäger och sesamolja. Gå på smak här. Tänk på att ju mer buljongen reducerar desto skarpare blir smaken, så ha inte i för mycket av dessa ingredienser tidigt. Det är lättare att addera mer soya, risvinäger, sesamolja senare under koket.
Koka i ca 2 timmar. Sila sedan av buljongen och låt reducera i ytterligare en timme.
Koka upp ramennudlar enligt instruktion på paketet.
Servera buljongen nudlar med en krispigt stekt kycklinglår, kokt ägg, salladslök, pak choi och lite koriander.