Till påsk, midsommar och julbordet är gravad lax en stående klassiker.
Många köper undermålig, färdiggravad lax. När du så enkelt kan göra det hemma själv - det blir himmelskt gott och tar inte mer än 10 minuter att förbereda (sedan ska det stå i kylen ett par dagar).
Börja med att dela laxsidan i 2 lika stora delar.
Torka av laxen ordentligt med hushållspapper.
Blanda salt och socker i en skål ordentligt. (Vissa föredrar att ha en 50/50 blandning mellan salt och socker, jag föredrar att ha något mindre salt än socker).
Mortla rosépepparn och vitpepparn grovt.
Finhacka dillen.
Du gravar laxen genom att "badda" köttet rikligt med socker/saltblandningen - det ska vara ett rejält lager. Se till att badda även sidorna.
När du är klar med socker/saltandet, så strör du över lite av den mortlade pepparn och den finhackade dillen.
Lägg sedan laxsidorna mot varandra (som en "dubbelmacka) med skinnsidan utåt och lägg sedan i en plastpåse.
Låt laxen vila i plastpåsen på en tallrik i kylen i ca 2-3 dagar.
Vänd laxen någon gång per dag.
När det är dags för servering.
Häll av all vätska som bildats och skär tunna, fina skivor med laxkniv.
Servera gärna med en hovmästarsås - eller avnjut som den är. Det är otroligt gott.
Ingredienser
Gör så här:
Börja med att dela laxsidan i 2 lika stora delar.
Torka av laxen ordentligt med hushållspapper.
Blanda salt och socker i en skål ordentligt. (Vissa föredrar att ha en 50/50 blandning mellan salt och socker, jag föredrar att ha något mindre salt än socker).
Mortla rosépepparn och vitpepparn grovt.
Finhacka dillen.
Du gravar laxen genom att "badda" köttet rikligt med socker/saltblandningen - det ska vara ett rejält lager. Se till att badda även sidorna.
När du är klar med socker/saltandet, så strör du över lite av den mortlade pepparn och den finhackade dillen.
Lägg sedan laxsidorna mot varandra (som en "dubbelmacka) med skinnsidan utåt och lägg sedan i en plastpåse.
Låt laxen vila i plastpåsen på en tallrik i kylen i ca 2-3 dagar.
Vänd laxen någon gång per dag.
När det är dags för servering.
Häll av all vätska som bildats och skär tunna, fina skivor med laxkniv.
Servera gärna med en hovmästarsås - eller avnjut som den är. Det är otroligt gott.