En sommarklassiker så här i julmörkret. Beer can chicken var riktigt poppis för några år sedan. Men det är faktiskt himla gott. Mina bästa tips är att inte tillaga på för hög värme och att låta kycklingen gå i en sk. brine innan tillagning. Tillbehör och kryddning kan varieras efter smak och tycke.
Skölj av kycklingen ordentligt under rinnande vatten och lägg sedan i en 5%-ig saltlag. (även kallad "brine"). Häll på halva flaskan worshestershiresås. Låt ligga i brine i minst 2 timmar, helst över natten.
Tänd grillen, jag brukar lägga kolet längs kanterna i grillen som en ring, för att kunna ha kycklingen i mitten och grilla indirekt. (Vi vill ha ungefär 150-175 grader på grillen). Det gör inget om det är lite mer eller lite mindre.
Blanda kryddrub:en.
Du tar de kryddor du själv föredrar, det går att köra med bara salt och peppar.
Jag har gett ett exempel på god rub i detta recept.
Lyft upp kycklingen ur saltlagen, låt rinna av och torka av med hushållspapper.
Blanda smör, resterande del av worshestershiresåsen, hacka ner persilja, riv cesten av citronen och pressa ner citronsaften. Gnid in kycklingen i smörsörjan 🙂 smörj ordentligt under skinnet.
"Rubba" därefter kycklingen med kryddruben. Gnid in ordentligt.
Öppna ölen, drick några klunkar!! och trä därefter kycklingen på ölburken.
Ställ ner kycklingen i grillen, försök få kycklingen att stå stabilt, vi vill inte att den ramlar under tillagningen.
Låt gå på ca 150 grader i en timme.
Därefter är det dags för tillbehören att gå i. Jag brukar köra grönsaker som jag lite slarvigt skär upp och lägger i en ugnssäker långpanna, ringla över litet neutral olja och salta med flingsalt.
Låt allt gå i grillen i ytterligare en timme, eller tills kycklingen når ca 80 grader intill benet.
Låt svalna lite, dra av köttet från kycklingen och servera med grönsaker och en god kall sås.
Ingredienser
Gör så här:
Skölj av kycklingen ordentligt under rinnande vatten och lägg sedan i en 5%-ig saltlag. (även kallad "brine"). Häll på halva flaskan worshestershiresås. Låt ligga i brine i minst 2 timmar, helst över natten.
Tänd grillen, jag brukar lägga kolet längs kanterna i grillen som en ring, för att kunna ha kycklingen i mitten och grilla indirekt. (Vi vill ha ungefär 150-175 grader på grillen). Det gör inget om det är lite mer eller lite mindre.
Blanda kryddrub:en.
Du tar de kryddor du själv föredrar, det går att köra med bara salt och peppar.
Jag har gett ett exempel på god rub i detta recept.
Lyft upp kycklingen ur saltlagen, låt rinna av och torka av med hushållspapper.
Blanda smör, resterande del av worshestershiresåsen, hacka ner persilja, riv cesten av citronen och pressa ner citronsaften. Gnid in kycklingen i smörsörjan 🙂 smörj ordentligt under skinnet.
"Rubba" därefter kycklingen med kryddruben. Gnid in ordentligt.
Öppna ölen, drick några klunkar!! och trä därefter kycklingen på ölburken.
Ställ ner kycklingen i grillen, försök få kycklingen att stå stabilt, vi vill inte att den ramlar under tillagningen.
Låt gå på ca 150 grader i en timme.
Därefter är det dags för tillbehören att gå i. Jag brukar köra grönsaker som jag lite slarvigt skär upp och lägger i en ugnssäker långpanna, ringla över litet neutral olja och salta med flingsalt.
Låt allt gå i grillen i ytterligare en timme, eller tills kycklingen når ca 80 grader intill benet.
Låt svalna lite, dra av köttet från kycklingen och servera med grönsaker och en god kall sås.