Vägen till de perfekta pommes fritesen är inte alltid lätt, men här har du ett recept som garanterar bra pommes, det är enkelt - men tar lite tid. Det kan med fördel påbörjas någon dag innan servering, då frysning mellan första och andra friteringen gör dina pommes ännu krispigare. OBS: Ha alltid en handduk eller ett lock tillhands när du friterar, utifall att det börjar brinna. Ha aldrig fläkten på när du friterar.
Koka upp ca 2-3 l vatten med 1-2 matskedar ättikssprit.
Medan vattnet kokar upp skalar du och skär dina potatisar i stavar i önskad tjocklek.
Sjud potatisstavarna i ca 5-10 minuter, lite beroende på hur tjocka stavar du gjorde.
Lyft ur potatisen med hålslev och låt torka på hushållspapper i ca 20-30 minuter.
Värm frityroljan till ca 180 grader (ta temp med en vanlig köttermometer).
Fritera potatisarna i ca 2 minuter, ta åter upp med hålslev och låt rinna av på hushålls eller tidningspapper (om du har mycket potatis eller litet frityrkärl, fritera i omgångar)
Värm oljan än en gång till 180 grader och fritera potatisen i ca 3 minuter, låt rinna av på papper. Salta innan servering (vill du lyxa till det ordentligt ? - riv över lite parmesan).
Ingredienser
Gör så här:
Koka upp ca 2-3 l vatten med 1-2 matskedar ättikssprit.
Medan vattnet kokar upp skalar du och skär dina potatisar i stavar i önskad tjocklek.
Sjud potatisstavarna i ca 5-10 minuter, lite beroende på hur tjocka stavar du gjorde.
Lyft ur potatisen med hålslev och låt torka på hushållspapper i ca 20-30 minuter.
Värm frityroljan till ca 180 grader (ta temp med en vanlig köttermometer).
Fritera potatisarna i ca 2 minuter, ta åter upp med hålslev och låt rinna av på hushålls eller tidningspapper (om du har mycket potatis eller litet frityrkärl, fritera i omgångar)
Värm oljan än en gång till 180 grader och fritera potatisen i ca 3 minuter, låt rinna av på papper. Salta innan servering (vill du lyxa till det ordentligt ? - riv över lite parmesan).
Tack, men har en fråga. Ska de frysta pommesen tina innan andra friteringen?
Hälsningar och gott slut,
Josefin
Verkligen ledsen för sent svar, denna kommentar hade blivit markerad som skräp av någon anledning.
Pommesen ska inte tinas innan andra friteringen, utan dom går ner frysta. Tänk på att oljan reagerar på det kalla, så lägg inte ner för många åt gången. Lycka till!