Fiskgratäng är himla gott och av någon anledning känner jag mig lite lyxig när jag slänger ihop en. Här i veckan gjorde vi en variant med havskatt och det blev riktigt bra så jag tänkte dela med mig av receptet, glutenfritt dessutom. Bäst blir det så klart om du filéar fisken själv och sedan kokar fond på skrovet, men om du känner dig otrygg här - använd fiskbuljong.
Sätt ugnen på 220 grader
Om du har havskatt så behöver du inte rimma fisken, salta den då bara lite. Annars rimma gärna fisken i någon timme i 5%-ig saltlag.
Skär bort eventuella ben i fisken.
Smörj formen och lägg ner fisken i mitten utav formen.
Skala potatis och koka tills potatisen är mjuk.
Medan potatisen kokar, börja med såsen.
Smält smör i en kastrull, fräs schalottenlök och champinjoner i lite smör på medelvärme.
Slå på lite vitt vin och koka upp. Låt sjuda i någon minut.
Slå på mjölk, citronsaft, fiskfond, persiljetstjälkar och vispgrädde - koka upp.
När såsen kokat en stund, sila såsen och red sedan av med lite maizena ljus redning och smaka sedan av med lite finhackad dill och vitpeppar.
När potatisen är mjuk, mosa den ordentligt och blanda den sedan med lite ljummen mjölk, äggula, olja och lite smör. Vispa upp med balongvisp till önskad konsistens. (Smaka av med muskot och salt)
Lägg ner potatismosen i en spritspåse och spritsa potatisklickar längsmed kanterna av formen. (fisken är i mitten av formen)
Slå på såsen över fisken
Lägg lite ost över fisken/såsen.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Garnera med lite dill och avnjut gärna med ett gott glas vitt.
Ingredienser
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader
Om du har havskatt så behöver du inte rimma fisken, salta den då bara lite. Annars rimma gärna fisken i någon timme i 5%-ig saltlag.
Skär bort eventuella ben i fisken.
Smörj formen och lägg ner fisken i mitten utav formen.
Skala potatis och koka tills potatisen är mjuk.
Medan potatisen kokar, börja med såsen.
Smält smör i en kastrull, fräs schalottenlök och champinjoner i lite smör på medelvärme.
Slå på lite vitt vin och koka upp. Låt sjuda i någon minut.
Slå på mjölk, citronsaft, fiskfond, persiljetstjälkar och vispgrädde - koka upp.
När såsen kokat en stund, sila såsen och red sedan av med lite maizena ljus redning och smaka sedan av med lite finhackad dill och vitpeppar.
När potatisen är mjuk, mosa den ordentligt och blanda den sedan med lite ljummen mjölk, äggula, olja och lite smör. Vispa upp med balongvisp till önskad konsistens. (Smaka av med muskot och salt)
Lägg ner potatismosen i en spritspåse och spritsa potatisklickar längsmed kanterna av formen. (fisken är i mitten av formen)
Slå på såsen över fisken
Lägg lite ost över fisken/såsen.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Garnera med lite dill och avnjut gärna med ett gott glas vitt.